Care sunt primele simptomele ale pietrelor la rinichi?
Pietrele la rinichi, cunoscute și sub numele de calculi renali, sunt de fapt depozite solide care se formează într-unul sau în ambii rinichi, în momentul în care conținutul de reziduuri din urină este mare. Care sunt simptomele pietrelor la rinichi, cum se elimină pietrele la rinichi și există vreun risc ca pietrele la rinichi să fie un semn de cancer, aflați din acest material.
Factorii de mediu, cum ar fi clima caldă și deshidratarea au un rol important în creșterea incidenței asupra pietrelor la rinichi. De asemenea, bărbații au o predispoziție mai mare decât femeile în a dezvolta această boală. Statistic vorbind, se estimează că 1 din 10 persoane va avea un episod de pietre la rinichi la un moment dat în viață.
Cum se simte durerea în cazul pietrelor la rinichi?
Durerea ușoară este un prim simptom al pietrelor la rinichi ”stabile”, însă în multe din cazuri durerea care apare în cazul pietrelor la rinichi este una de o intensitate foarte mare. Majoritatea pacienților o descriu ca fiind una din cele mai mari dureri pe care le-au experimentat vreodată. În foarte puține din cazuri, pietrele la rinichi nu dau niciun simptom.
Durerea provocată de calculii renali poate fi intermitentă, în funcție de localizarea calculului în tractul urinar. De obicei, colica renală sau durerea apare pe o parte (în care se mișcă piatra la rinichi) și poate iradia în zona inghinală. În timpul episodului de colică, majoritatea persoanelor nu reușesc să găsească o poziție confortabilă, pentru a ameliora durerea. Acest lucru este din cauza faptului că piatra se mișcă permanent.
Ce alte simptome mai apar în cazul pietrelor la rinichi?
Durerea nu este singurul simptom care apare în cazul pietrelor la rinichi. De multe ori, pacientul poate experimenta simptome similare unei infecții, precum:
- senzație de arsură la urinare
- urinări frecvente
- senzația că vezica nu s-a golit complet
- urină urât mirositoare sau tulbure. Uneori, chiar decolorarea urinei în momentul în care calculul renal își schimbă poziția
- greața este un alt simptom care apare frecvent din cauza intensității durerii
- febră, frisoane și vărsături
Dacă apar aceste simptome, este foarte important ca pacientul să se programeze pentru un consult de specialitate, care poate fi un consult de Medicină Internă pentru început.
Sunt pietrele la rinichi un motiv de îngrijorare? Dacă da, când este cazul să te îngrijorezi?
Da, pietrele de rinichi reprezintă un motiv de îngrijorare și pacientul ar trebui să se prezinte la un consult de specialitate din momentul în care apar durerile de spate inexplicabile și intermitente. Această afecțiune poate evolua destul de repede, iar riscul de complicații este destul de mare.
Consultul de specialitate și investigațiile suplimentare reprezintă primii pași în obținerea unui diagnostic exact și a unui plan de tratament corespunzător. Acesta este recomandat cu atât mai mult dacă pacientul se confruntă cu dureri severe care nu sunt ameliorate de analgezicele fără prescripție medicală și dacă există deja simptome specifice unei infecții.
Pot fi eliminate pietrele la rinichi?
Eliminarea unei pietre la rinichi (calcul renal) se poate realiza în funcție de câțiva factori, precum:
- Dimensiunea calculului renal
- Localizarea calculului renal
- Gravitatea sau intensitatea simptomelor produse de calculul renal
Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă, tocmai de aceea este recomandat ca pacientul să bea 10-12 pahare de lichide pe zi și să se asigure că urina este de culoare deschisă. Reducerea consumului de sare și de proteină animală. În timpul unei crize de rinichi, este contraindicat consumul de apă sau alte lichide, deoarece acesta poate duce la ”migrarea” pietrei și acutizarea disconfortului.
Dacă pacientul are antecedente familiale de pietre la rinichi, este necesară o evaluare mai detaliată și un tratament personalizat.
Cum pot fi tratate pietrele la rinichi?
Stadiul evolutiv al bolii și intensitatea simptomelor sunt foarte importante. În anumite cazuri, tratamentul medicamentos poate fi eficient în dizolvarea pietrelor la rinichi. Alteori, intervenția chirurgicală este singura metodă care poate elimina atât riscul de complicații, cât și simptomele.
Intervenția chirurgicală este următorul tratament oferit pentru pietrele la rinichi și există diferite abordări, în funcție de competențele medicului curant.
Pot fi pietrele la rinichi un semn de cancer la vezica urinară sau de boală renală?
În cazul în care pacientul suferă de pietre la rinichi, sângele în urină trebuie investigat de urgență, deoarece ar putea fi un semn de tumori renale și/sau vezicale.
Dacă sunt prezente ambele afecțiuni, tratamentul se va concentra asupra cancerului, în primul rând.
Dacă sunt scoase pietrele la rinichi, acestea se pot forma din nou?
Da, există riscul ca pietrele la rinichi să se mai formeze, chiar dacă sunt scoase prin intervenție chirurgicală. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care au istoric familial de pietre la rinichi.
Există câteva afecțiuni genetice rare, cum ar fi cistinuria, în cazul în care oamenii pot avea un prim episod de pietre la rinichi în adolescență și apoi au nevoie de tratamente constante pentru pietre la rinichi recurente pe tot parcursul vieții lor.