Sfaturi de călătorie: Cum să rămâi sănătos în concediu?
Chiar și în concediu, sănătatea rămâne pe primul loc. Pentru a putea să îți păstrezi starea de sănătate, atât a ta, cât și a celorlalți membri ai familiei este nevoie să ții cont de câteva lucruri, mai ales dacă alegi să petreci concediul în afara țării. Iată care sunt simptomele la care este nevoie de atenție maximă, afecțiunile specifice și ce poți face pentru a preveni incidentele neplăcute!
Un concediu perfect este un concediu bine planificat, mai ales dacă alegi o locație exotică, în afara țării, unde pot exista mai multe riscuri în ceea ce privește sănătatea.
În acest caz, este recomandat să planifici concediul cu 5 - 6 săptămâni înainte. Informează-te dacă este nevoie să te și vaccinezi înainte să pleci, pentru că sunt anumite destinații turistice unde se solicită foarte clar acest lucru.
Ce este nevoie să faci după ce ai ales destinația de concediu?
Pentru a te asigura că totul decurge corespunzător în vacanță, după ce ai ales destinație de călătorie, este recomandat să iei în calcul și aceste sfaturi, care să te ajute să previi orice fel de incidente privind sănătatea.
- Interesează-te ce asigurări de sănătate poti încheia. De regulă, în majoritatea destinațiilor turistice serviciile medicale sunt destul de scumpe. Asigurarea de sănătate/de călătorie îți permite să beneficiezi de servicii medicale în concediu și să îți recuperezi aceste sume.
- Interesează-te dacă unitatea hotelieră are un cabinet medical sau dacă are servicii medicale încheiate cu o clinică/spital, pentru clienți. Dacă nu, vezi cât de aproape este spitalul de locul de cazare și cum se poate ajunge acolo.
- Trusa de medicamente pentru vacanță este esențială, mai ales dacă știi că tu sau ceilalți membri ai familiei aveți anumite predispoziții.
- Informează-te online privind cele mai sigure locuri de mâncat din acea destinație turistică, exceptând locul de cazare. Cel mai probabil, vei dori să explorezi zona și este bine să știi unde este sigur să mânânci, pentru a putea preveni intoxicațiile alimentare sau alte afecțiuni generate de consumul alimentelor contaminate.
- Vezi care este calitatea apei potabile în destinația turistică și cât de sigur este să bei apă de la cișmele, de exemplu.
- Întreabă-i pe cei de la unitatea de cazare cât de des igienizează toaletele, piscinele, saunele și alte locuri în care există un risc ridicat de contaminare.
- Documentează-te despre tipurile de insecte, animale și plante cu potențial de risc pentru sănătatea ta. Sunt multe boli ce pot fi transmise prin înțepăturile de insecte, iar anumite plante pot să îți pună în pericol și ele sănătatea.
Care sunt riscurile privind sănătatea în concediu?
Citește cu atenție aceste rânduri, pentru a afla care sunt simptomele la care trebuie să fii atent/ă atunci când ești în concediu și ce anume să eviți, pentru a putea rămâne în siguranță.
Diareea călătorului
Această afecțiune apare atât la adulți, cât și la copii, iar principala cauză o reprezintă consumul de alimente sau lichide contaminate cu bacterii. Simptomele cele mai des întâlnite sunt scaunele apoase, cu o frecvență ridicată, dureri abdominale și în anumite situații, febra și episoade de vomă.
Atenție, însă! Diareea mai poate fi cauzată și de afecțiuni precum intoleranțe sau alergii la mâncare, precum și sindromul intestinului iritabil.
Puteți reduce riscul de îmbolnăvire prin respectarea unor bune practici de igienă alimentară. Dacă dezvoltați această afecțiune, recomandarea este să aplicați aceste sfaturi:
- stați acasă/în interior și odihniți-vă
- beți multe lichide și luați înghițituri mici dacă vă simțiți rău
- mâncați atunci când vă simțiți în stare sau puteți
- apelați la asistență medicală de specialitate dacă simptomele se înrăutățesc. Cele mai multe unități hoteliere sau resorturi au astfel de servicii.
Este bine să evitați consumul de sucuri de fructe sau băuturi carbogazoase, deoarece acestea pot agrava diareea. În cele mai multe cazuri, diareea călătorului durează câteva zile și poate fi tratată medicamentos.
Înțepăturile de insecte
Sunt multiple afecțiuni ce pot fi transmise prin înțepăturile de insecte, mai ales în destinațiile exotice. Așa că atenție la ele! Iată ce poți să faci pentru a limita riscurile.
- Încercați să nu mergeți în zone în care există foarte multe insecte, cu vegetație luxuriantă sau zone umede.
- Țânțarii care transmit malaria sunt activi între apus și răsărit, așa că dacă stați în casă în aceste ore puteți reduce riscul.
- Studiile arată că produsele care conțin substanța chimică DEET sunt cele mai eficiente atunci când vine vorba de a te proteja de mușcăturile de insecte.
- Purtați pantaloni lungi largi și bluze sau cămăși cu mânecă lungă seara, în zonele cu risc de malarie.
- Asigurați-vă că unitățile de cazare sau camera în care sunteți cazați are plase antițânțari la geamuri și uși.
Hepatita A și Hepatita B
Și aceste două boli se află pe lista afecțiunilor cu risc ridicat.
Hepatita A este cauzată de un virus. Aceasta se ia prin intermediul alimentelor sau al apei contaminate cu fecale umane. Alimentele care cresc aproape de sol, cum ar fi căpșunile sau salata, sunt deosebit de riscante. Crustaceele care se hrănesc pe fundul mării, stridiile și scoicile, reprezintă, de asemenea, un risc. Primele simptome includ pierderea poftei de mâncare, greață și febră, urmate de apariția icterului. Din fericire, există vaccinuri eficiente împotriva hepatitei A, așa că pentru a reduce la minim acest risc în concediu, este recomandat să vă vaccinați.
Află mai multe despre heptatia virală A din acest material.
Hepatita B este o cauză majoră a bolilor hepatice cronice. Simptomele includ stări asemănătoare gripei, pierderea poftei de mâncare, greață, diaree, dureri abdominale și icter. Virusul se răspândește prin contacte sexuale neprotejate, transfuzii de sânge, ace contaminate (inclusiv ace de tatuaj) și echipamente medicale sau dentare prost sterilizate. Printre regiunile cu risc ridicat se numără Africa Subsahariană, Asia de Sud-Est și insulele din Pacific. Există un vaccin disponibil pentru cei care prezintă risc de hepatită B.
Acestea sunt doar câteva din riscurile privind sănătatea în concediu.
În general, cel mai ridicat risc în concediu este cel de a prelua diferite bacterii și virusuri prin consumul de alimente sau atingerea unor suprafețe contaminate.
Cum poți reduce la minim orice fel de riscuri privind sănătatea în vacanță?
- Menține o bună igienă a mâinilor. Folosește apă și săpun pentru a le curăța sau dezinfectant, atunci când nu ai apă și săpun la dispoziție;
- Evită să bei apă de la robinet și nu o folosi pentru a te spăla pe dinți. Folosește apă filtrată sau îmbuteliată.
- Nu pune gheață în băuturi. Băuturile carbogazoase îmbuteliate cu sigiliu intact sunt, de obicei, sigure, la fel ca și apa fiartă sau băuturile calde.
- Evită să mănânci salate de fructe sau legume nefierte.
- Evită să mânânci alimente care au fost ținute la temperatura camerei în medii calde sau care au fost expuse la muște.
- Nu consuma lapte, brânză, înghețată și alte produse lactate nepasteurizate și nici fructe de mare crude sau insuficient gătite.
- Atenție la locațiile în care alegi să mănânci. Știm că diversitatea culinară stradală este impresionantă în locațiile exotice, însă tonetele și rulotele cu mâncare sunt de evitat.
- Evită expunerea la soare în intervalele orare de vârf și folosește creme cu protecție solară.
- Spală bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
- Hidratează-te corespunzător, indiferent de momentul zilei. Consumă apă regulat, pentru a ajuta corpul să elimine toxinele.