Infecțiile tractului urinar la copii: simptome și tratament

Infecțiile tractului urinar la copii: simptome și tratament

Infecțiile urinare la adulți și la adolescenți pot fi identificate foarte ușor pe baza simptomelor specifice, cum ar fi durerea sau nevoia de a merge frecvent la toaletă. Însă atunci când vine vorba de infecții urinare la copii, acestea sunt mai greu de depistat, pentru că de multe ori, copiii nu pot descrie foarte bine simptomele pe care le resimt. Care sunt simptomele infecțiilor urinare la bebeluși și copii? Când este nevoie să îi programezi pentru un consult de specialitate? Aflați din acest material.

Simptomele infecțiilor urinare la copii și bebeluși pot fi diversificate și pot varia de la un caz la altul. Marea problemă este faptul că micuții pacienți nu pot descrie prea bine ce simt, iar asta poate îngreuna puțin situația. Din fericire însă, sunt și simptome ”vizibile”, care pot ajuta părinții să realizeze că este ceva în neregulă cu cel mic.

Vârsta copilului este un factor relevant atunci când vine vorba de manifestarea simptomelor. Infecțiile tractului urinar (sau, pe scurt, ITU) pot fi febrile (însoțite de febră de peste 38,5ºC) sau non-febrile.

Cum se manifestă infecțiile urinare la bebeluși?

La bebeluși, febra mare poate fi de multe ori singurul simptom pentru infecții urinare. Uneori, febra mai poate veni însoțită și de alte simptome precum stare de irascibilitate extinsă, stare letargică și lipsa poftei de mâncare sau refuzul de a mânca. De aceea, este nevoie ca imediat ce observă aceste simptome, părintele să vină cu bebelușul la un consult de specialitate, pentru că este nevoie de investigații suplimentare.

Febra la bebeluși poate fi semn pentru mai multe afecțiuni, de aceea este și nevoie de un diagnostic exact. Cu cât amânați consultul de specialitate, cu atât crește riscul ca simptomele să se agraveze. Specialiștii recomandă părinților să nu administreze copiilor tratamente la domiciliu, pe baza recomandărilor pe care le primesc de la alți părinți care au observat simptome similar la bebelușii lor.

Poate fi vorba de o infecție urinară sau poate fi vorba de altă afecțiune, iar administrarea unui tratament fără a avea un diagnostic, poate face mai mult rău decât bine.

Cum se manifestă infecțiile urinare la copiii mai mari?

La copiii mai mari, mai ales la fetițe, febra este un prim simptom care anunță că este ceva în neregulă. De asemenea, poate să apară și nevoia de a merge mai des la toaletă, precum și usturime la urinare. În unele cazuri, copilul poate inclusiv să piardă urină (incontinență urinară la copii). Acestea sunt semne clare, care ar trebui să direcționeze părintele către un consult de specialitate.

Cât de grave pot deveni infecțiile tractului urinar la copii?

Infecțiile urinare febrile netratate pot afecta rinichii și pot duce la boli grave, inclusiv septicemie, în special la bebeluși sau la copiii care au alte afecțiuni urologice sau neurologice existente.

Când ar trebui să mergem la medic? Cum se diagnostichează infecțiile urinare la copii?

Oricare din simptomele menționate anterior pot indica prezența unei infecții urinare la bebeluși sau la copii, iar recomandarea specialiștilor este ca atunci când observă simptomele, să îl programeze pe micul pacient la un consult de specialitate, în urma căruia poate fi emis un diagnostic exact.

O mostră de urină este primul pas spre diagnosticarea exactă. Însă de multe ori, mostra de urină nu este suficientă, deoarece apar frecvent rezultate fals pozitive în cazul copiilor. De aceea, este importantă și urocultura, precum și investigații imagistice.

Ecografia renală poate fi una dintre investigațiile suplimentare, mai ales în cazul bebelușilor. La copiii mai mari, în mod normal, investigații suplimentare se efectuează în cazul în care infecțiile urinare sunt recurente sau dacă pacientul nu răspunde la tratament în termen de 48 de ore. De asemenea, dacă pacientul are un jet urinar slab sau vezica urinară inflamată, medicul poate recomanda investigații suplimentare.

Tratamentul infecțiilor de tract urinar la copii depinde foarte mult de vârsta pacientului, severitate simptomelor, precum și alte afecțiuni existente. Tratamentul cu antibiotice este recomandat de regulă în cazul infecțiilor urinare simptomatice.

Ce se poate întâmpla dacă o infecție a tractului urinar este lăsată netratată?

Amânarea consultului de specialitate sau a tratamentului infecțiilor urinare febrile sau recidivante poate duce la afectarea rinichiului.

 Ce pot indica infecțiile recurente ale tractului urinar?

Infecțiile urinare recurente la copii pot fi cauzate de o anomalie a tractului urinar sau de un blocaj renal. De asemenea, alte cauze declanșatoare pot fi hiperactivitatea vezicii urinare, diabetul, constipația cronică sau igiena deficitară a zonei perianale.

Cum poate fi tratată infecția urinară la copii?

Există mai multe soluții de tratament în ceea ce privește infecția urinară la copii. În primul rând, este nevoie de eliminarea germenului care a produs infecția și de tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Administrarea de antibiotice țintite este posibilă doar după 48-72 de ore, după obținerea antibiogramei. Dozele și modalitatea de administrare sunt stabilite în funcție de particularitățile fiecărui caz , de vârsta pacientului, precum și de severitatea simptomelor.

Pentru reducerea febrei și a durerii, medicul poate recomanda antiinflamatoare și antipiretice.

În unele cazuri, pot fi recomandate și intervenții chirurgicale pentru corecția eventualelor anomalii congenitale.

De asemenea, este recomandat consumul de lichide, pentru a menține un grad optim de hidratare și menținerea unei igiene perianale riguroase.