Sforăit sau apnee în somn: care sunt diferențele?
Sforăit sau apnee în somn? Manifestarea acestor două afecțiuni este una cât se poate de asemănătoare, iar diferențele, destul de subtile. Care sunt principalele diferențe dintre sforăit și apnee în somn și când ar trebui să mergem la un consult de specialitate pentru apnee în somn?
Apneea în somn și sforăitul pot ”suna” la fel, însă sunt două lucruri total diferite, chiar dacă au o cauză declanșatoare comună, și anume îngustarea căilor respiratorii superioare, care se află chiar în spatele limbii. Îngustarea căilor respiratorii duce la producerea de sunete specifice la inspirație și expirație.
Care sunt simptomele apneei în somn?
Sforăitul puternic este cel mai frecvent simptom prin care se manifestă această afecțiune. Sunt foarte multe cazurile în care partenerii pacienților se plâng de faptul că nu pot să doarmă din cauza sforăitului puternic. În cazul apneei de somn, există un tipar ”auditiv”: sforăit puternic, care este asociat intermitent cu pauze respiratorii. Aceste pauze de respirație pot dura între 10 secunde și un minut.
Mai există și alte simptome ce pot fi cu greu ignorate, precum durerile de cap puternice pe care pacientul le resimte dimineața, la trezire și senzația de oboseală pe tot parcursul zilei. O mare parte din pacienții care suferă de apnee în somn au nevoie de odihnă pe timpul zilei, pentru că altfel nu pot duce la îndeplinire cele mai simple taskuri. Alte simptome includ capacitatea scăzută de concentrare și probleme legate de memorie, ce apar ca urmare a activității intense a creierului din timpul nopții. Scăderea libidoului poate fi, de asemenea, o consecință a apneei în somn.
Care este principala diferență între sforăit și apneea de somn?
În cazul apneei de somn, nivelul de oxigen scade, ceea ce poate duce la treziri repetate pe timpul nopții și la pauze respiratorii frecvente. Pe toată durata nopții, respirația se poate opri chiar și până la un minut. Prin urmare, o persoană care suferă de apnee în somn se va confrunta cu stări de oboseală cauzate de activitatea intensă a creierului, care lucrează suplimentar pentru a împiedica sufocarea pacientului în somn. În cazul sforăitului, somnul este revigorant, iar pacientul nu se va trezi cu senzația de sufocare pe timpul nopții.
Accidentul vascular cerebral, cauză a apneei în somn
Apneea în somn poate avea cauze anatomice, care sunt date de congestia nazală, deviația de sept, precum și leziunile corzilor vocale. În alte cazuri însă, este o consecință a unor infecții ale tractului respirator și a unor afecțiuni precum accidentul vascular cerebral.
Cine este cel mai probabil să sufere de apnee în somn?
Există o asociere clară între apneea de somn și obezitate. Excesul ponderal pune presiune pe toate organele corpului, unele dintre acestea, vitale. De asemenea, există o prevalență mai mare a apneei în somn la persoanele care au fibrilație atrială de bază sau diabet care nu este ținut sub control.
Dacă locuiești singur, cum îți poți da seama că ai apnee în somn?
Faptul că te trezești noaptea din somn reprezintă un simptom care să te direcționeze înspre a te programa pentru o consultație de specialitate, mai ales dacă senzația cu care te trezești este de sufocare sau gâfâit. De asemenea, mai este posibil ca pacientul să se trezească pentru a merge la toaletă de mai multe ori în timpul nopții.
Apneea în somn la copii
La copii, apneea în somn se poate manifesta diferit. Procentual, până la 4% dintre copii suferă de apnee în somn, cei mai mulți cu vârste între 2 și 8 ani. Pe lângă pauzele scurte de respirație ce apar în somn, mai pot apărea și alte semnale de alarmă, care sunt:
- Tuse puternică
- Coșmaruri
- Respirație pe gură
- Adormirea în poziții ciudate
Copiii care suferă de apnee în somn au o mare dificultate în a se trezi dimineața și episoade de somnolență în timpul zilei. Dacă apneea nu este tratată, copilul poate să fie hipereactiv sau poate avea tulburări de atenție.
Mare atenție, însă, pentru că și sforăitul poate ascunde diferite afecțiuni, cele mai multe dintre ele fiind din zona cardiovasculară. Dacă sforăiți, mergeți la un consult de specialitate, pentru o diagnosticare exactă!