Top 10 reguli pe care trebuie să le respecti atunci când faci testul Babeș-Papanicolau

Top 10 reguli pe care trebuie să le respecti atunci când faci testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este unul dintre cele mai importate teste pe care le poate efectua o femeie. Și asta pentru că prin acest test pot fi identificate celulele anormale de la nivelul colului uterin. Efectuat regulat, acest test poate semnala sau preveni apariția celulelor canceroase, putând salva chiar și vieți. Este indicat ca acest test să fie efectuat înainte și după fiecare naștere, chiar o dată la șase luni în perioada de pre-menopauză. De ce este atât de important și de ce trebuie efectuat atât de des, dar mai ales care sunt regulile de care trebuie să țineți cont atunci când efectuați acest test? Specialistul Obstetrică- Ginecologie din cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover, Dr. Daniela Mănac, răspunde la aceste întrebări.

Descoperită în 1928, această procedură a salvat până acum milioane de vieți, reducând numărul de decese datorate cancerului de col uterin cu mai mult de 50%. Testul poate fi efectuat convențional sau în mediu lichid, ambele variante având ca scop identificarea celulelor anormale. Testul convențional presupune ca proba prelevată de la nivelul colului să fie plasată pe lamă și fixată. În cazul variantei în mediu lichid, proba este introdusă într-un flacon și trimisă către laborator pentru procesare, această variantă având un mare avantaj: acela de a reduce probabilitatea care rezultatele să fie declarate nesatisfăcătoare și să fie efectuată o nouă recoltare. În plus, testarea în mediu lichid permite și descoperirea tipurilor HPV cu un grad ridicat de risc.

Cu toate că testul PAP nu doare, poate produce o ușoară stare de disconfort. În acest caz, este foarte important ca pacienta să fie relaxată, pentru ca speculul să fie introdus mult mai ușor în momentul recoltării. Procedura nu durează mai mult de 2 minute, timp în care specialiștii recomandă relaxarea mușchilor vaginali prin respirație profundă. Recoltarea presupune obligatoriu examenul cu valvele ginecologice sau specul vaginal: înainte și în timpul recoltării se face inspecția zonei – aspectul colului uterin, aspectul, cantitatea secreției vaginale, precum și pereții vaginali.

Ce reguli ar trebui să respecte pacienta?

De cele mai multe ori, prelevarea de probe pentru testul PAP implică o pregătire riguroasă din partea pacientei, pregătire care implică vizite la cosmetică și spălături vaginale, în ideea de a păstra o igienă corespunzătoare a zonei. De cele mai multe ori, această pregătire poate afecta consultul propriu-zis și prelevarea, distrugând flora existentă la nivelul vaginului/ colului. De aceea, este foarte important ca pacienta să țină cont de câteva reguli înainte de a se prezenta pentru testarea Babeș-Papanicolau. Nerespectarea lor poate duce la rezultate fals pozitive, ce poate induce o stare de anxietate accentuată. Acestea sunt:

  1. Recoltarea se face la distanță de cel puțin 3 zile față de ultima zi a menstruației.
  2. Recoltarea se face cu maxim o 1 săptămână înainte de următoarea menstruație
  3.  Înainte cu 48 de ore, nu se efectuează spălături vaginale și contactele sexuale trebuie evitate
  4.  Înainte de recoltare, nu e necesar ca pacienta să meargă la cosmetică.
  5. În cazul pacientelor aflate la menopauză, recoltarea se poate face oricând, cu respectarea regulilor de mai sus
  6. În cazul pacientelor care au născut, prelevarea se face la 3 luni postpartum
  7. În cazul pacientelor cărora li s-a practicat histerectomie totală, medicul curant va decide necesitatea recoltării ulterioare de pe bontul vaginal, în funcție de indicația intervenției
  8. În cazul pacientelor gravide, cu un test anterior în limite normale, prelevarea se va face după naștere, ca la punctul 8; în cazul pacientelor cu un rezultat nefavorabil care rămân gravide, repetarea testului se face în trimestrul 2 și managementul se va face în funcție de caz
  9. În cazul pacientelor care au parteneri de același sex, recoltarea se face după regulile descrise anterior
  10. Post-recoltare, poate exista o sângerare minima determinată de periuța de recoltare

Material realizat cu ajutorul doamnei doctor Mănac Daniela, specialist Obstetrică-Ginecologie