Fibromialgia, o durere cronică ce poate duce la depresie
Fibromialgia este un grup de simptome și boli musculo-scheletice, ce pot afecta în proporție covârșitoare viața pacientului sau starea lui de bine. Pacientul cu fibromialgie are dureri severe la nivelul întregului corp, rigiditate a țesuturilor și o stare permanentă de oboseală, ce nu dispare. De asemenea, memoria poate să îi fie afectată. În trecut, această afecțiune nu era pe deplin înțeleasă și era dificil de tratat. Cu toate acestea, în zilele noastre se cunosc mult mai multe informații despre fibromialgie, o afecțiune ce poate fi diagnosticată și tratată prin ameliorarea simptomelor.
Cauza specifică a fibromialgiei rămâne necunoscută, însă potrivit ultimelor studii, fibromialgia este de fapt rezultatul unei disfuncții ce apare la nivelul sistemului nervos. Acest lucru duce la simptome și semne specifice, care se manifestă la o intensitate ridicată în unele cazuri.
Atunci când medicul diagnostichează un pacient, analizează istoricul acestuia, pentru a vedea dacă poate exista o cauză specifică a fibromialgiei, cum ar fi un accident rutier sau o traumă psihologică. Acest lucru este esențial atunci când se tratează această afecțiune.
Doar femeile suferă de fibromialgie?
Nu, fibromialgia poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Cu toate acestea, este adevărat că femeile sunt diagnosticate cu fibromialgie mai des decât bărbații. Potrivit cercetărilor, aproximativ 80-90% dintre persoanele diagnosticate cu fibromialgie sunt femei. Mai mult, femeile cu vârste cuprinse între 20-40 de ani sunt afectate de șapte ori mai mult decât bărbații.
Motivul pentru această discrepanță nu este pe deplin înțeles, dar se crede că factorii genetici, hormonali și sociali pot juca un rol important în prevalența mai mare a fibromialgiei la femei.
Cu toate acestea, bărbații pot dezvolta și ei fibromialgie și ar trebui să fie conștienți de această afecțiune.
Care sunt simptomele fibromialgiei?
Simptomul cheie al fibromialgiei este durerea, ce este răspândită la nivelul întregului corp. Durerea este severă, constantă și greu de descris, manifestându-se la nivel musculo-scheletic, dar nu numai.
Zonele comune în care apar simptome de fibromialgie includ regiunea lombară, gâtul, zona mușchiului trapez, pieptul și coapsele. În unele cazuri, apar spasme musculare și / sau contracție.
O persoană care suferă de fibromialgie poate avea inclusiv rigiditate la nivelul mușchilor, tendoanelor și țesuturilor moi, precum și oboseală constantă.
În general, durerea și rigiditatea se manifestă în cel puțin 3 zone și persistă pentru mai mult de 3 luni. De asemenea, aceasta se agravează cu exerciții fizice intense, frig și stresul emoțional.
Cu toate acestea, deși pacientul se poate confrunta cu oboseală, în același timp are probleme cu somnul. Mai pot apărea și alte simptome precum probleme de memorie, dureri de cap intense, probleme de concentrare, țiuit la nivelul urechii, sindromul picioarelor nenilinișt Toate aceste simptome sunt legate de sistemul nervos.
Sresul provocat de durerea și oboseala fibromialgiei poate cauza anxietate și izolare socială.
Cum este diagnosticată fibromialgia?
Diagnosticarea acestei afecțiuni se realizează în urma unui consult de specialitate, în cadrul căruia se face o evaluare amănunțită a pacientului și o anamneză, care să ofere medicului informații despre istoricul medical al pacientului și durerea pe care o resimte.
Care este tratamentul pentru fibromialgie?
Tratamentul pentru fibromialgie variază în funcție de particularitățile fiecărui caz. De multe ori, este nevoie și de o abordare multidisciplinară pentru a oferi o soluție de tratament eficientă și pentru a ajuta pacientul să își continue viața în mod normal. Se poate recomanda terapie fizică, alături phihoterapie, care urmărește să îmbunătățească starea de spirit a pacientului.
Pentru tratarea durerii propriu-zise, există diverse metode care includ administrarea de medicamente pentru gestionarea durerii sau tratament cu radiofrecvență pulsată în punctele de declanșare/presiune. Medicamentele care cresc activitatea serotoninei și a norepinefrinei pot corecta deficitul funcțional al pacientului, împreună cu dieta și câteva vitamine.
Cum poți gestiona simptomele fibromialgiei?
Nu este ușor să trăiești cu dureri cronice. Pentru a ține sub control simptomele fibromialgiei, poți aplica o serie de sfaturi din partra specialiștilor.
- Include pauzele de odihnă în planificarea zilnică, deoarece odihna și somnul adecvat sunt importante
- Vorbește cu familia și prietenii. Cere ajutor dacă ai nevoie de el. Fii pregătit să spui "nu" uneori, dacă simți că ceea ce urmează să faci este prea mult
- Exercițiile fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, pot ajuta la reducerea durerii și a rigidității
- Notează aspectele importante, pentru a evita frustrarea legată de faptul că nu îți amintești diferite lucruri
- Ține un jurnal pentru a înregistra progresul și, în egală măsură, observă factorii declanșatori care pot crește durerea și/sau oboseala
- Păstrează în apropiere medicamente pentru ameliorarea durerii
- Fă o baie caldă, pentru relaxarea mușchilor încordați
- Redu consumul de cafea, deoarece cofeina poate crește anxietatea și insomnia