Înțepăturile de inimă: când să mergi la medic?
Înțepăturile la inimă pot avea diferite cauze. De multe ori, stresul și emoțiile puternice sunt cele direct responsabile de apariția înțepăturilor la inimă, resimțite pentru câteva secunde. Atunci când apar, nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare, mai ales dacă frecvența lor este foarte rară. Află din acest material când este cazul să mergi la medic atunci când ai înțepături la inimă.
Înțepăturile la inimă se resimt ca o durere ascuțită, în partea stângă a pieptului, pe o suprafața foarte mică. Durata lor, în general, este de câteva secunde, iar durerea este clar localizată, nu iradiază către alte zone ale corpului. Dacă iradiază către alte zone ale corpului, indicat este consultul cardiologic, pentru identificarea cauzei.
Care sunt cauzele înțepăturilor la inimă?
Înțepăturile la inimă pot fi un simptom al mai multor afecțiuni, inclusiv afecțiuni ale inimii, ale plămânilor sau ale sistemului digestiv. În funcție de cauza subiacentă, înțepăturile la inimă pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi durere toracică, dificultăți de respirație, senzație de arsură în stomac sau greață.
De cele mai multe ori, înțepăturile la inimă nu indică o problemă cu inima, însă acesta nu este un adevăr general valabil. Tocmai de aceea, este recomandat un consult de rutină, pentru a vedea dacă inima funcționează corespunzător.
Stresul și emoțiile puternice se numără printre cele mai des întâlnite cauze care duc la apariția înțepăturilor la inimă. Dacă treci printr-o perioadă mai tensionată sau printr-o perioadă în care ai examene solicitante, este posibil să resimți acest simptom.
De asemenea, lipsa de calciu sau magneziu poate duce la apariția înțepăturilor la inimă. De exemplu, magneziul este un mineral responsabil de procesul de contracție al inimii, printre altele.
O masă la ore nepotrivite sau o masă foarte bogată în grăsimi poate avea și ea același efect, așa că mare atenție la ce mănânci și modul în care mănânci.
Un alt motiv pentru apariția durerilor în inimă este și nevralgia intercostală, ce apare după un efort intens sau la schimbările de temperatură. Aceste nevralgii pot fi provocate de contracturi musculare, de anumite tipuri de inflamații sau chiar traumatisme la nivelul toracelui.
Ce categorii de persoane sunt predispuse către înțepături la inimă?
Sunt două categorii de pacienți care au o predispoziție către acest simptom. Acestea sunt cele care fie depun efort fizic intens, fie au un stil de viață sedentar sau un loc de muncă în care sunt obligați să stea foarte mult timp în aceeași poziție (cum ar fi locurile de muncă în care persoanele stau foarte mult în fața computerului)
Înțepăturile la inimă: când să mergi la medic?
Gravitatea acestui simptom este dată de trei elemente, la care orice persoană, indiferent de vârstă, ar trebui să fie atentă: intensitatea, frecvența, durata și simptomele asociate.
Un episod scurt de înțepături la inimă, la un anume interval de timp, poate că nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă dacă acestea devin din ce în ce mai dese, este nevoie de o atenție sporită.
De asemenea, intensitatea înțepăturilor la inimă poate să fie un semnal suficient de important pentru a determina o persoană să meargă la un consult de specialitate. Dacă durerea este profundă și se aseamănă cu o strângere sau presiune, resimțită în spatele sternului, este momentul să vă programați o vizită la cardiolog.
Atunci când durerea iradiază către alte zone, cum ar fi spate, umeri, maxilare sau brațe, consultul este recomandat a fi efectuat cât mai repede.
De asemenea, un alt semnal de alarmă poate fi și faptul că durerea durează mai mult de câteva minute.
Alte simptome asociate îngrijorătoare atunci când vine vorba de înțepăturile la inimă sunt: amețelile, transpirațiile reci, palpitații și stări de greață sau chiar de vomă.
Atunci când survin și aceste simptome, este nevoie să vă prezentați imediat la un consult cardiologic, care să ajute și la diagnosticare exactă.
Ce boli pot indica înțepăturile la inimă?
Înțepăturile la inimă pot indica anumite boli, unele dintre ele destul de grave. Infarctul miocardic, pericardita și miocardita sunt doar trei dintre acestea.
Anevrismul arterial, anunțat prin înțepături de inimă
Atunci când vasele de sânge se dilată, poate să apară o ruptură. Destul de greu de identificat de pacient, la nivel de simptome anevrismul arterial se poate manifesta prin dureri la nivelul gâtului sau a zonei inghinale.
Miocardita și pericardita
Ambele afecțiuni sunt infecții care duc la dureri în piept, printre altele și senzația de înțepături la inimă. Atât miocardita, cât și pericardita, pot duce la complicații grave, dacă nu sunt tratate. Tocmai de aceea, atunci când pacientul resimte o stare de oboseală accentuată, respirație ce se realizează cu dificultate, precum și amețeală sau stări de leșin, este nevoie de un consult cardiologic, pentru identificarea cauzei care a dus la apariția simptomelor.
Angina pectorală și înțepăturile la inimă
Aceasta este o afecțiune caracterizată prin durere sau disconfort la nivelul pieptului, cauzată de o scădere a fluxului de sânge către inimă. Simptomele pot fi descrise ca o senzație de arsură sau constricție, iar în unele cazuri pot fi însoțite de înțepături sau amorțeală în brațe sau în partea superioară a spatelui.
Infarctul miocardic, anunțat prin înțepături la inimă
În cazul infarctului miocardic, fluxul de sânge către inimă este blocat. Înțepăturile la inimă pot fi unul dintre simptomele inițiale ale unui infarct miocardic, dar acestea pot fi însoțite și de simptome severe, cum ar fi durerea toracică, dificultăți de respirație și senzația de sufocare.
Boala de reflux gastroesofagian
Aceasta este o afecțiune în care conținutul acid din stomac se întoarce în esofag, cauzând durere și disconfort în partea de sus a abdomenului sau în piept. Înțepăturile la inimă pot fi un simptom al acestei afecțiuni, dar acestea pot fi însoțite și de arsuri la stomac, greață sau vărsături.
Anxietate sau atac de panică
Aceste afecțiuni pot cauza simptome fizice, cum ar fi înțepăturile la inimă, dar acestea nu sunt cauzate de probleme cardiace sau de alte afecțiuni medicale.
Aceste boli nu sunt singurele care sunt anunțate prin înțepături la inimă. Dacă există și istoric familial de boli cardiovasculare, riscurile pot fi limitate printr-o simplă vizită la medic.