Specialitate noua in cadrul Centrului Medical Iowemed: Oncologie

Incepand cu data de 12 iulie, un nou specialist se alatura echipei Centrului Medical Iowemed. Este vorba de doamna doctor Ples Dana, medic primar oncologie. Experienta doamnei doctor in aceasta specialitate o recomanda in stabilirea unui diagnostic exact, precum si a unui plan de tratament potrivit. Adresati-va medicului oncolog pt depistare precoce si monitorizare tratament pre- si postoperator. Programul doamnei doctor este miercuri, de la ora 16.00. Programarile pot fi facute la numarul de telefon 0241.962.

***

Cancerul este o afectiune grea, atat pentru pacient, pentru familia acestuia, dar si pentru specialistul oncolog. Foarte putini vorbesc despre aceasta afectiune si la fel de putini cunosc cu adevarat ce duce la aparitia cancerului, care sunt simptomele acestuia si cum se pune un diagnostic corect si clar.

De aceea, specialistii Centrului Medical Iowemed raspund la cateva intrebari esentiale legate de aceasta afectiune, care ii pot ajuta pe pacientii susceptibili de cancer sa se prezinte cat mai repede la un specialist, in vederea stabilirii unui diagnostic si a unui plan de tratament.


Ce este cancerul si cum apare?

Cancerul este o afectiune generata de multiplicarea dezordonata a unei celule care a scapat de sub controlul mecanismelor de autoreglare ale organismului. Multiplicarea celulara poate duce la aparitia unei formatiuni nodulare, in cadrul tumorilor solide sau, in cazul afectiunilor maligne hematologice, la aparitia in circulatia sangvina a unui numar crescut sau foarte scazut a unor celule normale sau aparitia unor celule anormale, neadaptate la functia pe care ar trebui sa o indeplineasca. In cazul afectiunilor maligne hematologice, rezervorul de formare pentru celulele circulante este reprezentat de maduva osoasa din anumite segmente ale schelatului osos. Celulele maduvei osoase sunt celule multipotente, putandu-se diferentia in oricare dintre elementele sangvine circulante. Multiplicarea necontrolata a uneia dintre ele se poate manifesta prin cresterea numarului de celule circulante din seria respectiva si diminuarea semnificativa a celorlalte serii celulare. Ulterior poate apare cresterea in dimensiuni a ganglionilor limfatici prin incarcarea cu celule tumorale. In cazul tumorilor solide, multiplicarea necontrolata duce initial la formarea unei formatiuni tumorale in organul de origine. Ulterior, in lipsa unui tratament de specialitate, celulele tumorale pot migra pe cale sangvina sau limfatica catre ganglionii limfatici sau alte organe, determinand aparitia metastazelor.


Care sunt simptomele cancerului?

Frecvent, pacientii se prezinta la specialistul oncolog in urma aparitiei unor formatiuni nodulare, care nu sunt dureroase. Acestea pot fi insotite de sangerari (rectale, sfera genitala), expectoratie cu sange, tulburari de inghitit, tulburari de tranzit (alternanta diaree/constipatie), tulburari de urinat, scadere marcata in greutate, dureri, simptome neurologice, etc.


Care sunt investigatiile specifice?

Diagnosticul cancerului nu este usor. Nici pentru medic, dar nici pentru pacient sau familia sa. Ca si procedura, diagnosticul de cancer este pus cu certitudine numai in urma examinarii la microscop a unei probe de tesut, obtinuta prin biopsie sau excizie chirurgicala. Toate celelalte proceduri diagnostice sunt efectuate pentru a ghida medicul in descoperirea unei anomalii si identificarea tesutului din care se va preleva materialul bioptic.

Ulterior consultului, pacientul este trimis in vederea investigatiilor specifice, ce sunt ghidate de simptome si de istoricul personal al pacientului. Investigatiile pot fi imagistice (mamografie, CT, IRM, ecografie, PET-CT, etc.), endoscopice (endoscopie digestiva superioara si inferioara, bronhoscopie, laringoscopie, etc.), metabolice (scintigrafie), de laborator (markeri tumorali), chirurgicale (laparoscopie), scopul lor fiind acela de a identifica o eventuala masa tumorala si de a ghida punctia in vederea obtinerii diagnosticului de cancer. Dupa obtinerea materialului bioptic, acesta este trimis medicului anatomopatolog care pune diagnosticul de cancer, identificand tipul celular, subtipuri histologice, gradul de extensie. Uneoori, pentru identificarea exacta a tipului celular sunt necesare examene suplimentare (ex. Imunohistochimie, FISH, CISH), care, suplimentar, pot oferii informatii care sa ghideze in alegerea tratamentului optim.

De multe ori, evolutia bolii este una silentioasa si da simptome doar in cazul in care masa tumorala devine voluminoasa, creand tulburari in functionarea organului afectat.

Din 12 iulie, la Centrul Medical IOWEMED beneficiati de un specialist oncolog. Este vorba de doamna doctor Ples Dana, medic primar oncologie. Experienta doamnei doctor in aceasta specialitate o recomanda in depistarea precoce si monitorizarea tratamentului pre- si postoperator. Programul doamnei doctor este miercuri, de la ora 16.00. Programarile pot fi facute la numarul de telefon 0241.962.