Ce sunt ovulele vaginale și când sunt recomandate?

Ce sunt ovulele vaginale și când sunt recomandate?

Ovulele vaginale sunt recomandate, în general, în tratarea infecțiilor ginecologice, însă mai pot fi recomandate implicit în cazuri de uscăciune vaginală sau chiar înainte de efectuarea testului Babeș Papanicolau. Ce sunt ovulele vaginale și de ce este recomandat să le iei numai în urma recomandării medicului ginecolog? Afli din acest material!

Ovulele vaginale reprezintă o soluție de tratament pentru infecțiile ginecologice. Acestea sunt solide și odată introduse în vagin, devin lichide, fiind absorbite rapid. Aplicarea acestora se poate face fie cu degetele, după ce mâinile au fost dezinfectate sau cu un aplicator special.

Ovule vaginale: cum se folosesc?

Tratamentul cu ovule intravaginale se administrează numai la recomandarea medicului de specialitate, respectând întocmai indicațiile primite.

Cel mai bun moment pentru administrarea ovulelor vaginale este seara, înainte de culcare, pentru că absorbția este mult mai bună dacă pacienta stă în plan orizontal. Dacă ovulul este administrat în alt moment al zilei, când pacienta stă în picioare, există un risc foarte mare ca ovulul să se scurgă din vagin. De asemenea, timpul de acțiune este redus, la fel și efectul acestora.

Ovulele intravaginale nu trebuie utilizate în timpul menstruației, pentru că riscul de a se scurge mai repede din vagin este foarte mare. Pe de altă parte, pot exista și situații în care medicul ginecolog recomandă acest lucru. Pentru a evita situațiile neplăcute, atunci când pacienta urmează un astfel de tratament cu ovule intravaginale, este recomandată purtarea unui absorbant extern.

Ovulele vaginale, recomandate în tratarea candidozei

Ovulele pot reprezenta un tratament eficient în afecțiuni precum candidoza, produsă de o ciupercă numită Candida albicans. O astfel de infecție poate trece neobservată, pentru că este posibil ca în unele cazuri să nu genereze simptome. În general însă, atunci când simptomele apar, acestea sunt legate de modificarea culorii, mirosului și texturii secrețiilor vaginale. Acest tip de infecție nu este considerat a fi o boală cu transmitere sexuală, drept pentru care poate să apară și în cazul femeilor care nu sunt active sexual.

Candidoza apare în momentul în care Candida albicans, o ciupercă ce face parte în mod normal din flora vaginală se înmulțește necontrolat.

Diagnosticarea candidozei se realizează în cadrul unui consult de specialitate, în urma anamnezei și a unei examinări pelvine, alături de analiza secrețiilor vaginale.

Pentru tratarea candidozei, medicul poate recomanda medicamente antifungice, cum ar fi creme, unguente și implicit ovule intravaginale.

În general, tratamentul cu ovule vaginale poate fi administrat pentru o perioadă de 3-7 zile, în funcție de concentrația de substanțe active. Ovulele sunt o soluție optimă de tratament în cazul infecțiilor fungice deoarece ameliorează sau elimină simptomele mult mai repede.

Dacă există o infecție mai gravă, tratamentul cu ovule poate fi recomandat pentru o perioadă de 12-14 zile. Există și posibilitatea ca tratamentul să fie reluat după o anumită perioadă.

Cea mai mare greșeală pe care o fac pacientele este să oprească administrarea de ovule după ameliorarea simptomelor. Acest tratament necesită să fie urmat potrivit recomandărilor medicului, chiar dacă simptomele dispar după câteva zile.

Ovulele și uscăciunea vaginală

Ovulele mai pot fi recomandate și în cazul femeilor care suferă de uscăciune vaginală, mai ales în cazul femeilor care se află în perioada de perimenopauză sau postmenopauză. Aceste ovule sunt fie pe bază de hormoni, fie cu vitamina E sau acid hialuronic, chiar și pe bază de plante. Scopul administrării acestor ovule este de a ameliorarea simptomele menopauzei și de a menține un nivel optim al pH-ului.

Sunt anumite studii care arată că administrarea ovulelor are un rol eficient în tratarea uscăciunii vaginale.

Ovulele vaginale și contracepția

Sunt anumite ovule vaginale care au spermicid în compoziție și acționează ca metodă contraceptivă. Acestea creează o spumă care blochează intrarea spermei, neutralizând în același timp spermatoizii. Acest tip de ovule se administrează cu 10-20 de minute înainte de actul sexual, pentru a avea timp să se topească.

Ovulele se pot administra și înaintea unei intervenții chirurgicale ginecologice, pentru a preveni apariția unor vaginite. În unele cazuri, acestea pot fi recomandate și înainte de efectuarea testului Babeș Papanicolau.

Sunt recomandate ovulele vaginale în sarcină?

Ovulele vaginale au contraindicație de administrare atât în cazul femeilor însărcinate, cât și în cazul femeilor care alăptează.

Ovulele vaginale și contactul sexual

Contactul sexual este permis în timpul administrării tratamentului cu ovule, însă în anumite condiții. Deoarece tratamentul cu ovule este recomandat în principal în cazul  infecțiilor fungice sau a infecțiilor cu anumite bacterii, acesta trebuie să fie protejat. Contactul sexual este recomandat înainte de aplicarea ovulului, nu după.

Tratamentul cu ovule vaginale ajută la vindecarea inflamațiilor la nivelul vaginului, colului uterin, precum și la nivelul organelor genitale interne.