Cum te pregătești pentru o investigație RMN?

Cum te pregătești pentru o investigație RMN?

Scanarea RMN (rezonanță magnetică nucleară) este o procedură medicală non-invazivă și nedureroasă folosită pentru a obține imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Pentru a te pregăti corespunzător pentru o scanare RMN, este important să urmezi anumite instrucțiuni și să iei în considerare câteva aspecte esențiale. În acest material vei găsi un ghid detaliat despre cum să te pregătești pentru o scanare RMN.

Dacă ți-a fost recomandată o investigație RMN, este important să știi că este nevoie de o pregătire prealabilă pentru această examinare imagistică, pentru a nu fi luat prin surprindere înainte de efectuarea investigației.

Înainte de a te prezenta pentru scanarea RMN, este important să comunici medicului tău toate informațiile relevante cu privire la afecțiunile de sănătate, intervențiile chirurgicale anterioare, alergiile și medicamentele pe care le iei. De asemenea, asigură-te că ai întrebat și ai obținut toate detaliile despre procedură, inclusiv durata aproximativă, pregătirea necesară și orice restricții alimentare sau de medicamente.

Examinare RMN: Îmbrăcăminte și obiecte personale

Pentru scanarea RMN, este important să te asiguri că ai îmbrăcăminte adecvată. Încearcă să porți haine lejere și confortabile, fără elemente metalice, cum ar fi nasturi metalici, fermoare sau catarame mari. De asemenea, evită să porți bijuteriile și obiecte metalice, cum ar fi cerceii, inelele și brățările. Este posibil să ți se solicite să schimbi într-un halat special de spital înainte de procedură. Vezi mai multe informații despre investigațiile de imagistică disponibile în cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover aici.

Ce ai voie să bei și să mănânci înainte de investigația RMN?

În general, nu există restricții privind alimentația înainte de o scanare RMN, cu excepția cazului în care medicul tău îți indică altfel. Poți consuma alimentele și lichidele pe care le consumi în mod normal înainte de procedură. Cu toate acestea, este posibil să ți se ceară să eviți consumul de alimente sau băuturi care conțin coloranți sau coloranți de contrast, în special în cazul în care se efectuează o scanare RMN cu substanță de contrast. Află când este recomandată investigația RMN.

Medicamentele și investigația RMN

Medicamente: Dacă urmezi un tratament cu medicamente, este important să consulți medicul înainte de examinare. În general, poți continua să iei medicamentele prescrise, cu excepția cazului în care medicul ți-a recomandat altfel.  Anunță medicul dacă iei medicamente care conțin fier, cum ar fi suplimentele de fier sau medicamentele pentru anemie, deoarece acestea pot interfera cu rezultatele scanării RMN.

Alergii și contraindicații la scanarea RMN

Este important să informezi medicul despre orice alergii pe care le ai, în special alergii la substanțe de contrast utilizate în scanarea RMN. Substanțele de contrast sunt adesea folosite pentru a evidenția anumite structuri sau patologii în imaginile RMN. Dacă ai avut o reacție alergică la substanțe de contrast în trecut sau dacă ai o alergie cunoscută la substanțe precum iodul sau gadoliniumul, este important să discuți acest lucru cu medicul tău înainte de procedură.

De asemenea, anunță medicul dacă ai orice implanturi sau dispozitive medicale în corp, cum ar fi stimulatoare cardiace, proteze articulare sau implanturi auditive. Unele dispozitive pot fi incompatibile cu scanarea RMN sau pot necesita măsuri speciale de precauție.

Afecțiunile respiratorii și investigația RMN

Starea de sănătate generală: Dacă te confrunți cu o afecțiune acută, cum ar fi o infecție sau o problemă respiratorie, este important să informezi echipa medicală înainte de procedură. În unele cazuri, scanarea RMN poate necesita anumite măsuri de precauție sau poate fi amânată până când starea ta de sănătate se îmbunătățește.

Anxietate și claustrofobie

Pentru unii oameni, experiența unei scanări RMN poate fi însoțită de anxietate sau claustrofobie. Dacă te confrunți cu aceste probleme, poți solicita ajutorul medicului pentru a primi o premedicație anti-anxietate înainte de procedură sau pentru a explora opțiuni precum scanarea RMN cu sistem deschis sau tehnici de gestionare a anxietății. Citește acest material pentru a afla și alte informații despre investigația RMN.

Există recomandări specifice, în funcție de zona investigată?

În funcție de zona corpului care urmează să fie scanată, pot exista anumite îndrumări specifice. De exemplu, în cazul unei scanări a genunchiului, poate fi necesar să porți o fustă sau pantaloni scurți pentru a permite accesul facil la genunchi. Asigură-te că urmezi cu atenție instrucțiunile specifice primite de la medic.

Acestea sunt cele mai importante informații de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de o investigație RMN:

  • Furnizează informații complete despre afecțiunile de sănătate, intervențiile chirurgicale anterioare, alergiile și medicamentele pe care le iei.
  • Evită îmbrăcămintea care conține elemente metalice și evită să porți bijuterii și obiecte metalice.
  • Respectă instrucțiunile privind alimentația și hidratarea, cu excepția cazului în care ți s-a indicat altfel.
  • Discută cu medicul despre administrarea medicamentelor înainte de scanare.
  • Informează echipa medicală despre alergii și dispozitive medicale implantate.
  • Discută despre eventualele probleme de sănătate acute și despre anxietatea sau claustrofobia asociate cu scanarea RMN.
  • Respectă orice îndrumări specifice legate de zona corpului care urmează să fie scanată.

Asigură-te că ai claritate cu privire la toate aceste aspecte și adresează orice întrebări medicului tău sau personalului de la centrul de imagistică înainte de scanare.

Dacă ai nevoie să efectuezi o investigație RMN, te poți programa acum printr-un simplu telefon la 0241.962. În cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover există o gamă extinsă de investigații imagistice pe care le poți efectua.