Vacanta la mare și gastro-enterocolitele
Aștepți cu nerăbdare concediul la mare și îl plănuiești din timp, în cele mai mici detalii. Însă pe lângă aerul curat, soare, apă și atmosfera de vacanță, pot apărea și câteva surprize…neplăcute. Bucuria unei vacanțe perfecte la mare este uneori întreruptă de o tulburare digestivă, aparută brusc. Care sunt aceste probleme digestive? Ce le cauzează? Cum să le evităm? Cum să le tratam dacă ele apar în cursul unei vacanțe?
Mare atenție în timpul vacanțelor la mare, pentru că există posibilitatea să apară brusc, manifestări digestive de tipul gastro-enteritelor. Simptomele pot varia, de la vărsături alimentare și lichidiene/bilioase, până la scaune diareice/apoase. La acestea se adaugă o stare generală de rău, dureri de cap, amețeli, dureri colicative în etajul abdominal superior (stomac, colecist) sau etajul abdominal mijlociu și inferior (colici intestinale).
De ce apar gastro-enterocolitele?
Cauzele gastro-enterocolitelor sunt multiple și nu țin numai de alimentație. De cele mai multe ori, sunt o combinație între stresul acumulat peste an, oboseala de pe drum și suprasolicitarea corpului, odată ajuns la mare: soare, nisip, mare, plimbări, petreceri, bere, cocktail-uri, mâncare.
Tocmai această combinație poate determina neplăceri digestive, uneori în cadrul unei familii întregi sau a unui grup, alteori doar la nivelul unei singure persoane.
Totul depinde foarte mult de starea și rezistența fiecărei persoane. Contrar părerii general împărtășite, în relativ puține cazuri poate fi incriminată calitatea alimentelor consumate, iar atunci este vorba de toxiinfecție alimentară.
Ce afecțiuni intră în categoria gastro-enterocolitelor?
Sindromul dispeptic, gastro-duodenita, dischinezia biliară și colecistita acută sunt tulburări digestive cauzate în special de abuzurile alimentare și alcoolice. Mai exact, consumul de alimente greu digerabile, care “pică greu” pentru stomac și colecist, uneori alimentele alterate. Denumirea generică pentru aceste tulburări este de indigestie.
Care sunt simptomele indigestiei?
Indigestia se manifestă prin greață, vărsături alimentare și lichidiene\bilioase, dureri epigastrice (stomac) și în hipocondrul drept (colecist), balonare și disconfort în etajul abdominal superior.
Care sunt diferențele între enterocolita neinfecțioasă și cea infecțioasă?
Enterocolita este inflamația mucoasei intestinului subțire și colonului, simptomele acestei afecțiuni fiind în principal de natură gastrointestinală, dar nu numai. În cazul enterocolitei, scaunele au o consistență scăzută. Pot fi scaune diareice sau apoase. Mai pot apărea și colici dureroase abdominale.
Enterocolita poate fi de natură neinfecțioasă sau infecțioasă.
Atunci când cauzele sunt neinfecțioase, scaunele diareice apar la câteva ore de la debutul simptomelor digestive superioare. Acestea sunt puține la număr, limitate ca timp, au o consistență scăzută, dar nu apoasă.
Enterocolita neinfecțioasă este determinată de abuzul alimentar, consumul de alimente alterate și de combinații alimentare favorizante (pepene, bere, sau înghețată, de exemplu). De asemenea, sucurile digestive în exces declanșate la nivelul stomacului și colecistului pot favoriza declanșarea unui episod de enterocolită.
Enterocolita infecțioasă reprezintă inflamația mucoaselor intestinale, determinate de alimentele contaminate cu microorganisme sau toxinele acestora. Enterocolita infecțioasă poartă denumirea de toxiinfecție alimentară.
Cauza o reprezintă consumul sau contactul cu alimente sau lichide contaminate cu unele bacterii, virusuri, paraziți, substanțe chimice.
În general, simptomele sunt mai severe și se întind pe mai multe zile. Printre simptome se numără: greață, vărsături, crampe intestinale, diaree și/sau febră. Tratamentul poate fi medicamentos, uneori poate fi recomandată antibioterapia, precum și administrarea de lichide și/sau electroliți intravenos.