Copiii pot suferi de tulburări endocrine!
Chiar dacă pare greu de crezut, copiii pot suferi și ei de tulburări ale glandelor endocrine. Acestea pot avea diferite cauze declanșatoare. Însă fie că este vorba de factori genetici, factori de mediu sau un stil de viață dezechilibrat, tulburările endocrine pun în pericol sănătatea copilului tău. De aceea, este recomandat un consult de specialitate, pentru a diagnostica afecțiunea de care suferă cel mic și pentru a găsi cea mai bună soluție de tratament.
Sistemul endocrin este responsabil de reglarea metabolismului, a reproducerii și a creșterii, prin stimularea activităților diferitelor organe. Mai exact, glandele endocrine sunt cele responsabile, printre altele, de mișcare, tremurat, senzația de foame, sete sau chiar senzația de fericire. Atunci când glandele endocrine nu mai funcționează corespunzător, apar diferite tulburări hormonale, atât la adulți, cât și la copii. Atunci când apar, aceste tulburări hormonale afectează creșterea și dezvoltarea, în primul rând.
Obezitatea infantilă, cea mai des diagnosticată tulburare endocrină
Obezitatea este o boală frecvent întâlnită în rândul adulților. Din păcate, aceasta a început să afecteze din ce în ce mai mult copiii. Un copil poate fi considerat obez dacă indicele de masa corporală depășește 30. Există posibilitatea ca obezitatea infantilă să apară ca urmare a unor tulburări endocrine, chiar dacă acestă cauză este destul de rar întâlnită în România.
Atunci când observi că greutatea corporală a celui mic depășește limitele normale, este indicată vizita la un medic pediatru sau un medic endocrinolog, pentru diagnosticare exactă și recomandarea unui tratament adecvat. Dacă obezitatea infantilă nu este tratată, poate duce la diabet zaharat de tip 2 sau hipertensiune arterială.
Diabetul zaharat de tip 2 la copii
Incidența diabetului zaharat de tip 2 a crescut și el în ultima perioadă în rândul copiilor, alături de diabetul zaharat de tip 1 și diabetul insipid. Atunci când copiii au tulburări frecvente de atenție, scădere în greutate, este foarte posibil ca acestea să fie o cauză a diabetului de tip 1. De aceea, atunci când observi aceste simptome la cel mic, este indicat să vii la un consult de specialitate. Chiar dacă aceste simptome nu sunt specifice pentru diabetul de tip 1, investigații suplimentare sunt necesare pentru diagnosticarea exactă a cauzei care a dus la apariția lor. Tratamentul pentru diabet constă fie în administrarea de insulină, de antidiabetice, fie doar în schimbarea stilului de viață: exerciții fizice, dietă și monitorizare permanentă a glicemiei.
Hipotiroidismul la copii
Atunci când apar dereglări în funcționarea glandelor endocrine, cantitatea secretată de hormonii tiroidieni suferă modificări: fie devine prea mare, fie devine prea mică față de cea normală. Atunci când cantitatea de hormoni secretată este mai mică, se instalează hipotiroidismul.
Destul de des întâlnit la copii, dar și la nou-născuți, hipotiroidismul este declanșat de deficitul de iod, iar principalele semne sunt o creștere lentă în înălțime, constipație, intoleranță la frig, precum și mărirea în volum a tiroidei.
În general, simptome hipotiroidismului la copii sunt diferite, în funcție de vârsta pe care o au aceștia.
La nou-născut şi sugar, hipotiroidismul congenital (din naştere) poate fi semnalat prin:
- icter
- plâns răguşit
- stare de somnolenţă
- tegumente reci şi uscate
- constipaţie
- bradicardie
La copii preşcolari, hipotiroidismul se poate instala lent, iar semnele sunt:
- statură mică
- tulburări de comportament
- somnolenţă
- constipaţie
- căderea părului
La şcolari şi adolescenţi, hipotiroidia se poate manifesta prin randament scăzut, tulburări de somn, căderea părului, tulburări de ciclu menstrual și unghii casante.
Hipotiroidismul la copii poate fi tratat prin medicamente sau adaos de iod în alimentație.
Pubertatea precoce
Dacă semnele pubertății încep să apară înainte de vârsta de 8 sau 9 ani, atât la fete, cât și la băieți, atunci se poate vorbi de pubertate precoce. Semnele sunt apariția caracteristicilor sexuale, cum ar fi părul pubian, axial sau instalarea primei menstruații.
Pubertatea precoce poate să ducă la o accelerare a creșterii, într-un interval foarte scurt de timp, ceea ce face ca micul pacient să nu mai ajungă la înălțimea normală. Pubertatea precoce este mai des întâlnită la fete, decât la băieți și este tot o tulburare hormonală, ce poate fi tratată.
Este foarte important ca atunci când observi simptomele enunțate mai sus, să ajungi cu micul pacient la un consult endocrinologic sau pediatric.