Principalele 5 informații despre COVID-19 pe care nu trebuie să le crezi!
Panica și dezinformarea par a fi principalele atribute ale acestei perioade, în care răspândirea COVID-19 a atins cote înalte la nivel mondial. În fiecare secundă vin către noi informații alarmante, mai ales din mediul online, pe care suntem tentați să le credem și care nu fac decât să sporească starea de anxietate resimțită de organismul nostru. Ce putem face și cum putem discerne informațiile reale de așa numitele fake-news? Mai important decât atât, care sunt principalele 5 informații despre COVID19 pe care nu trebuie să le credeți?
Pe zi ce trece, este din ce în ce mai dificil să discernem între informațiile reale și cele false privind noul coronavirus. Pentru acest lucru, ar trebui ca înainte de toate, să înțelegem modul în care creierul nostru preia informația și efectele conștientizării informației.
Oamenii, predispuși să se asocieze cu informațiile negative
Chiar dacă pare greu de crezut, psihologic vorbind, structura umană este în așa fel concepută încât să reacționeze mai degrabă la stimuli și informații negative decât cu cele pozitive. De ce? Pentru că informațiile care scot din zona de confort pot declanșa instinctul primar de luptă sau fugi, cel pe care îl cunoaștem . Dacă sunteți puțin atenți, veți observa că atunci când răsfoiți newsfeed-ul de Social Media sau auziți o știre, veți fi mai degrabă tentați să vă asociați cu informațiile negative și alarmiste, decât cu cele pozitive, care prezintă, de exemplu, numărul de vindecări. Tocmai pentru că există această tentație instinctuală, oamenii tind să sară peste pașii esențiali ai filtrării informației, crezând fără să verifice informații a căror sursă este îndoielnică.
Pentru a nu încuraja manifestarea anxietății, am făcut o listă a informațiilor legate de COVID19 pe care nu trebuie să le credeți, chiar dacă le vedeți pe mai multe canale de social media. Acestea sunt doar zvonuri/ fake news apărute în zona de online, care nu au nicio acoperire științifică. Evident, sunt doar o mică parte din toate informațiile care circulă în zona de online.
Care sunt cele mai ciudate informații legate de COVID-19 pe care nu trebuie să le credeți?
1. Spray-urile nazale cu soluție salină ucid COVID-19
Posibil să fi citit această informație, care a circulat o perioadă bună de timp în online. Este o informație falsă, care nu are niciun fundament științific. Spray-urile nazale sunt ineficiente în protecția COVID19, acestea pot ameliora, în cel mai bun caz simptomele unei afecțiuni respiratorii, dar nu pot preveni infectarea cu noul coronavirus.
2. Antibioticele distrug COVID-19
Aceasta este o informație la fel de falsă ca și cea anterioară. Antibioticele distrug bacteriile, nu virușii, tocmai de aceea specialiștii nu recomandă antibioticele ca soluție pentru atenuarea simptomelor COVID-19. Diferența între bacterii și viruși este că bacteriile sunt organisme vii, iar virușii sunt fragmente de ADN, care nu pot fi tratați prin administrare de antibiotice.
3. Termo-scanarea îți poate spune dacă ești infectat cu noul coronavirus
Termo-scanarea este o procedură standard care poate confirma sau infirma prezența febrei. Acesta este unicul lucru pe care îl poate face. Sub nicio formă nu poate confirma infectarea cu noul COVID-19. Singura metodă prin care se poate face acest lucru este testarea de laborator.
4. Usturoiul protejează împotriva COVID-19
Există unele studii care menționează beneficiile pe care le poate avea consumul de usturoi în ceea ce privește răspândirea sau dezvoltarea unui anume tip de bacterii. Din nou, COVID-19 este un virus, nu o bacterie, tocmai de aceea consumul de usturoi nu ajută în niciun fel, din acest punct de vedere. La același captol intră și uleiurile esențiale, consumul de vitamina C și argint coloidal sau salvia arsă, purificatoare. Nu există nicio dovadă științifică a eficienței acestui tip de proceduri în ceea ce privește prevenirea infecției.
5. Mâncarea chinezească este infectată cu noul coronavirus. La fel și hainele importate din China.
Aceasta nu este decât o speculație, menită probabil să descurajeze consumul de produse ce vin din China. Nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație. De asemenea, este dovedit științific că virusul poate rezista numai câteva ore pe materiale textile(câteva zile, potrivit altor studii). Pe de altă parte, ”călătoria” unui produs textil, în containere, adus din acea zonă durează câteva săptămâni.
În această perioadă, cel mai important lucru este să ne informăm doar din surse oficiale. Este foarte adevărat că mintea noastră va căuta mereu să ”evadeze” în scenarii alarmiste, care să îi satisfacă nevoia de ”diversitate”, dar încercați pe cât de mult posibil să vă redirecționați atenția către aspectele pozitive, mai degrabă decât către cele negative, cum ar fi numărul de vindecări înregistrate în România.