Baie în mare sau în piscină? Care variantă este recomandată celor mici?
Atunci când ești părinte, grija față de binele copilului devine esențială. Așa se nasc foarte multe întrebări și foarte multe probleme, a căror soluție este fie în mâinile tale, fie în mâinile specialistului. Printre întrebările zilnice pe care un părinte le are, mai ales în sezonul estival, se numără și următoarele: Cât de benefică este apa mării pentru cel mic? Dar apa din piscină? Ce riscuri și avantaje au scăldatul în mare versus piscină? Răspunsurile la toate aceste întrebări le puteți afla din materialul de mai jos, realizat cu ajutorul doamnei doctor Anca-Ioana Mitrea din cadrul Centrului Medical Iowemed Medicover.
Apa mării face parte dintr-un ecosistem care îi conferă proprietăți unice: este o apă sărată (conține aproximativ 35 g de sare per un litru de apă), bogată și în minerale, precum: magneziu, iod, calciu, sulfat. Apa de mare are multiple proprietăți terapeutice, cum ar fi:
- Rol antiseptic și cicatrizant asupra plăgilor;
- Ameliorează afecțiuni tegumentare precum: acnee, psoriazis, lupus, ulcerații;
- Efect benefic asupra sistemul imunitar prin creșterea cu 520% a numărului de eritrocite care asigura oxigenarea sângelui, și o creștere mult mai mare a numărului de leucocite, globulele albe care asigura apărarea antiinfecțioasă;
- Îmbunătățirea funcției aparatului respirator;
- Împreună cu exercițiile fizice ameliorează afecțiunile reumatologice;
- Are efect relaxant, anxiolitic prin conținutul crescut de magneziu.
Chiar dacă marea dispune de un sistem natural de autocurățare (prin fitoplancton, curenți de aer), acesta poate fi depășit în condițiile unor temperaturi foarte ridicate (creșterea temperaturii apei peste 24 grade C).
Ce riscuri sunt dacă te îmbăiezi în apa mării?
Există și o serie de riscuri în ceea ce privește baia în apa mării: cel mai frecvent agent patogen întâlnit este Enteroccocus faecalis, care determină apariția episoadelor diareice. Acest risc poate fi evitat prin respectarea unor reguli foarte simple, precum evitarea înghițirii apei de mare și scufundarea fără echipament de protecție (cască, ochelari, dopuri de urechi)
Zonele de scăldat cu apă dulce nu sunt indicate pentru copii, albia râurilor reprezentând o zonă cu risc major de accidentare. De asemenea, apele stătute prezintă o încărcătură microbiană, parazitară și fungică majore, ce poate pune în pericol sănătatea celor mici.
Băile în piscină nu sunt recomandate
Chiar dacă par sigure, piscinele nu sunt cea mai bună soluție de îmbăiere pentru copii , apa din acestea fiind tratată cu clor, iar clorul poate deveni toxic. Pe lângă acesta, există și multiple substanțe volatile care îi pot afecta pe cei mici, chiar dacă stau pe marginea piscinei, și nu în apă.
Apa tratată cu clor poate avea o serie de efecte nedorite asupra copiilor, câteva dintre ele fiind: iritația ochilor și a tegumentelor, uscarea fanerelor, declanșarea alergiilor, a astmului bronșic, iar la adulți s-a descris asocierea cu cancerul de vezică urinară.
Apariția alergiilor și a astmului bronșic la copii se realizează prin lezarea de către vaporii de clor a epiteliului tractului respirator, care se exprimă cel mai frecvent prin bronhospasm. În timpul înotului, capacitatea pulmonară vitala crește, iar în plămân ajung mai mult compuși toxici decât în repaus.
Există și modalități de a preveni aceste efecte neplăcute: Copilului i se va face duș înainte, spălând bine cu săpun și zona anală. Copilul va purta echipament de protecție, pentru a evita otita înotătorului. Imediat după ce iese, i se va face din nou duș pentru a îndepărta compuși de clor de pe tegumente și i se va aplica o cremă emolientă.
Daca cel mic practica înotul și trebuie să meargă la bazin, ar fi de dorit ca părinții să găsească un centru în care purificarea apei din bazin se face prin tehnici moderne precum ionizarea cu ioni de cupru și argint și clorinare foarte redusă. În prezent se dezvoltă rapid piscinele care conțin apa de mare și se curăță natural prin plante acvatice purificatoare.