Te doare capul? Poate fi vorba despre aceste afecțiuni!

Te doare capul? Poate fi vorba despre aceste afecțiuni!

Durerea de cap este o afecțiune comună care poate afecta pe oricine la un moment dat. Uneori, aceasta poate fi rezultatul oboselii, stresului sau a unei alimentații necorespunzătoare. Cu toate acestea, în unele cazuri, durerea de cap poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente mai grave.

Este important să recunoaștem și să înțelegem posibilele cauze ale durerii de cap și să consultăm un specialist medical pentru un diagnostic corect. Iată o privire mai detaliată asupra unor afecțiuni comune care pot fi asociate cu durerile de cap:

Migrena: Migrena este o afecțiune cronică caracterizată prin dureri de cap recurente, moderate până la severe. Acestea pot fi însoțite de simptome precum sensibilitate la lumină, zgomot și mirosuri, greață și vărsături. Migrenele pot fi declanșate de anumite alimente, schimbări hormonale, stres sau lumina intensă.

Tensiunea arterială crescută: Hipertensiunea arterială poate provoca dureri de cap, în special în partea din spate a capului. Durerea poate fi pulsatorie și poate fi însoțită de amețeală și tulburări de vedere. Este important să se monitorizeze regulat tensiunea arterială și să se urmeze tratamentul prescris de medic.

Sinuzita: Infecțiile sinusurilor pot provoca dureri de cap în zona feței și a ochilor. Durerea poate fi însoțită de congestie nazală, secreții nazale și presiune în zona sinusurilor. Tratamentul sinuzitei implică de obicei antibiotice și tratament simptomatic.

Cefaleea de tip cluster: Cefaleea de tip cluster este o afecțiune rară, dar extrem de dureroasă, care provoacă dureri intense și pulsatile într-o parte a capului, de obicei în jurul ochiului. Aceste dureri pot apărea în atacuri și pot fi însoțite de simptome precum lacrimarea ochilor, congestia nazală și agitația.

Accident vascular cerebral (AVC): În unele cazuri rare, durerea de cap poate fi un semn al unui AVC în curs de desfășurare. Alte simptome ale AVC-ului pot include dificultăți de vorbire, slăbiciune musculară, amorțeală și pierderea echilibrului. În cazul în care durerea de cap este severă și bruscă, însoțită de aceste simptome, se impune o intervenție medicală de urgență.

Tumori cerebrale: Deși este foarte rar ca o durere de cap să fie asociată cu o tumoră cerebrală, acesta poate fi un semn în unele cazuri. Alte simptome pot include tulburări de vedere, convulsii, modificări ale personalității.