Frisoanele, simptom pentru aceste afecțiuni

Frisoanele, simptom pentru aceste afecțiuni

Frisoanele sunt un simptom specific pentru mai multe afecțiuni, nu numai pentru răceală sau gripă. Acestea apar în momentul în care organismul încearcă să genereze căldură prin contracții musculare, la diferite perioade de timp. Frisoanele apar ca simptom și în afecțiuni precum gastroenterite virale sau bacteriene, pneumonii și chiar infecții ale tractului urinar.

Medical vorbind, frisoanele sunt contracții musculare repetitive, involuntare, a anumitor grupe de mușchi. Acestea apar pentru a regla temperatura corpului și sunt însoțite, de cele mai multe ori, de senzația de frig.

Frisoanele sunt un simptom comun pentru multiple afecțiuni, cele mai cunoscute fiind infecțiile virale respiratorii, în care temperatura corpului este anormală și se pierde foarte multă căldură prin transpirație. Astfel, apar frisoanele, în încercarea de a regla temperatura corpului. Însă infecțiile virale respiratorii nu sunt singurele afecțiuni care se manifestă prin acest simptom.

Pneumonia  

Pneumonia este o altă afecțiune ce se manifestă prin frisoane, alături de febră, tuse seacă sau productivă, dificultăți în respirație și pierderea poftei de mâncare. Pneumonia apare în urma contractării virusurilor sau bacteriilor, pe fondul unui sistem imunitar scăzut. Testele de sânge, bronhoscopia, pulsoximetria și testele de urină sunt principalele investigații care pot ajuta medicul de specialitate în diagnosticarea exactă a acestei afecțiuni.

Infecțiile tractului urinar

Atunci când apare o infecție a tractului urinar, este foarte posibil să apară si frisoanele, mai ales atunci când apar diferite complicații. Cauza apariției infecțiilor urinare o reprezintă bacteriile, care duc la schimbări în ceea ce privește funcționarea căilor urinare și a rinichilor. Alte simptome ce mai pot apărea odată cu infecțiile urinare sunt durerea la urinare, arsurile, febra, precum și secreții uretrale albicioase, în cazul pacienților bărbați. Dacă sunt sunt tratate la timp, infecțiile urinare se pot extinde la nivelul rinichilor, de aceea consultul de specialitate este recomandat de la apariția primelor simptome.

Gastroenteritele virale sau bacteriene

Gastroenteritele sunt inflamații ale stomacului și intestinului, provocate de anumite virusuri, bacterii și paraziți. Gastroenterita virală este cel mai des întâlnită și poate fi produsă de virusuri precum virusul Norwalk, adenovirus, rotavirus, coronavirus, parvovirus și astrovirus. Frisoanele sunt relativ frecvent întâlnite în cazurile de gastroenterită, alături de vărsături și diaree, care duc la deshidratarea accelerată a pacientului. 

Hipoglicemia

Tremurăturile, iritabilitatea, furia, amețeala și ritmul cardiac accelerat sunt doar câteva dintre simptomele specifice ale hipoglicemiei. Cauzele care duc la apariția hipoglicemiei sunt multiple. Aceasta poate să apară ca urmare a efortului fizic intens, a înfometării, administrării unor medicamente, precum și a consumului de alimente bogate în carbohidrați. Consultul de specialitate și investigațiile suplimentare sunt metodele prin care hipoglicemia poate fi diagnosticată, alături de afecțiunile conexe.

Alte afecțiuni ce se mai pot manifesta prin frisoane sunt hipotermia, malaria, boala Lyme și boala Kawasaki.

Atunci când frisoanele apar și au frecvență și intensitate ridicate, este nevoie de o consultație de specialitate pentru diagnosticare exactă.