Cele mai bune surse pentru vitamina B și rolul lor!

Cele mai bune surse pentru vitamina B și rolul lor!

Complexul de vitamina B are un rol esențial în funcționarea normală a organismului și potrivit unor studii recente, ar putea reduce nivelul de homocisteină din sânge, un aminoacid responsabil, printre altele, de apariția bolilor cardiovasculare și a trombozelor venoase. Acestea sunt cele mai bune surse pentru vitamina B, pe care le poți integra în dieta zilnică!

Vitaminele sunt substanțe de natură organică, ce nu au calorii, dar ajută la susținerea funcțiilor corpului. Acestea nu pot fi sintetizate în cantitate suficientă la nivelul corpului, de aceea este necesar să fie procurate din alimentele pe care le consumăm.

Organismul uman are nevoie de vitamina B, printre altele, pentru a putea funcționa corespunzător, acestea având rol în procesele metabolice ale corpului.

Sunt mai multe tipuri de vitamina B. Acestea sunt:

  •  B1(Tiamina)
  •  B2(Riboflavina)
  •  B3(Niacina)
  •  B5 (Acidul pantotenic)
  •  B6 (Piridoxina)
  •  B7(Biotina)
  •  B9 (Acidul folic)
  •  B12.

Ce legătură este între complexul de vitamine B și afecțiunile cardiovasculare?

Potrivit unor studii, complexul de vitamine B ar putea reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, reducând în egală măsură nivelul de homocisteină de la nivelul corpului.

Homocisteina este un aminoacid despre care se crede că ar fi legat de apariția problemelor cardiovasculare, trombozei venoase și aterosclerozei.

Drept urmare, consumul alimentelor care conțin vitamina B ar putea ajuta și din acest punct de vedere.

Ce afecțiuni poate preveni consumul de vitamina B?

Există mai multe tipuri de vitamina B, iar fiecare tip de vitamină are alte avantaje asupra organismului. Câteva dintre acestea sunt menținerea echilibrului hormonal, prevenirea migrenelor, a instalării anemiei și a bolii Peri-Peri.

De asemenea, prezența vitaminelor B în corp, la un nivel optim, poate ajuta la reducerea riscului de depresie, anxietate, slăbiciune musculară, amețeli, grețuri, tulburări de memorie, infarct, chiar și cancer la stomac.

Vitamina B2 are efect anticancerigen

Vitamina B2 sau riboflavina ajută la menținerea sănătății pielii, unghiilor și ochilor, fiind recunoscută și pentru efectul anticancerigen pe care îl are. Această vitamină se găsește în alimente precum carnea de pui, ficat, ton, somon, mazăre și fasole uscată.

Pentru a ajuta la o absorbție cât mai bună a acestei vitamine, este necesar ca dieta să fie cât mai echilibrată și diversificată.

Lipsa biotinei (Vitamina B7) duce la căderea părului

Deficitul de vitamina B7 este destul de rar întâlnit și poate duce la dermatite, inflamația limbii, lipsa poftei de mâncare, precum și căderea părului sau depunerea de grăsimi la nivelul ficatului. Această vitamină poate fi găsită în organele animale, ouă fierte și stridii. De altfel, aceste alimente sunt și cele mai bune surse pentru vitamina B7.

Acidul folic face parte din complexul de vitamine B

Acidul folic, recomandat femeilor însărcinate pentru dezvoltarea sănătoasă a sarcinii , face parte din complexul de vitamine B. O cantitate optimă de acid folic ajută la sintetizarea hemoglobinei, tratarea anemiei, având un rol imporant inclusiv în repararea ADN-ului. Vitamina B9 se poate găsi în alimente precum nuci, cereale integrale și carne din surse organice. Lipsa acestei vitamine poate să ducă la malformații congenitate, naștere prematură sau avort, precum și infarct.

Vitamina B12 ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos

Rolurile principale ale vitaminei B12 sunt acelea de a sintetiza ADN-ul și de a contribui la formarea globulelor roșii, inclusv la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos . Dacă această vitamină nu există la nivelul organismului în cantitate optimă, pot apărea amorțeli, senzația de ace la nivelul mâinilor, inclusiv amețeală și tulburări de tranzit intestinal.

Vitamina B12 este sintetizată de bacterii și se regăsește în principal în țesuturile animale. Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt în alimente obținute prin fermentație bacteriană sau alimente ce provin din țesuturi animale, cum ar fi carnea.

Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt alimente precum lapte, ouă, pește, ficat și cereale integrale.

De asemenea, administrarea suplimentelor alimentare de vitamina B se face numai la recomandarea unui medic de specialitate.