Ar trebui să te îngrijorezi dacă ai proteine în urină?
Este sau nu prezența proteinelor în urină semn de insuficiență renală sau boală a rinichilor? Când să te îngrijorezi și ce este de făcut? Află de la specialiștii Centrului Medical Iowemed Medicover informațiile care te interesează despre prezența proteinelor în urină.
Dacă ai efectuat un sumar de urină sau orice alt fel de test de urină și rezultatul indică prezența unor proteine, atunci trebuie să știi că acest rezultat este cu siguranță unul anormal. În mod obișnuit, proteinele nu sunt eliminate prin urină, ci rămân în organism. Cel mai probabil, este vorba de o boală sau disfuncție a rinichilor.
Însă pentru a afla cauza exactă a apariției disfuncției, este întotdeauna nevoie de investigații suplimentare și un consult de specialitate. Un indiciu relevant din acest punct de vedere este și cantitatea de proteine prezentă în urină.
Boală a rinichilor sau insuficiență renală?
Sunt mai multe afecțiuni care pot sta în spatele prezenței proteinelor în urină. Pentru a se ajunge în această situație este nevoie să existe cel puțin o afecțiune renală, care poate fi în stadiu incipient, de exemplu. Proteinele în urină nu reprezintă întotdeauna un semnal pentru o afecțiune gravă, cum este insuficiența renală.
Există, de asemenea, persoane care suferă de boli precum hipertensiunea arterială și/sau diabet, în cazul cărora pot fi prezente cantități mici de proteine în urină, ce indică cele mai timpurii stadii de afectare a rinichilor.
Chiar și în condițiile ”scurgerilor” de proteine, rinichii pot continua să funcționeze bine, însă acesta este un semnal că există o mică disfuncție ce are nevoie să fie corectată.
Cât de gravă este prezența proteinelor în urină?
Proteinele din urină nu pun viața în pericol, însă atenționează medicul de specialitate că este nevoie de investigații suplimentare în ceea ce privește rinichii și sănătatea acestora.
Un pas important în diagnosticare este identificarea cauzei care a dus la apariția acestei situații. Acest lucru se face printr-o serie de analize de sânge pentru a vedea dacă există posibilitatea de a stabili dacă rinichii funcționează normal sau nu. Analizele de sânge pot oferi aceste informații.
Cum se tratează această afecțiune?
Tratamentul depinde integral de cauza declanșatoare. Există, de asemenea, unele tratamente care funcționează foarte bine în majoritatea cazurilor. Însă dacă există o afecțiune în stadiu mai avansat, atunci tratamentul este personalizat și în unele cazuri, multidisciplinar, dacă există și alte afecțiuni asociate.
Care sunt simptomele bolilor de rinichi?
Există câteva semnale de alarmă, care pot anunța prezența unei boli renale cronice. Oboseala și lipsa de concentrare pot fi două dintre acestea. O persoană cu boli ale rinichilor are și probleme cu somnul, iar pielea devine uscată, deoarece rinichii nu mai pot păstra un echilibru între minerale și substanțele nutritive din sânge.
Urina acidă sau spumoasă este un alt indiciu al unei boli a rinichilor, iar în unele cazuri poate să apară inclusiv sângele în urină.
Deoarece rinichii nu mai filtrează corespunzător, pot să apară și umflături la nivelul mâinilor și picioarelor, precum și la nivelul ochilor.
Potrivit statisticilor, aproape 10% din populația adultă are o formă de afectare a rinichilor. Atunci când apar aceste simptome, este nevoie de un consult de specialitate, pentru identificarea cauzei și diagnosticare exactă.