Fibrilația atrială: ce este și cum poate fi tratată?

Fibrilația atrială: ce este și cum poate fi tratată?

Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă și se manifestă prin bătăi rapide și neregulate ale inimii. În cazul fibrilației atriale, pulsul poate ajunge inclusiv la 100 sau 175 de bătăi pe minut. Cum apare fibrilația atrială și ce soluții de tratament există? Aflați din acest material.

Fibrilația atrială apare în momentul în care activitatea electrică a inimii este perturbată sau blocată. Acest lucru se poate întâmpla atunci când nodulul sinoatrial (NSA) nu mai poate genera impulsuri electrice ritmice.

În unele cazuri, efectul acestei perturbări sau tulburări duce la stagnarea sângelui și crește riscul de a forma cheaguri, care odată eliberate în circulația sistemică, pot duce la un accident vascular cerebral.

Consumul de alcool, factor de risc pentru apariția fibrilației atriale

Consumul excesiv de alcool se numără printre cei mai mari factori de risc în apariția acestei afecțiuni. Alcoolul, consumat frecvent, poate duce implicit la hipertensiune arterială, un alt factor major de risc.

Cu excepția acestora, bolile de inimă dobândite sau din naștere, precum și intervențiile chirurgicale pe cord pot crește riscul de a dezvolta fibrilație atrială.

În egală măsură, bolile cronice, cum ar fi cele pulmonare, diabetul zaharat, obezitatea și bolile renale au și ele un rol important, atunci când vine vorba de riscuri.   

Infecțiile virale pot fi o cauză pentru fibrilația atrială

Infecțiile virale pot fi o cauză pentru fibrilația atrială, însă nu singura. Bolile arteriale coronariene, hipertensiunea arterială și afecțiunile tiroidei se înscriu pe lista de cauze pentru apariția fibrilației atriale. O altă cauză întâlnită destul de des este reprezentată și de stresul fizic produs de o intervenție chirurgicală sau de o boală pulmonară.

Însă singura metodă prin care poate identificată exact cauza pentru apariția fibrilației atriale este consultul de specialitate și investigațiile suplimentare. Te poți programa acum la unul din specialiștii Centrului Medical Iowemed Medicover, printr-un simplu telefon la numărul 0241.962.  

Durerea în piept, simptom pentru fibrilația atrială

În multe dintre cazuri, fibrilația atrială este o afecțiune tăcută, care nu se manifestă prin niciun simptom. Însă atunci când apar, simptomele pot fi de tipul durerii în piept, alături de dificultăți la respirație, slăbiciune și rezistență redusă la efort. Durerea în piept este un simptom important și necesită întotdeauna investigații suplimentare. 

Ceea ce este specific fibrilației atriale este faptul că pulsul este neregulat și rapid, ceea ce duce și la apariția durerii în piept.

Cum este diagnosticată fibrilația atrială?

Examinarea clinică este primul pas pentru diagnosticare. Cu excepția acesteia, medicul mai poate recomanda și alte investigații, precum:

  • Efectuarea unei electrocardiograme (EKG)
  • Test de efort
  • Monitorizare holter
  • Analize de sânge
  • Ecocardiogramă transtoracică sau transesofagiană

Aceste investigații nu sunt recomandate tuturor categoriilor de pacienți, tocmai de aceea este important consultul de specialitate.

Cum poate fi tratată fibrilația atrială?

Soluțiile de tratament pentru fibrilația atrială au ca scop reducerea și controlul ritmului cardiac sau restabilirea ritmului sinusal, prevenind în acest fel formarea cheagurilor de sânge. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul poate recomanda tratament medicamentos, precum:

Anticoagulante

Aceste medicamente subțiază sângele pentru a reduce șansele de complicații. Odată cu administrarea lor, este recomandat ca unele activități să fie reduse.  Cele mai frecvent recomandate sunt warfarina sau aspirina. Diluanții de sânge vă pot face mai predispus la vânătăi. În fiecare lună, va fi nevoie de efectuarea unui set de analize de sânge, astfel încât medicul să se asigure că medicamentul funcționează și că doza este cea optimă.

Medicamente pentru ritmul cardiac / antiaritmice

Cel mai frecvent mod de tratare a fibrilației atriale este cu medicamente care controlează bătăile inimii. Aceste medicamente încetinesc ritmul cardiac rapid, astfel încât inima să poată pompa mai bine;

Medicamente beta-blocante

Acestea încetinesc, de asemenea, ritmul cardiac. Câteva exemple sunt Atenolol, Bisoprolol, Carvedilol, Metoprolol, Propranololol;

Medicul va monitoriza pacientul pentru a se asigura că tratamentul medicamentos funcționează.

Care sunt procedurile pentru tratamentul fibrilației atriale?

Dacă medicamentele nu funcționează sau provoacă efecte secundare, medicul curant poate apela la alte soluții de tratament, cum ar fi cardioversia sau ablația cardiacă. Aceste proceduri tratează fibrilația atrială fără intervenție chirurgicală.