Există sau nu ”m-a tras curentul”?
Sunt foarte multe cazuri în care pacienții folosesc termenul de ”m-a tras curentul” drept cauză pentru apariția unor afecțiuni precum durere de spate, otită sau alte afecțiuni ORL, cât și pentru alte inflamații ce apar la nivelul corpului. Medical vorbind, ”curentul” nu este responsabil niciodată de apariția afecțiunilor medicale. Vezi care este explicația medicală pentru durerile de spate, durerile de dinți și durerile de ureche!
Expresia ”m-a tras curentul” este foarte des folosită de pacienți pentru a defini cauza apariției unor dureri sau inflamații la nivelul dinților, feței sau spatelui. Însă curentul nu este vinovat de nimic, iată și de ce!
Durerile ce apar la nivelul feței, fie că este vorba despre dureri ale dinților sau dureri ale urechii sunt cauzate, de cele mai multe ori de o infecție cu o bacterie, cu un virus, nu de la curent. Modalitatea de contractare a acestora poate să difere de la un caz la altul, în unele situații virusurile sau bacteriile putând fi preluate pe calea aerului. Cele mai frecvente cauze pentru durerile de spate, de urechi și de dinți sunt acestea!
Cauze ale durerii de spate
Senzația de rigiditate a spatelui nu este niciodată produsă de ”curent”, întotdeauna este o consecință a altor probleme deja existente. Salteaua inconfortabilă și poziția de dormit sunt de cele mai multe ori cauze pentru apariția durerii de spate.
De asemenea, fibromialgia poate fi o altă cauză. Această afecțiune apare cu precădere la femeile între 30 și 50 de ani și generează dureri de spate ce apar dimineața, în majoritatea situațiilor. Alături de durerile de spate, mai pot să apară oboseala, amorțeală, spasme musculare și dureri de cap.
Sarcina, pietrele la rinichi, sedentarismul și boala degenerativă discală mai pot fi cauze pentru durerile de spate.
Atunci când apar dureri de spate, este indicat ca pacientul să se programeze pentru un consult de specialitate. Există soluții de tratament eficiente, iar în funcție de afecțiunea existentă, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare și analgezice, precum și exerciții personalizate.
Cauze ale durerii de urechi
Durerea de ureche poate fi resimțită ca o presiune sau ca un junghi la nivelul urechii. Poate să fie de intensitate ridicată sau poate fi ușoară. În majoritatea cazurilor, durerea de ureche apare în urma unei infecții, nu pentru că pacientul a stat în curent.
Dacă durerea de ureche nu cedează, este nevoie ca pacientul să se prezinte pentru o consultație de specialitate (ORL), atfel încât medicul să identifice cauza exactă care a dus la apariția durerii de ureche.
Acest tip de durere poate indica un traumatism, otite medii sau externe, corpi străini sau diferite inflamații ale timpanului. Uneori, durerea ce apare la nivelul urechii poate fi secundară, adică este un tip de durere ce iradiază din alte zone învecinate înspre ureche. În acest caz, poate fi vorba de o infecție dentară sau de afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.
La copii, durerea de ureche de cauză secundară poate să fie declanșată, printre altele, de faringite sau erupții dentare, precum și de leziuni inflamatorii existente la nivelul capului și gâtului.
Cauze ale durerii de dinți
Mare atenție la acest tip de dureri. Durerea de dinți este cauzată de o infecție, care netratată, se poate extinde și către alte organe vitale. Abcesul dentar este cea mai des întâlnită cauză a durerii de dinți și are diferite simptome. Primul simptom este durerea, urmat de prezența inflamației sau a unei pungi cu puroi la baza gingiei. Mai pot apărea și alte simptome, precum greață și vărsături, febră, în cazul în care abcesul dentar a evoluat.
Cariile dentare ma pot fi o cauză pentru apariția durerilor de dinți, alături de diferite traumatisme sau leziuni care apar la nivelul structurii dentare.
Indiferent de tipul de durere care apare, cauza nu este niciodată ”curentul”, ci o afecțiune ce are nevoie de investigații suplimentare pentru a fi diagnosticată.