Care sunt simptomele afecțiunilor gastrointestinale?

Care sunt simptomele afecțiunilor gastrointestinale?

Stresul, alimentația nesănătoasă și stilul de viață dezechilibrat pot duce la apariția afecțiunilor gastrointestinale. Acestea sunt destul de frecvent întâlnite și relativ ușor de tratat, dacă sunt diagnosticate la timp. Care sunt simptomele afecțiunilor gastrointestinale? Afli din materialul următor. Dacă ai aceste afecțiuni, este foarte important să vii la un consult de specialitate, înainte să apară complicațiile.

Sistemul digestiv este complex și sensibil la alimentele care îl tranzitează. Acesta este alcătuit din cavitatea bucală, glande salivare, stomac, intestin subțire și gros, ficat, pancreas, colon și veziculă biliară. Atunci când alimentația este nesănătoasă, sistemul digestiv simte imediat acest lucru și reacționează prin iritații și inflamații, care pot fi accentuate de prezența stresului și a unui stil de viață sedentar.

Orice aliment care nu este ”digerat” de sistemul digestiv, fie din cauza faptului că are toxine, fie din cauza faptului că are un conținut ridicat de componente alergice  va fi eliminat prin vărsături și diaree.

Principalele cauze ale problemelor gastrointestinale sunt alergiile alimentare, care declanșează multe din bolile cronice. În egală măsură, dietele care au un conținut ridicat de grăsimi, toxine și proteine, pot influența și ele funcționarea optimă a sistemului digestiv.

Acestea sunt simptomele care pot indica o afecțiune gastrointestinală!

Principalele simptome ale afecțiunilor gastrointestinale

Greața și vărsăturile

Desigur, dacă greața și vărsăturile au o frecvență foarte scăzută și apar o dată pe lună sau chiar o dată la câteva luni, acestea pot fi un semn al unei indigestii. Când frecvența lor este ridicată, iar aceste simptome se manifestă mai mult de 3-4 ori pe săptămână, atunci poate fi vorba de o afecțiune gastrointestinală, ce necesită consult de specialitate pentru diagnosticare exactă și plan de tratament corespunzător. Există numeroase afecțiuni gastrointestinale care au aceste simptome, printre ele numărându-se și boala de reflux gastroesofagian, destul de frecvent întâlnită în rândul persoanelor adulte.

Vărsăturile și greața mai pot fi un semn al ingerării unor alimente reactive sau al unei intoxicații cu salmonella.

Balonarea

Dacă simți senzație de balonare după fiecare masă, atunci este clar că ai nevoie să de un consult Gastroenterologie. Balonarea este acumularea de gaze ce apare ca urmare a eșecului tractului digestiv de a susține contractile peristaltice sau a unei cantități insuficiente de enzime care să descompună alimentele. Dacă balonarea persistă pentru o perioadă mai îndelungată de timp, recomandarea noastră este să vii la un consult de specialitate. Te poți programa acum, la numărul de telefon 0241.962!

Dureri abdominale

Și durerile abdominale sunt un simptome clasic pentru afecțiuni gastrointestinale. Senzația pe care o resimți este de presiune la nivelul abdomenului inferior. Crampele severe sunt un semn al unei reacții alergice. Crampele care apar în jurul buricului sunt de la intestinul subțire, iar cele care apar în părțile laterale și partea inferioară a abdomenului sunt declanșate de probleme ale colonului. Consultul de specialitate poate risipi orice fel de grijă!

Constipația

Constipația apare în urma încetinirii contracțiilor peristaltice, contractile naturale ce au loc pentru a facilita digestia și tranzitul alimentelor prin tractul digestive. Odată cu constipația poare apărea și senzația de durere.

Diareea

Frecvența ridicată a mișcărilor intestinale poate duce la diaree. Când aceasta apare foarte des, poate fi un simptome pentru boala celiacă, de aceea este indicat consultul de specialitate pentru o diagnosticare exactă.

Este important să fii atent la frecvența și intensitatea acestor simptome. Apariția lor sporadică nu indică neapărat o afecțiune, dar este recomandat să le monitorizezi. Dacă apar des și au o intensitate ridicată, atunci pot indica afecțiuni gastrointestinale. Lăsate netratate, acestea pot duce la complicații, ce pot fi rezolvate doar prin intervenții chirurgicale.

Te poți programa pentru o consultație Gastroenterologie acum, la numărul de telefon 0241.962.