10 simptome care te pot aduce la o consultație de medicină internă
Ai febră inexplicabilă și observi diferite modificări la nivelul corpului? Sau poate că ai o stare de oboseală permanentă pe care nu o poți explica. Acestea sunt doar trei dintre simptomele care te pot aduce la o consultație de medicină internă. Află din acest material care sunt și celelalte simptome!
De cele mai multe ori, atunci când apar simptome inexplicabile sau simptome care nu sunt neapărat atribuite unui organ, pacientul nu știe cărui medic să se adreseze. Primul pas pentru identificarea cauzei care a dus la apariția simptomelor este consultul de medicină internă, și asta deoarece medicul de medicină internă are experiență în a gestiona cazuri ce țin de mai multe specialități medicale.
În urma consultului și a unor investigații suplimentare, dacă este necesar, medicul de medicină internă poate recomanda pacientului un consult la un alt specialist, pentru investigații amănunțite și diagnosticare exactă.
Ce simptome te aduc la o consultație de medicină internă?
Prin medicina internă se realizează prevenția bolilor. Dacă pacientul nu știe cărui medic să se adreseze, atunci ar fi recomandat să înceapă cu un consult la medicul internist. Printr-un consult de medicină internă, pacientul evită excesul de consulturi medicale, ce pot să nu fie necesare. Specialistul de medicină internă diagnostichează și tratează adulții cu afecțiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale, hematologice, metabolice. Află mai multe din acest material.
Febra inexplicabilă
Febra este un simptom comun pentru mai multe afecțiuni. Poate fi vorba de o răceală, gripă sau de o inflamație sau infecție ce există la nivelul corpului sau la nivelul unui organ. Prezența unei febre persistente sau recurente, fără o cauză evidentă, poate fi un semn al unei afecțiuni și poate necesita investigații suplimentare. Dacă aveți febră inexplicabilă, este recomandat să vă programați înainte de toate la un consult de medicină internă.
Pierdere în greutate neintenționată
Ați observat că ați slăbit câteva kilograme, dar fără a depune effort în acest sens? Scăderea inexplicabilă în greutate, în absența unui regim alimentar sau exercițiu fizic modificat, poate indica o afecțiune medicală, cum ar fi o boală gastrointestinală sau endocrină. Examinarea clinică și anamneza, precum și investigațiile suplimentare, pot ajuta la diagnosticare exactă.
Oboseală sau slăbiciune extremă
Dacă resimțiți o stare de oboseală ce pare să nu mai treacă, atunci este cazul să vă programați pentru o vizită la medicul internist. Atât oboseala extremă, cât și slăbiciunea extremă pot indica mai multe afecțiuni. Episoadele frecvente sau persistente de oboseală intensă sau slăbiciune care interferează cu activitățile zilnice pot fi semne ale unor afecțiuni cum ar fi anemia, bolile tiroidiene sau afecțiunile sistemice. Poți aplica aceste sfaturi dacă ești obosit.
Dureri abdominale sau disconfort persistent
Atunci când durerile abdominale persistă, vizita la medic este indicată. Prezența durerilor abdominale sau a unui disconfort persistent în zona abdominală poate indica afecțiuni digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, sindromul de colon iritabil sau ulcerul gastric.
Simptomele intestinului iritabil și intensitatea acestora variază de la un caz la altul și pot fi influențate inclusiv de particularități ce țin de personalitatea pacientului.
În majoritatea cazurilor, pacienții acuză dureri abdominale sau disconfort abdominal, ce pot veni însoțite de modificări de scaun. Vezi mai multe detalii aici.
Modificări ale tranzitului intestinal
Constipație cronică sau diaree persistentă nu sunt normale, nici schimbările în frecvența sau consistența scaunelor. Aceste simptome pot indica probleme digestive, cum ar fi boala Crohn sau sindromul de colon iritabil.
Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală cronică care poate afecta orice parte a tubului digestiv. Aceasta poate cauza inflamație, ulcerări și leziuni ale peretelui intestinal, iar manifestările cele mai frecvente includ: diaree cronică, durere abdominală, scădere în greutate, oboseală și slăbiciune. În anumite situații, pot să apară inclusiv febra sau ulcerele la nivelul cavității orale.
Tulburări ale somnului
Sunt cazuri în care tulburările de somn au ajuns o normalitate pentru pacienți și tocmai de aceea aceștia amână consultul de specialitate. Chiar dacă nu ți se pare important sau a ajuns să ți se pară normal, tulburările de somn sunt în general simptom pentru multe afecțiuni. Insomnia frecventă sau dificultăți în menținerea unui somn odihnitor pot fi semne pentru apneea de somn, sindromul de picioare neliniștite sau alte afecțiuni medicale.
Modificări ale pielii
Dacă apar erupții cutanate inexplicabile sau diferite modificări la nivelul texturii pielii, este cazul pentru o vizită la un consult de specialitate. De multe ori, aceste modificări ale pielii indică afecțiuni ce nu țin neapărat de dermatologie (link catre specialitate pe site). Prezența erupțiilor cutanate inexplicabile, mâncărimi severe, roșeață sau modificări în textura pielii pot indica diverse afecțiuni, inclusiv infecții sau boli autoimune, afecțiuni pe care le poate diagnostica un medic internist.
Tulburări respiratorii
Atunci când există tuse persistentă sau dificultăți în respirație, este posibil să fie vorba de mai mult decât o gripă. Prezența acestor simptome poate indica probleme respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita cronică sau chiar boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Dureri articulare sau musculare
Prezența durerilor articulare sau a musculaturii, rigiditatea sau inflamația articulațiilor pot indica afecțiuni reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau fibromialgia.
Modificări ale funcției renale sau urinare
Dificultăți la urinare, dureri sau disconfort la nivelul rinichilor, urină închisă la culoare sau prezența sângelui în urină pot fi semne ale unor afecțiuni renale, cum ar fi infecții urinare, pietre la rinichi sau insuficiență renală.