Cum poți să previi surprizele neplăcute în concediu?

Cum poți să previi surprizele neplăcute în concediu?

Atunci când ești în concediu, dincolo de relaxare și timp de calitate alături de persoanele dragi ție, este nevoie de puțină atenție la ceea ce mănânci și la mișcările pe care le faci. Orice moment de neatenție te poate aduce în situația neplăcută de a avea o entorsă, o luxație, arsuri solare sau chiar toxiinfecții alimentare. Acestea sunt cele mai bune sfaturi care te pot ajuta să previi surprizele neplăcute în concediu.

Fie că te duci la mare sau la munte în concediu, atenția sporită este foarte importantă, deoarece în acest fel poți evita pericolele ce ”pândesc” asupra sănătății tale. Sunt foarte multe cazuri de pacienți care se întorc din concedii mult mai devreme decât era preconizat, deoarece s-au ales cu afecțiuni gastrointestinale, ortopedice, dermatologice sau afecțiuni ce țin de zona ORL. Învață să le previi, pentru a te bucura pe deplin de concediu.

Cum să eviți problemele cu pielea în concediu?

Afecțiunile pielii sunt destul de frecvent întâlnite în concediu, iar cele mai multe țin de arsurile solare. Razele UVA și UVB sunt foarte puternice, tocmai de aceea ai nevoie de protecție sporită, mai ales dacă petreci mult timp în exterior. Atenție, acest lucru este valabil atât pentru concediile la mare, cât și cele de la munte, unde soarele este la fel de puternic!

  • Folosește loțiuni sau creme cu protecție solară ridicată, inclusiv pe față. Reaplică ori de câte ori este necesar, potrivit indicațiilor producătorului. Chiar dacă tu crezi ca razele UV sunt inofensive, în esență, acestea produc efecte la nivelul pielii tale, unele vizibile, cum ar fi arsurile solare.
  • Dacă ai alunițe, evită să le expui direct la soare, poți aplica plasturi pe ele, pentru a le putea proteja de acțiunea directă a razelor UV.
  • Folosește șepci, pălării sau orice alt fel de accesorii care îți pot proteja capul de razele directe ale soarelui și te pot feri de insolație.
  • Folosește îmbrăcăminte adecvată, mai ales dacă practici sporturi nautice sau urci pe munte, pentru a-ți proteja pielea. Iar dacă te plimbi sub soare, materialele naturale sunt cele recomandate. Alege haine din bumbac, in, mătase sau lână subțire pentru a-ți menține pielea în siguranță.

Este important să ții minte faptul că orice luciu de apă sporește efectul razelor UV, ca o oglindă. Razele UV nu sunt absorbite de apă, ci reflectate de aceasta. Așa că utilizeaza din plin toate măsurile de precauție.

Cum să eviți problemele digestive în concediu?

Alimentele pe care le consumi joacă un rol important din acest punct de vedere. Calitatea acestora este foarte importantă, însă la fel de important este și modul în care au fost preparate și dacă au fost respectate normele igieno-sanitare. Multe din problemele digestive sunt cauzate de contactul cu alimente contaminate cu diferite tipuri de bacterii sau virusuri.

  • Alege locuri sigure atunci când vrei să mănânci. Poate că ești tentat să mergi să îți iei un burger de la toneta din colț de stradă, însă nu este cea mai bună idee, din punct de vedere al igienei. Sau poate că îți face cu ochiul acea bucățică de porumb de la vânzătorii ambulanți de pe plajă. Evită să consumi alimente din surse nesigure, dacă vrei să vreii apariția gastro-enterocolitelor. Vezi aici mai multe detalii despre aceste afecțiuni ce apar frecvent în concediu.
  • Caută recenzii despre locurile în care vrei să mănânci, recenzii care țin de calitatea mâncării. Este cea mai bună metodă prin care poți să alegi cel mai sigur loc în care poți mânca.
  • Evită să consumi alimente procesate, mâncărurile grase sau carbohidrații în exces. De asemenea, evită consumul de lactate pe plajă
  • Elimină pe cât de mult posibil zahărul din alimentație, deoarece și acesta poate duce la probleme digestive. În această categorie intră și consumul de alcool.

Foarte important de reținut este faptul că berea deshidratează sever, de aceea este recomandat a fi consumată cu moderație, mai ales atunci când ești pe plajă. Și pentru că temperaturile extreme deshidratează și ele sever, cosumă cât mai multă apă. Creierul are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător și pentru a putea coordona celelalte sisteme ale corpului.

Cum să eviți entorsele în concediu?

Afecțiunile ortopedice sunt și ele întâlnite frecvent în concedii, în special entorsele, luxațiile și rupturile de menisc. De cele mai multe ori, cauzele sunt momentele de neatenție, în care pacientul execută greșit o mișcare, forțând ligamentele.

  • Poartă încălțăminte adecvată. Papucii de plajă/șlapii sunt cât se poate de instabili și pot duce la multe accidentări sau alunecări. Folosește încălțăminte sigură și stabilă.
  • Dacă mergi pe munte, utilizează încălțăminte adecvată, care să stabilizeze gleznele și să mențină piciorul în stare maximă de confort.
  • Evită să porți tocuri pe terenuri accidentate, pentru că te poți alege cu entorse sau luxații.
  • Atenția la practicarea sporturilor. Un simplu moment de neatenție și se poate instala o ruptură de menisc.