Este nevoie de operație pentru hemoroizi?

Este nevoie de operație pentru hemoroizi?

Hemoroizii sunt o afecțiune frecvent întâlnită în cadrul populației adulte. Sunt mai multe tipuri de hemoroizi și în funcție de gradul afecțiunii, medicul poate recomanda sau nu intervenția chirurgicală. Care sunt simptomele pentru hemoroizi și când este indicată intervenția chirurgicală? Aflați din acest material.

Hemoroizii reprezintă, de fapt, dilatația venelor de la nivelul canalului anal. În funcție de locul în care apar, hemoroizii pot fi interni sau externi. Aceștia sunt clasificați pe grade, de la 1 la 4, în funcție de mărime, localizare și grad de prolaps.

  • Stadiul I: Hemoroidul intern poate sângera, însă rămâne în interiorul rectului 
  • Stadiul II: Hemoroidul intern poate ieși în afara anusului și este reductibil
  • Stadiul III: Hemoroizii ies în afara anusului, însă pot fi împinși înapoi în rect
  • Stadiul IV Hemoroizii sunt ireductibili, adică nu mai pot fi împinși în interiorul rectului.

De ce apar hemoroizii?

Hemoroizii au mai multe cauze, o parte dintre acestea fiind direct legate stilul de viață al pacientului, cum ar fi tulburările de tranzit intestinal, sarcina, obezitatea, sedentarismul, alimentația necorespunzătoare, suprasolicitarea fizică sau chiar vârsta.

De asemenea, un regim alimentar care este fie prea bogat în proteine, fie prea sărac în fibre și consumul de alcool pot duce și ele la apariția hemoroizilor.

Un alt factor care poate facilita apariția hemoroizilor este reprezentat și de eforturile dese, repetate, pe care pacientul le depune în momentul defecației.

Toate acestea pot duce la obstrucționarea sau stagnarea sângelui în venele din etajul abdominal inferior și pot duce inclusiv la modificări în structura pereților venoși.

Care sunt simptomele hemoroizilor?

În fazele inițiale, hemoroizii se resimt ca niște umflături ce pot duce la stări de disconfort accentuate. Sângerările anale pot fi simptome destul de des întâlnite în cazul hemoroizilor și la început pot avea o frecvență destul de scăzută. Ulterior, pe măsură ce boala avansează, sângerările pot deveni continue și însemnate cantitativ.     

Disconfortul local este și el prezent în cazul hemoroizilor, precum și senzația de defecație incompletă. Pe măsură ce boala avansează, apar inclusiv durerea la defecație, mâncărime și durere severă.

În fazele avansate, pot apărea și complicații, precum sângerările repetate, ce pot duce la anemie, chiar și tromboză hemoroidală. Fisura anală apare și ea destul de des, mai ales în condițiile în care hemoroizii nu sunt tratați.

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face prin consult de specialitate și examinare clinică. În unele situații, poate fi nevoie și de investigații suplimentare.

Soluții de tratament pentru hemoroizi

În funcție de stadiul evolutiv al bolii, medicul de specialitate poate recomanda fie un tratament conservator, care conține administrarea de medicamente antialgice și antiinflamatoare. În alte situații, pot fi recomandate tehnicile minim-invazive pentru a stopa evoluția bolii și pentru a elimina consecințele neplăcute ale acesteia. Dacă hemoroizii sunt în stadiu avansat, pot fi recomandate inclusiv intervenții chirurgicale.

În cazul hemoroizilor de grad 1, adică hemoroizii interni care nu prolapsează, medicul de specialitate va recomanda cel mai probabil un tratament sub formă de regim alimentar. Practic, dieta zilnică a pacientului va include adăugarea de fibre în dietă, precum și unguente locale, care să reducă simptomele neplăcute. 

În cazul hemoroizilor de grad 2, pot fi aplicate terapii conservatoare, iar în cazul în care acestea eșuează, medicul de specialitate poate recomanda diferite alte proceduri minim invazive, ce pot fi realizate în cabinet. Acestea pot include legături cu bandă de cauciuc sau scleroterapia, intervenții care nu tratează cauză, ci doar efectele hemoroizilor.

De cele mai multe ori, hemoroizii de gradul III și gradul IV au indicație de intervenție chirurgicală.

Pot fi preveniți hemoroizii?

Da, apariția acestora poate fi prevenită prin respectarea unui set de reguli cât se poate de simple, care țin de stilul de viață al pacientului.

  • evitarea sedentarismului
  • adoptarea unei diete alimentare zilnice care să conțină multe fibre
  • o igienă intimă corespunzătoarea
  • hidratare optimă
  • nu stați mult timp pe vasul de toaletă și nu forțați la defecație

Pentru diagnosticarea acestei afecțiuni și pentru a afla stadiul în care se află boala hemoroidală, este nevoie de un consult de specialitate, de fiecare dată.

Când ar trebui să consult un medic pentru hemoroizi?

Este recomandat ca pacienții să meargă la consult de specialitate imediat ce apar primele simptome, adică umflături în jurul fundului și sângerări rectale.

Odată ce s-a stabilit diagnosticul de hemoroizi și au fost excluse toate celelalte afecțiuni care ar putea contribui la aceleași simptome, medicul recomandă planul de tratament. Atenție, însă! Intervenția chirurgicală sau îndepărtarea hemoroizilor nu este recomandată de fiecare dată. Această decizie aparține mereu medicului de specialitate și depinde de particularitățile fiecărui caz.