Ce diete există pentru persoanele diabetice?

Ce diete există pentru persoanele diabetice?

Există foarte multe diete pentru persoanele diabetice, adaptate în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. În linii generale, dietele pentru diabetici implică respectare a trei reguli de bază: alimente sănătoase, în cantități moderate, la ore regulate. Ce alimente sunt recomandate, ce alimente trebuie să eviți și care sunt dietele pe care poți să le încerci, afli din acest material.

Dieta pentru persoanele care au diabet se axează pe menținerea glicemiei sub control, menținerea unei greutăți optime, precum și controlul hipertensiunii arteriale. De aceea, alimentele pe care le consumi zilnic trebuie să te ajute din acest punct de vedere.

În mod normal, atunci când ai diabet sau prediabet, medicul îți va recomanda să mergi la un nutriționist, care să îți realizeze o dietă personalizată, adaptată nevoilor tale medicale, în primul rând.

Alimentația sănătoasă este foarte importantă în acest caz, iar alegerea alimentelor trebuie să se realizeze cu maximă atenție.

Pentru ca totul să fie în regulă, asigură-te că respecți aceste 3 mari reguli:

  1. Alimente sănătoase
  2. Cantități moderate
  3. Ore regulate

Ce alimente sunt recomandate diabeticilor?

Există o listă de alimente considerate a fi sigure pentru dietele persoanelor cu diabet. Aceste alimente trebuie alese cu maximă grijă, de fiecare dată. Cel mai probabil, începutul va fi puțin mai dificil.

Indiferent de dietă, varietatea alimentelor este încurajată, pentru a ajuta organismul să își ia toate substanțele nutritive de care are nevoie.

Alimente bogate în fibre - Fibrele au un rol esențial în procesul de digestie, de aceea sunt recomandate, mai ales dacă ai diabet, pentru că te ajută să controlezi valorile glicemiei. Printre alimentele bogate în fibre se numără: nucile, leguminoasele, făina din grâu integral, tărâțele de grâu.

Carne de pește - În dietele pentru persoanele diabetice, este recomandat consumul de pește gras, de cel puțin două ori pe săptămână, în porții de 100 de grame. Codul și tonul pot fi două alternative foarte bune, cu atât mai mult cu cât au mai puțină grăsime totală și grăsimi saturate. Alegeri la fel de bune pot fi și somonul, macroul și sardinele, bogate în acizi grași. Efectul pe care îl are consumul acestor alimente asupra organismului este de a scădea trigliceridele din sânge. Este recomandat ca pestele să fie pregătit la grătar/cuptor, nu prăjit.

Grăsimi bune - La acest capitol, pot fi de folos în scăderea colesterolului alimente precum: nuci pecan, nuci românești, măsline, migdale și avocado.

Carbohidrați buni - Fructele, legumele, cerealele integrale sunt recomandate în dietele persoanelor cu diabet, deoarece conțin foarte puține zaharuri. Dacă zaharurile sunt puține, acestea nu se mai descompun în glucoză, iar valoarea glicemică este ținută sub control. Sunt de evitat, pe cât de mult posibil sucurile de fructe și băuturile carbogazoase, deoarece conțin foarte multe zaharuri. Nu vor face decât să crească glicemia.

Ce alimente sunt interzise diabeticilor?

La polul opus, există o serie de alimente care nu sunt recomandate diabeticilor, pentru că pot duce la creșterea indicelui glicemic. Unele din aceste alimente sunt interzise total, altele sunt doar limitate cantitativ.

Alimentele procesate - Alimentele tip fast food pot fi o reală problemă în dietele pentru diabetici, deoarece pot duce la creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale. Chiar dacă par apetisante, cel mai bine este ca persoanele cu diabet să stea departe de ele.

Grăsimile rele - Consumul de grăsimi nesănătoase poate fi un real dușman pentru persoanele care au diabet. Este recomandată reducerea consumului de carne, margarină și alimente prăjite, chiar eliminarea totală a acestora din dietă, pentru siguranță maximă.

Limitarea consumului de sare - Sarea este recunoscută pentru faptul că duce la creșterea tensiunii arteriale, iar acesta este ultimul lucru de care are nevoie o persoană cu diabet. Recomandarea este să nu fie depășită cantitatea de o linguriță și un sfert de sare pe zi. Brânza topită, sucurile și supele la cutie, sosul de roșii sunt alimente care conțin destul de multă sare, precauția în consumarea acestora este recomandată.

Alcool - Chiar dacă nu este interzis cu desăvârșire, consumul de alcool poate aduce mai degrabă deservicii decât beneficii unui pacient cu diabet. Și asta deoarece alcoolul, odată ajuns în sânge, se descompune în zaharuri, ceea ce poate crește nivelul glicemic. Nu sunt recomandate mai mult de două porții de alcool pe zi/bărbați și a/zi pentru femei. O porție poate însemna 150 ml de vin, 350 ml de bere, 45 ml băuturi spirtoase.

Tot de evitat sunt și ouăle, care pot afecta bunul mers al dietei pentru diabetici.

Cum se stabilește dieta pentru diabetici?

Dietele pentru diabetici sunt stabilite în funcție de diagnosticul existent și de planul de tratament. Acestea sunt stabilite de medicul diabetolog sau de nutriționist și sunt axate pe cantitatea de glucide pe care pacientul are voie să o consume. În cadrul acestor diete pentru diabetici, hidrații de carbon consumați vor fi numărați în fiecare zi. Numărul lor diferă de la pacient la pacient, în funcție de patologie, afecțiuni asociate, greutate și mulți alți factori.

Medicul va furniza numărul total de HC dintr-o zi și cum trebuie împărțiți, precum și cantitățile recomandate pentru fiecare masă. Știind conținutul glucidic al alimentelor și cantităților recomandate, împărțirea alimentelor pe mese, de-a lungul unei zile, va deveni simplă, în timp. Informația esențială pe care pacienții diabetici trebuie să o învețe este legată de: Câți HC conțin pâinea, cartoful, pastele făinoase, fructele, lactatele, orezul.

În funcție de tipul de tratament al pacientului (antibiotice orale sau insulină), pot exista 5 mese recomandate sau 6. Pot fi 3 mese principale și 2 gustări sau 3 mese principale și 3 gustări, cu numărarea HC (hidraților de carbon).

În funcție de tipul de insulină utilizat în tratament, dieta poate fi împărțită în 3 mese (doar mese principale) sau 4 mese (3 mese principale și o gustare - la ora 22.00 )

Înainte de orice, consultul de specialitate este recomandat. Singurul care poate face o recomandare exactă este medicul de specialitate sau un specialist în nutriție.