Care sunt cauzele constipației cronice la copii?
Constipația cronică la copii apare destul de frecvent și produce o mare stare de disconfort, afectând desfășurarea activităților zilnice. Care sunt cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni și cum poate fi tratată, aflați din acest material.
Constipația cronică la copii produce efecte neplăcute, de la disconfort abdominal, până la jenă și perturbarea activităților zilnice.
Atunci când numărul de scaune este mai mic de 3/săptămână, se poate spune că micul pacient suferă de constipație. Afecțiunea este descrisă ca fiind cronică atunci când simptomele devin permamente și țin mai mult de câteva săptămâni.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale constipației la copii?
Constipația apare atunci procesul digestiei este lent, iar scaunele se deplasează foarte încet la nivelul tractului. Pe măsură ce trece timpul, scaunele devin mai tari, ceea ce le face și mai dificil de eliminat. Alimentația și stilul de viață sunt foarte importante în această ecuație, acestea fiind și principalele 2 cauze ale apariției constipației la copii.
Aport redus de apă
Ghidurile naționale recomandă ca micii pacienți să bea o anumită cantitate de apă în fiecare zi, cantitatea crește pe măsură ce copilul avansează în vârstă. În general, recomandarea este de a consuma 6-8 căni de apă în fiecare zi. Mulți dintre copii nu beau suficientă apă, iar acest aspect influențează digestia și facilitează instalarea constipației. Pentru a elimina acest risc, este nevoie ca părinții să găsească modalități de a-i încuraja pe copii să bea mai multă apă.
Dieta săracă în fibre
Fibrele ajută procesul de digestie. Atunci când alimentația este săracă în fibre, acest lucru duce la apariția constipației. De asemenea, trecerea de la o dietă bazată în întregime pe lichide (sugari hrăniți la sân sau cu biberonul) la una care include solide poate fi o cauză la fel de importantă.
Lipsa fibrelor din alimentație duce la constipație și la o gamă extinsă de manifestări: lipsa poftei de mâncare, un comportament modificat. Acest lucru se datorează faptului că intestinele copiilor (și în special ultima parte a intestinului - rectul) sunt mereu pline. Schimbarea dietei într-una bogată în fibre, echilibrată și sănătoasă, poate ajuta la prevenirea constipației. Alimente bogate în fibre sunt: tărâțe, terci, fructe, legume, fasole, nuci și semințe.
Tot ca recomandare, pe măsură ce sunt introduse fibre în alimentație, este important să fie redus consumul de alimente procesate, dacă nu pot fi eliminate de tot din dieta zilnică. În această categorie intră cereale procesate, pâinea albă, chipsuri, dulciuri, ciocolată, fast-food.
Schimbările din viața unui copil pot duce la constipație cronică
Atunci când ritmul normal de viață al unui copil este perturbat, poate să apară constipația. Cele mai bune exemple în acest sens sunt începerea grădiniței sau a școlii primare, chiar și începutul vacanței de vară. În general, orice perioadă în care copilul este stresat, va fi asociată cu un risc crescut de constipație.
Proteinele din laptele de vacă duc la constipație la copii
Laptele de vacă poate fi mai greu procesat de organismul unui copil, tocmai de aceea favorizează și instalarea constipației. Mare atenție la acest aspect!
Cum îți dai seama că cel mic suferă de constipație?
Dincolo de frecvența redusă a scaunelor, există și un comportament specific de reținere a scaunului. Poți observa, de exemplu, că cel mic merge pe vârfuri sau se ghemuiește în spatele canapelei, apăsând cu călcâiul pe rect.
Constipația cronică, simptom pentru alte afecțiuni medicale?
În foarte puține cazuri, constipația cronică este un semn al unei afecțiuni mai grave. Semnalele de alarmă, din acest punct de vedere, sunt:
- trecere întârziată (peste douăzeci și patru de ore) a meconiului (primul scaun negru și lipicios pe care îl elimină un copil după naștere)
- scaune lungi și foarte subțiri
- burtă extrem de umflată
Constipația cronică afectează viața unui copil, implicit cea socială, tocmai de aceea este necesar ca părintele să acționeze la timp și să meargă la un specialist.