Culoarea scaunului poate spune multe despre starea de sănătate!
Culoarea scaunului este un indicator pentru eventualele probleme de sănătate pe care le poate avea cineva. De multe ori, o culoare modificată poate indica probleme gastrointestinale. Acestea sunt afecțiunile pe care ai putea să le ai, în funcție de culoarea scaunului!
O culoare normală a scaunului variază, de la maroniu deschis până la maroniu închis sau verde și este influențată de alimentele pe care le consumă persoana respectivă. Atunci când culoarea și textura scaunului se schimbă, această schimbare poate indica anumite probleme de sănătate. În egală măsură, schimbarea culorii scaunului poate fi cauzată și de schimbări în regimul alimentar sau tratamentul medicamentos al persoanei în cauză.
Testarea scaunului (proba de scaun) este recomandată, printre altele, atunci când există suspiciunea unei infecții sau a unei afecțiuni gastrointestinale.
Culorile scaunului și bolile posibile
Scaune cu mucus
Acestea sunt un simptom pentru mai multe afecțiuni, printre care bolile inflamatorii și cele gastrointestinale. Dacă apare și sânge în scaun sau dureri abdominale, consultul de specialitate este recomandat, alături de investigații suplimentare și teste de laborator.
Scaune cu sânge
Dacă sângele este roșu deschis, este foarte posibil ca pacientul să sufere de hemoroizi, însă aceasta nu este singura afecțiune ce are acest simptom. Bolile inflamatorii ale intestinului, pecum boala Crohn, pot fi anunțate prin acest simptom. De asemenea, scaunul cu sânge apare și în cazul diferitelor infecții, tumori și sângerări gastrointestinalel. Dacă aveți scaune cu sânge, este nevoie să vă prezentați cât mai repede la un consult de specialitate. Nu ignorați acest simptom!
Scaune deschise la culoare
Dacă scaunele au o culoare deschisă sau sunt albe, cel mai probabil, există o afecțiune a ficatului sau tractului biliar ce necesită diagnosticare exactă și tratament.
Scaune galbene
Această culoare apare în momentul în care fie intestinul nu poate digera grăsimile sau pancreasul nu poate produce enzime digestive. De cele mai multe ori, scaunele galbene, urât mirositoare și grase pot indica boala celiacă sau diferite infecții gastrointestinale. În cazul unei infecții, apare și diareea.
Scaune verzi
Acestea pot să apară și în lipsa unei afecțiuni, atunci când pacientul are o dietă bogată în legume verzi, cum ar fi spanacul. Însă în cele mai multe din cazuri, scaunele verzi apar atunci când nu se realizează digestia bilei, iar scaunul trece prea repede prin intestin.
Scaunele negre
Sunt anumite medicamente sau suplimente care pot duce la apariția scaunului negru. Atunci când observați această culoare, este recomandat să vă programați cât mai repede pentru un consult de specialitate, deoarece poate fi vorba de o sângerare gastrointestinală, localizată de cele mai multe ori în stomac sau duoden.
Orice modificare a culorii și texturii scaunului necesită consultații de specialitate, tocmai din cauza faptului că această schimbare indică o afecțiune sau o problemă în funcționarea organismului. Nu amâna consultul de specialitate!