Durerile de burtă la copii: care sunt cauzele și cum pot fi tratate?

Durerile de burtă la copii: care sunt cauzele și cum pot fi tratate?

Durerile de burtă apar frecvent la copii, iar cauzele sunt cât se poate de diversificate. În cele mai multe dintre cazuri, acestea nu semnalează o problemă severă de sănătate, însă ori de câte ori apar, este nevoie de o consultație de specialitate, pentru stabilirea unui diagnostic exact. Cum se manifestă durerile de burtă la copii și ce afecțiuni poate ascunde acest simptom? Acesta este materialul pe care ar trebui să îl citească toți părinții.

Durerile de burtă apar frecvent la copii și sugari. În cele mai multe cazuri, durerile de burtă nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate, însă consultul de specialitate este necesar.

Câte tipuri de durere de burtă la copii există?

Durerile de burtă se clasifică, în primul rând, în dureri de burtă acute și dureri de burtă cronice. Durerea de burtă acută poate reprezenta un episod care a apărut în ultimele 6 luni, iar durerea de burtă cronică este cea recurentă, care durează cel puțin 6 luni.

Care sunt cauzele comune ale durerilor de burtă la copii?

Potrivit statisticilor și experienței clinice, cea mai frecventă cauză a durerilor abdominale la copii este gastroenterita, o infecție ce poate fi de origine virală sau bacteriană.

Există multe cauze ale durerii abdominale, iar unele cauze sunt specifice anumitor vârste. De exemplu, un sugar în primul an de viață poate avea dureri abdominale produse de o hernie inghinală, în timp ce sugarii mai mari, de la șase luni până la aproximativ doi ani, au adesea dureri abdominale cauzate de invaginație - pătrunderea unei părți a intestinului subțire sau gros în altă porțiune a intestinului, care duce la un blocaj.

La copiii mai mari, de obicei după vârsta de trei ani, cea mai frecventă cauză a durerii abdominale este apendicita acută și aceasta are caracteristici similare cu cele ale adulților.

Cum este resimțită durerea de burtă la copii?

Durerile de burtă la copii sunt localizate în zona dintre torace si pelvis. Este adevărat faptul că la bebeluși, durerea de burtă poate fi mai dificil de recunoscut, însă părintele își poate da seama după alte semne că cel mic are un disconfort.

Intensitatea durerii de burtă la copii diferă, în funcție de cauza declanșatoare. Unii copii pot resimți durerea de burtă continuu, la intensitate mare, iar în alte cazuri, durerea de burtă poate fi mai subtilă, la o intensitate mică.

De aceea, este recomandat și consultul de specialitate, pentru a trata cauza declanșatoare a acestui simptom.

Cum poate fi recunoscută durerea de burtă la bebeluși?

Durerea abdominală la bebeluși poate fi foarte dificil de recunoscut și deseori trebuie să folosim simptome asociate pentru a defini natura durerii. În special, acestea sunt semnele la care ar trebui să fie atent un părinte, pentru că acestea pot indica și o durere de burtă la copii:

  • plâns incontrolabil
  • vărsături
  • diaree cu sânge
  • distensie abdominală (un abdomen umflat)

Cum este diagnosticată durerea de burtă la copii?

Diagnosticarea cauzelor durerii de burtă la copii se realizează în cadrul unui consult de specialitate, pe baza unei anamneze detaliate, care va include și:

  • vârsta pacientului
  • simptomele asociate durerii abdominale
  • detalii privind localizarea durerii în abdomen

În urma anamnezei, este foarte importantă și examinarea fizică.  În unele situații, medicul poate recomanda și analize de sânge sau investigații suplimentare, precum ecografie abdominală, CT sau RMN.  

Cum îmi pot da seama dacă durerea abdominală indică apendicită?

Apendicita este cea mai frecventă cauză de durere abdominală la copiii mai mari. De obicei, după vârsta de șase sau șapte ani, apendicita se prezintă într-un mod similar cu apendicita acută a adultului. Pentru a distinge apendicita de alte tipuri de durere abdominală, este foarte important să se observe debutul durerii în raport cu alte simptome. Acest lucru se datorează faptului că durerea abdominală din zona para-ombilicală este adesea primul simptom al apendicitei acute. În plus, durerea migrează de obicei în 24 până la 48 de ore către partea dreaptă a abdomenului. În acest interval de timp, copilul dezvoltă și alte simptome, cum ar fi febră slabă, greață sau vărsături și, uneori, scaune moi.

La copiii mai mici, cu vârsta sub 6 ani, diagnosticul de apendicită acută este mai dificil de realizat. Acest lucru este cauzat de faptul că intervalul de timp de la apariția simptomelor până la apariția apendicitei complicate sau chiar a peritonitei poate fi foarte scurt. Prin urmare, dacă aveți un copil sub 6 ani cu dureri abdominale care nu se mișcă foarte mult și are febră, acestea sunt semnale de alarmă pentru a aduce copilul la medic cât mai repede posibil.

Pentru a nu se ajunge la complicații și pentru a nu pune în pericol viața copilului, este nevoie de intervenții de urgență. În unele cazuri, apendicita poate da senzații de durere în jurul buricului și la nivelul abdomenului inferior, coborând pe partea dreaptă a corpului, implicit pe picior.

Ce alte afecțiuni poate indica durerea de burtă la copii?

Durerea de burtă la copii poate fi simptom și pentru alte afecțiuni, de aceea este și important ca atunci când apare, părinții să vină alături de cel mic la un consult de specialitate, pentru identificarea cauzei.

Constipația

Constipația se numără printre cele mai frecvente cauze ale durerii de burtă la copii, cu toate că nu este o afecțiune în sine. În cazul constipației, este posibil ca cei mici să amâne momentul eliminării scaunului, din cauza durerii, fapt ce poate agrava situația în sine.

Infecțiile urinare

Infecțiile urinare reprezintă o altă cauză a apariției durerii abdominale. În general, în cazul infecțiilor urinare mai apar și alte simptome, precum vărsături, febră, amețeli, alături de senzația de arsură și usturime la urinare.

Colici

Din cauza dezvoltării incomplete a sistemului digestiv și a unui tranzit intestinal lent, bebelușii pot avea dureri abdominale în primele săptămâni de viață. O metodă foarte bună de a preveni apariția colicilor este ca mama să fie foarte atentă la alimentele pe care le consumă.

Paraziții intestinali

Paraziții intestinali sunt o cauză destul de des întâlnită care duce la apariția durerii de burtă la copii, alături de alte simptome precum lipsa poftei de mâncare, apatie și stare generală de rău.

De asemenea, durerea de burtă poate să apară și în cazul unor afecțiuni precum enterocolită, amigdalită și gastroenterită.

Sindromul intestinului iritabil

Această afecțiune apare la nivelul intestinului gros și colonului, fiind semnalizată prin simptome precum constipație, diaree și senzație de balonare.

Alergiile alimentare, toxiinfecțiile alimentare, intoleranța la lactoză, precum și herniile pot fi anunțate tot prin dureri de burtă, la fel ca și înghițirea unor obiecte de dimensiuni mici.

Cum pot fi tratate durerile de burtă la copii?

Atunci când apare durerea de burtă, este necesar ca părintele să contacteze un medic pediatru, pentru a primi recomandări legate de modul în care poate îngriji copilul acasă. Dacă medicul recomandă o consultație de specialitate, atunci va fi necesar un drum până la clinică pentru identificarea cauzei.

Tratamentul medicamentos, indiferent de natura lui, va fi administrat numai la recomandarea medicului de specialitate.

Pot fi necesare și investigații suplimentare, în funcție de suspiciunea de diagnostic existentă.