Gastrita poate fi produsă de consumul de alcool
Gastrita este o afecțiune caracterizată prin inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta poate fi acută sau cronică, fiind cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții bacteriene, consumul excesiv de alcool, utilizarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, stresul cronic și altele. Află din material ce simptome are gastrita și ce este de făcut dacă ai fost diagnosticat/ă cu această afecțiune.
Sunt două tipuri de gastrită, gastrita acută și gastrita cronică. Gastrita acută se dezvoltă rapid și poate fi cauzată de infecții, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare sau consumul de alcool în exces. Gastrita acută poate determina simptome intense, care apar brusc. De obicei, este o afecțiune temporară, care se vindecă după tratament adecvat.
Gastrită cronică este al doilea tip de gastrită și aceasta poate evolua treptat, pe o perioadă mai lungă de timp. Adesea, este cauzată de o infecție cronică cu bacteria Helicobacter pylori sau de alți factori cum ar fi stresul cronic, refluxul gastric sau anumite tulburări autoimune.
Potrivit unor studii, gastrita produsă de o boală autoimună este mai frecventă la femei și la persoanele în vârstă. De asemenea, o intervenție chirurgicală anterioară la stomac este un factor de risc pentru gastrită.
Există și cauze mai puțin frecvente ale gastritei. Acestea pot ține de alergii alimentare, boala Crohn, precum și boala celiacă.
Care sunt simptomele gastritei?
Simptomele gastritei pot varia de la ușoare până la severe și pot include:
- Arsuri la stomac sau senzație de arsură în partea superioară a abdomenului.
- Durere sau disconfort abdominal.
- Greață și vărsături.
- Balonare sau senzație de plenitudine în stomac.
- Scăderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate.
- Eructații frecvente.
- Scaune cu sânge sau închise la culoare (sânge digerat).
- Senzație de greutate după masă.
Majoritatea persoanelor cu gastrită nu prezintă simptome. Atunci când apar, simptomele sunt asemănătoare indigestiei.
Dacă ai aceste simptome, te poți programa pentru un consult de Medicină Internă sau Gastroenterologie.
Cum este diagnosticată gastrita acută?
Diagnosticul gastritei implică de obicei o anamneză detaliată și o examinare fizică de către medic. În plus, pot fi efectuate teste de sânge pentru a detecta infecția cu H. pylori sau alte probleme de sănătate. Uneori, poate fi necesară o endoscopie superioară, în care medicul introduce un tub subțire cu o cameră la capăt (endoscop) în esofag și stomac pentru a examina mucoasa și a preleva mostre de țesut (biopsie) pentru analize suplimentare.
De asemenea, medicul de specialitate poate recomanda efectuarea unor probe de scaun și a unor analize de sânge, pentru diagnosticare exactă.
Cum poate fi tratată gastrita acută?
Tratamentul pentru gastrită acută depinde în mod direct de cauza care a dus la apariția afecțiunii.
Dacă gastrita este de natură infecțioasă, medicul poate recomanda antibiotice pentru a trata infecția de bază.
Pentru gastrita care apare din cauza excesului de acid gastric, pot fi recomandate medicamente pentru a gestiona acidul gastric, de exemplu.
Renunțarea la alcool, reducerea consumului de AINS și evitarea alimentelor grase și condimentate pot contribui la ameliorarea simptomelor gastritei.
Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase poate ajuta la protejarea mucoasei stomacului și poate contribui la vindecarea gastritei.
Foarte important în ameliorarea simptomelor gastritei este și reducerea stresului, prin tehnici de relaxare sau activități deconectante.
Gastrita și consumul de alcool
Consumul excesiv sau frecvent de alcool poate agrava sau chiar provoca gastrită. Alcoolul are efecte negative asupra mucoasei gastrice și a sistemului digestiv în general.
- Alcoolul poate stimula producția excesivă de acid gastric, ceea ce poate irita și deteriora mucoasa stomacală.
- De asemenea, alcoolul poate provoca leziuni directe asupra mucoasei stomacului, ceea ce poate duce la inflamație și, în cele din urmă, la gastrită.
- Mucoasa stomacală are un sistem natural de apărare care împiedică acidul gastric să atace țesutul din interiorul stomacului. Alcoolul poate slăbi aceste bariere de protecție, făcând mucoasa mai predispusă la inflamație.
Dacă ai gastrită sau probleme digestive, este important să limitezi sau să eviți complet consumul de alcool. Pe lângă gastrită, alcoolul poate avea și alte efecte negative asupra sănătății, inclusiv afectarea ficatului, pancreasului și sistemului nervos central.
Ce complicații poate avea gastrita?
Dacă nu este tratată corespunzător, gastrita poate duce la diferite complicații, printre care se numără ulcerele peptice, cancer gastric, anemie prin carență de fier sau sângerare gastrică. De aceea, este și recomandat să te programezi pentru un consult de specialitate atunci când observi primele simptome specifice gastritei.