Atenţie la slăbiciunea musculară, poate fi un simptom al mai multor afecţiuni!

Atenţie la slăbiciunea musculară, poate fi un simptom al mai multor afecţiuni!

Se întâmplă foarte des ca organismul nostru să fie slăbit, iar muşchii să nu mai funcţioneze la capacitate maximă. De foarte multe ori, ne spunem că e din cauza oboselii sau a stresului, care afectează funcţionarea lor. Dar oare aşa este sau slăbiciunea musculară poate ascunde şi alte adevăruri, pe care nu le descoperim la o primă vedere?

Slăbiciunea musculară se numeşte miastenie şi este asociată cu scăderea forţei musculare la nivelul unuia sau mai multor muşchi. Persistenţa slăbiciunii musculare poate fi un simptom al unor afecţiuni musculare, neurologice sau metabolice, aşa că atenţia trebuie să fie ridicată în ceea ce priveşte acest aspect. În funcţie de cauzele care produc slăbiciunea musculară, aceasta poate afecta un muşchi, o grupă musculară sau toţi muşchii, fiind însoţită de durere şi crampe.

Slăbiciunea musculară, simptom al hipertiroidismului

Disfuncţia glandei tiroide, şi anume hipertiroidismul, poate veni cu oboseală musculară, acesta fiind un simptom foarte des asociat acestei dereglări de glandă. De regulă, simptomul persistă şi cauzează neplăceri pacientului, care de cele mai multe ori crede că slăbiciunea musculară este produsă de oboseală sau de stres. Uneori, slăbiciunea musculară, în cazul hipertiroidismului, vine şi cu alte simptome precum exoftalmia (ochi bulbucaţi), scăderea inexplicabilă în greutate, intoleranţă la căldură, transpiraţii şi guşă.

O simplă vizită la medicul endocrinolog şi o ecografie tiroidiană sunt primele acţiuni pe care pacientul ar trebui să le facă atunci când observă că slăbiciunea musculară persistă, chiar şi în perioade de repaus.

 Intoxicaţia cu crustacee şi nivelul scăzut de potasiu în sânge pot fi alte cauze ale slăbiciunii musculare.

Slăbiciunea musculară, semn de AVC

Atunci când slăbiciunea musculară apare pe o singură parte a corpului, care apare brusc, poate fi un simptom al unui atac cerebral. Specialiştii avertizează să aveţi mare grijă şi maximă atenţie atunci când sesizaţi astfel de dureri la nivelul corpului. O vizită la un medic specialist poate ridica orice urmă de îndoială şi poate preveni apariţia unui  AVC.

Exceptând AVC-ul, mai există o serie de cauze neurologice pentru această slăbiciune musculară, cele mai des întâlnite fiind:

  • Paralizia Bell ( inflamaţia nervului facial care controlează muşchii faciali);
  • Paralizia cerebrală Boala Charcot-Marie-Tooth (boală moştenită în care sunt afectaţi nervii periferici);
  •  Scleroza multiplă;
  • Compresia sau prinderea nervoasă

 

 

Slăbiciunea musculară poate fi un semn al unei afecțiuni reumatologice

Atunci când apar dureri musculare, însotite de slăbiciune musculară, este indicat un consult reumatologic. Cu atât mai mult dacă aceste simptome sunt însoțite și de erupții la nivelul feței și al trunchiului. Fenomenul Raynaud- albirea, înroșirea sau învinețirea extremităților la frig este asociat afecțiunilor reumatologice .

Ce simţi atunci când suferi de slăbiciune musculară?

Slăbiciunea musculară vine însoţită de senzaţie de arsură, pierderea capacităţii de a controla muşchii, paralizie, durere şi spasme, senzaţie de înţepături. În unele cazuri, apar şi alte simptome, cum ar fi graţă şi vărsături, diaree, senzaţii de leşin, chiar şi dificultăţi progresive ale vorbirii şi pierderea memoriei?

Slăbiciunea musculară mai poate fi symptom asociat cu anemia, botulismul şi atacurile ischemice tranzitorii, spun specialiştii.

Când ajungi la medic?

Recomandăm vizita la un medic specialist atunci când observi că această slăbiciune musculară persistă. Fiecare zi de amânare poate declanşa complicaţii, precum: paralizie, leşin, crampe abdominale severe, cefalee severă, dureri oculare sau pierderea vederii.

În cazul în care acestea se instalează, vizita la un medic specialist nu mai este opţională, ci obligatorie. Programați-vă acum la 0241.962