RMN și CT: Ce trebuie să știi despre aceste două investigații

RMN și CT: Ce trebuie să știi despre aceste două investigații

Investigațiile CT și RMN oferă o serie de avantaje față de metodele clasice de investigații, precum ecografiile. Atât tomografia computerizată, cât și investigația RMN pot identifica anomalii ale structurilor interne, ce nu sunt depistate în cadrul altor investigații. Tocmai de aceea, atât CT, cât și RMN sunt recomandate abia după ce restul investigațiilor se dovedesc a fi neconcludente sau insuficiente pentru o diagnosticare exactă. Acestea sunt lucrurile pe care este nevoie să le știi despre investigațiile CT și RMN.  

Atât tomografia computerizată, cât și rezonanța magnetică nucleară (RMN) pot ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni sau evoluția unui plan de tratament. De asemenea, aceste două investigații pot fi recomandate și înaintea unei intervenții chirurgicale, pentru a oferi medicului informații esențiale.

Ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul unui CT/tomografie computerizată?

Tomografia computerizată poate ajuta la diagnosticarea unei game diversificate de afecțiuni, de la tumori, infecții, până la prezența unor hemoragii interne.

Boli pulmonare:

CT-ul poate fi utilizat pentru a detecta leziuni pulmonare, infecții sau alte afecțiuni pulmonare, cum ar fi embolia pulmonară sau cancerul pulmonar.

Afecțiuni ale creierului

O investigație CT poate detecta accidente vasculare cerebrale, tumori cerebrale, leziuni ale creierului și alte afecțiuni cerebrale.

Afecțiuni ale abdomenului

Inflamația, tumorile sau alte afecțiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului sau intestinelor pot fi depistate cu ajutorul unei investigații CT.

Afecțiuni ale coloanei vertebrale

O investigație CT poate ajuta la diagnosticarea unei hernii de disc sau osteoartritei.  

Tot investigația CT poate ajuta la diagnosticarea traumatismelor sau leziunilor oaselor, afecțiuni ale vaselor de sânge și implicit a diferitelor forme de cancer.

Chiar dacă este o investigație esențială, CT-ul poate fi doar una din investigațiile recomandate de medicul de specialitate, care să ajute la diagnosticare exactă.

Ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul RMN?

Rezonanța magnetică nucleară sau RMN este o tehnică avansată, ce oferă imagini de o acuratețe ridicată asupra oaselor, organelor și țesuturilor din corp.

Investigațiile RMN nu sunt întotdeauna prima recomandare a medicului. Investigația RMN devine esențială în momentul în care toate celelalte investigații nu oferă rezultatul scontat și nu ajută medidul în diagnosticare sau emiterea unui plan de tratament.

Investigația RMN poate ajuta la diagnosticarea a multiple afecțiuni, printre care se numără:

  • Afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos: accidente vasculare cerebrale, tumori cerebrale, scleroza multiplă, leziuni ale măduvei spinării și alte afecțiuni ale sistemului nervos;
  • Afecțiuni ale coloanei vertebrale: hernii de disc, stenoza spinală și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale;
  • Afecțiuni ale colului, uterului, endometrului, ovarelor, de exemplu uter fibromatos, endometrioza;
  • Afecțiuni localizate la nivelul membrelor inferioare - genunchi, gleznă, picior;
  • Diagnostic diferențial.

Poți efectua investigație CT sau RMN dacă ești însărcinată?

Este recomandat ca investigațiile CT să fie efectuate în afara perioadei de sarcină, indiferent dacă este vorba de sarcină incipientă sau avansată. În cazul investigației RMN, aceasta poate fi efectuată în timpul sarcinii, însă este nevoie ca echipa medicală să știe acest lucru, pentru a putea adapta protocolul de lucru la situația pacientei.

Este nevoie de recomandare medicală pentru a efectua un CT sau RMN?

Da, aceste două investigații necesită o recomandare medicală prealabilă, ca în cazul oricărei alte investigații, de altfel. Recomandarea o face medicul curant, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Specialitatea medicului care face recomandarea diferă de la un caz la altul. Sunt situații în care medicul oncolog poate face recomandare, iar în alte situații, medicul neurolog, ortoped sau gastroenterolog.

Cât de des poate fi efectuat un CT sau RMN?

Atât investigația CT, cât și cea RMN pot fi efectuate ori de câte ori medicul curant recomandă acest lucru. Frecvența efectuării acestor investigații este direct legată de scopul urmărit de medicul curant: diagnosticare, pregătire pentru intervenție chirurgicală sau monitorizarea procesului de vindecare.

În cazul substanței de contract, aceasta poate fi introdusă o singură dată pacientului în decurs de 24 de ore.

Dacă RMN-ul poate fi efectuat la interval foarte scurt de timp pentru că sunt non-iradiante, în cazul investigațiilor CT lucrurile se schimbă puțin. Acestea folosesc raze X, tocmai de aceea înaintea fiecărei recomandări medicul va lua în calcul beneficiile versus eventualele riscuri.

Ce rol are substanța de contrast în cazul unui CT?

Folosirea substanței de contrast în cazul unui CT ajută la îmbunățirea vizibilității asupra unor organe sau țesuturi.

Substanța de contrast conține adesea un compus chimic numit iod, care este opac la razele X. În timpul scanării CT, substanța de contrast ajută la evidențierea vaselor de sânge, a tumorilor sau a altor formațiuni anormale prin producerea de imagini mai clare și mai detaliate.

Decizia de administrare a substanței de contrast aparține medicului curant și medicului radiolog, pentru că aceasta poate avea efecte secundare în cazul anumitor pacienți.

Este nevoie de o anumită pregătire pentru efectuartea unui CT si RMN?

Da, atât investigația CT, cât și cea RMN necesită o pregătire prealabilă a pacientului. Toate informațiile de care are pacientul nevoie vor fi date de echipa medicală înainte de efectuarea investigației.

Pentru a afla mai multe informații despre investigațiile RMN efectuate la Centrul Medical Iowemed Medicover puteți accesa acest link.