Alimentele bogate în colesterol: Ce trebuie să știi
Menținerea unui nivel normal de colesterol este un aspect foarte important, mai ales în ceea ce privește prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, menținerea unui nivel normal al coleterolului este importantă și pentru pacienții care au fost diagnosticați deja cu o afecțiune cardiovasculară. Tocmai de aceea, alimentele pe care pacientul le consumă zilnic sunt esențiale. Sunt alimente bogate în colesterol și grăsimi, precum și alimente sănătoase, care pot fi metabolizate ușor de organism. Iată ce alimente e nevoie să consumi, pentru a menține starea de sănătate.
Colesterolul este de două tipuri, în funcție de proteina care îl transportă prin sânge. Există colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL) și colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL).
LDL-ul este cel care duce la acumularea de grăsimi în tot corpul, însă mai ales la nivelul vaselor de sânge, ceea ce facilitează apariția unor complicații grave. LDL mai este denumit și colesterolul "rău".
HDL-ul colectează colesterolul LDL din artere și îl aduce înapoi în ficat pentru a fi eliminat. HDL este colesterolul "bun".
Este suficient să consumi alimente sărace în colesterol?
Cheia este, de fapt, consumul grăsimilor nesaturate în detrimentul grăsimilor saturate și a grăsimilor trans. Aceasta este, potrivit specialiștilor, cea mai eficientă abordare pentru reducerea colesterolului din sânge.
Pe scurt, o dietă zilnică ce poate duce la un nivel scăzut de colesterol LDL și un nivel ridicat de colesterol HDL, deoarece acizii grași se leagă de celulele hepatice și reglează producția de colesterol.
Cât de importante sunt grăsimile în alimentație?
Atunci când vine vorba de alimentație, este nevoie de o atenție deosebită. Nu numai cantitatea totală de grăsimi din dietă este importantă, cât și sursa acestora.
- Grăsimile saturate: Acestea apar mai ales în carne și produse lactate. Ele încurajează ficatul să producă mai mult colesterol LDL.
- Grăsimi nesaturate: Acestea sunt mai frecvente în pește, plante, nuci, semințe, fasole și uleiuri vegetale. Anumite grăsimi nesaturate pot ajuta la creșterea ratei în care ficatul reabsoarbe și descompune colesterolul LDL.
- Grăsimi trans: Acestea sunt uleiuri vegetale solide. Producătorii folosesc în mod normal un proces artificial numit hidrogenare pentru a le produce. Alimentele prăjite, produsele de patiserie și alimentele ambalate conțin adesea grăsimi trans.
Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol LDL și scad nivelul de colesterol HDL. Din acest motiv, un aport ridicat de grăsimi trans este, de asemenea, un factor de risc pentru o serie de probleme cardiovasculare.
Ce alimente să eviți pentru a reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral?
Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral și de infarct miocardic, este nevoie să reduci la maxim aportul de grăsimi saturate din totalul caloriilor zilnice. Acestea sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi cât mai puțin!
- carne de vită grasă
- untură și grăsimi
- carne de porc
- carne de miel
- carne de pasăre cu piele
- produse lactate obținute din lapte integral sau cu un conținut redus de grăsime
- uleiuri vegetale saturate, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, uleiul de palmier și uleiul din sâmburi de palmier
Evitarea grăsimilor trans este, de asemenea, importantă. Acestea sunt o parte din alimentele bogate în grăsimi trans:
- prăjituri, gogoși și produse de patiserie ambalate
- chipsuri de cartofi și biscuiți
- alimente prăjite din comerț
- produse de panificație care conțin grăsimi
- floricele de porumb cu unt
- produse care conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate sau hidrogenate
Colesterolul din alimente: de ce este important?
Colesterolul din alimente este absorbit de sânge și poate avea un impact asupra nivelului de colesterol după câteva ore de la ingerarea alimentelor.
Evită pe cât de mult posibil aceste alimente, din cauza conținutului de grăsimi saturate și sodiu:
- carnea roșie
- organe, cum ar fi rinichii și ficatul
- cârnați
- slănină
Ce tip de alimente reduc riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral?
Este important de reținut că urmare a unei diete complet lipsite de grăsimi poate avea efecte nocive. De exemplu, excluderea grăsimilor poate afecta dezvoltarea copilului și funcția creierului.
Alegerea grăsimilor sănătoase poate ajuta o persoană să reducă nivelul de colesterol LDL, în timp ce gestionează nivelul de colesterol HDL.
Rolul fibrelor în alimentație
Fibrele sunt importante în a menține sănătatea inimii, fiind prezente în două forme principale: fibre solubile și fibre insolubile.
Fibrele insolubile sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Fibrele solubile se ”leagă” de colesterolul din fluxul sanguin și ajută la eliminarea acestuia prin scaun. Acest tip de fibre are avantajul suplimentar de a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Acestea sunt o parte din alimentele care conțin fibre și pot menține un nivel normal al colesterolului.
- nuci, semințe și leguminoase
- ovăz și tărâțe de ovăz
- chia și semințe de in măcinate
- fasole
- orz
- psyllium
- portocale
- afine
- varză de Bruxelles
Uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de canola și uleiul de șofrănel sunt și ele recomandate.
Carnea nu este exclusă din această listă, însă mare atenție la tipul de carne pe care îl introduceți în alimentația zilnică. Puteți opta pentru un tip de carne mai slabă, în porție mai mică. De asemenea, recomandat este și consumul de lapte și iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.
Cum să gătești alimentele pentru a scădea nivelul de colesterol?
Sunt anumite metode de gătit care ajută la reducerea conținutului de grăsimi saturate
- utilizarea unui grătar pentru a scurge grăsimea în exces
- frigerea cărnii
- tăierea întregii grăsimi vizibile de pe carne și îndepărtarea pielii de la păsările de curte înainte de a le găti
- îndepărtarea stratului superior de grăsime închegată în timpul fierberii supei.
Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii pe care organismul o produce singur în cantități optime. Reducerea alimentelor care conțin grăsimi trans și nesaturate poate fi o modalitate de a gestiona nivelul colesterolului.