Ce afecțiuni duc la durere lombară?
Durerea lombară este una din cele mai cunoscute tipuri de dureri și afectează cu precădere populația adultă. Cu toate că durerea lombară este produsă în general de anumite leziuni musculare sau afecțiuni ale coloanei vertebrale, acestea nu sunt singurele cauze. De fapt, motivele pot fi multiple și înainte de a trata această afecțiune este nevoie să fie identificată foarte exact cauza care a dus la această situație.
Durerea lombară poate fi resimțită în diferite moduri, în funcție de cauza declanșatoare și de severitatea acesteia. În unele situații, durerea lombară poate fi surdă, ca o jenă, resimțită doar în anumite momente sau atunci când pacientul stă în anumite poziții. Alteori, este o durere ascuțită, localizată în partea inferioară a spatelui.
De multe ori, aceasta iradiază și în alte zone, precum șolduri, picioare sau coapse.
Există posibilitatea să simți o rigiditate la nivelul spatelui dacă ai durere lombară, mai ales după ce ai stat pentru o perioadă lungă de timp într-o poziție.Tot durerea lombară este cea care te poate împiedica să efectuezi anumite mișcări și poate genera inclusiv o senzație de slăbiciune în picioare sau în alte zone ale corpului.
Și pentru că în general apare ca urmare a unei leziuni, durerea lombară poate să ducă inclusiv la amorțeală sau furnicături, resimțite la nivelul picioarelor.
Este important să consulți un medic dacă ai durere lombară persistentă sau simptome severe.
Durerea lombară, simptom pentru mai multe boli
De cele mai multe ori, durerea lombară nu indică o problemă foarte gravă, însă nu este o regulă generală. Tocmai de aceea, este nevoie ca atunci când ai durere lombară, să mergi la un consult de specialitate, pentru indentificarea exactă a cauzei care a dus la acest simptom.
Durerea lombară și leziuni musculare sau ale ligamentelor
Stresul sau leziunile la mușchii sau ligamentele din spate pot provoca durere lombară, așa că dacă simți că durerea crește în intensitate și începe să interfereze cu activitățile zilnice, atunci este nevoie de un consult de specialitate.
Hernia de disc duce la dureri lombare
Hernia de disc este o altă afecțiune care poate să genereze durere lombară și poate pune în pericol sănătatea pacientului.
Hernia de disc este o afecțiune în care partea interioară a unui disc intervertebral iese prin stratul exterior și apasă pe nervii din jurul coloanei vertebrale. Aceasta poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă la nivelul lombar sau cervical.
Hernia de disc poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi vârsta, uzura naturală a discurilor, leziuni sau suprasolicitare a coloanei vertebrale.
Simptomele herniei de disc pot include durere, amorțeală, furnicături sau slăbiciune în zona afectată.
Stenoza spinală
Stenoza spinală apare atunci când canalul spinal devine îngust, punând presiune pe măduva spinării și nervi. Atunci când se întâmplă acest lucru, apare și durerea lombară. Un consult de specialitate, o examinare clinică și un set de investigații suplimentare pot fi primii pași în diagnosticarea exactă a acestei afecțiuni.
Osteoartrita și durerile de spate
Osteoartrita este o afecțiune care apare atunci când cartilajul dintre vertebre se deteriorează, ceea ce duce la durere, inflamație și rigiditate la nivelul spatelui, precum și reducerea mobilității. Drept pentru care, apare și durerea lombară.
Osteoartrita poate afecta orice articulație, dar este mai frecventă la nivelul articulațiilor mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.
Nu există un tratament care să vindece total osteoartrita. Toate soluțiile de tratament vizează doar ameliorarea simptomelor, printre care și durerea lombară.
Bolile de rinichi produc și ele durere lombară
Afecțiunile ortopedice nu sunt singurele cauze pentru durerea lombară. Atunci când funcția rinichiului este afectată sau apare o infecție la nivelul acestora, poate să apară și durerea lombară.
Dacă aceasta este intensă și împiedică pacientul să realizeze activitățile zilnice, este timpul pentru un consult de specialitate. În fază inițială, acest consult poate fi unul de Medicină Internă.
Surprinzător, însă și bolile inflamatorii ale intestinului se manifestă prin durere lombară
Bolile inflamatorii ale intestinului, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, pot provoca durere în partea inferioară a spatelui.
Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală cronică care poate afecta orice parte a tubului digestiv. Aceasta poate cauza inflamație, ulcerări și leziuni ale peretelui intestinal, iar manifestările cele mai frecvente includ: diaree cronică, durere abdominală, scădere în greutate, oboseală și slăbiciune. În anumite situații, poate să apară inclusiv febra sau ulcerele la nivelul cavității orale.
Există tratament pentru durerea lombară?
Tratamentul pentru durere lombară este recomandat în funcție de cauza declanșatoare. Acesta poate include administrarea de medicamente, fiziokinetoterapie sau chiar intervenții chirurgicale.
În cazul bolilor inflamatorii intestinale, de exemplu, tratamentul medicamentos poate ameliora sau elimina balonarea și constipația, ceea ce poate ajuta și la durerile de spate.
Este important să consulți un medic înainte de a încerca orice tratament pentru durerea de spate, pentru a determina cauza acesteia și pentru a discuta despre cele mai bune opțiuni de tratament.