Prevenirea cardiopatiei

Prevenirea cardiopatiei

 

Exista cateva modalitati care te pot ajuta sa iti reduci riscul de a dezvolta cardiopatie ischemica, cum ar fi sa reduci tensiunea arteriala si nivelurile colesterolului. Poti reusi sa faci asta, daca adopti o serie de masuri.

  • Dieta bogata in fibre si care sa fie saraca in grasimi. Alimentatia ta ar trebui sa includa cat mai multe fructe si legume (5 portii pe zi) si cereale integrale.
  • Limiteaza cantitatea de sare pe care o consumi la nu mai mult de 6 g pe zi, deoarece consumul excesiv de sare iti va creste tensiunea arteriala.
  • Renuntarea la tigari  reduce riscul de a dezvolta boala arteriala coronariana, asa cum mai este numita cardiopatia ischemica. Fumatul este un factor de risc major pentru dezvoltarea aterosclerozei.
  • Un alt factor care te-ar ajuta sa previi cardiopatia ischemica este sa reduci consumul de alcool.
  • Ai un risc mai mare de cardiopatie daca esti diabetic. Asa ca daca ai diabet, este important sa fii activ fizic si sa iti tii greutatea sub control, precum si tensiunea arteriala, deoarece acesti factori te vor ajuta, la randul lor, sa tii sub control nivelul glucozei in sange.
  •  Daca nu ai cardiopatie ischemica, dar ai colesterolul marit, hipertensiune arteriala sau un istoric familial ce include boli de inima, medicul tau iti poate prescrie medicamentele necesare pentru a preveni dezvoltarea unor boli ce au legatura cu inima, precum cele din familia cardiopatiei ischemice. Daca ti s-au prescris medicamente, este vital sa le iei si sa respecti dozajul corect.