Noduli tiroidieni: Simptome care necesită atenție!

Noduli tiroidieni: Simptome care necesită atenție!

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt inofensivi, însă acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie de un tratament corespunzător. Un consult de specialitate este întotdeauna recomandat, mai ales dacă aceștia produc dificultate la înghițire sau disconfort la nivelul gâtului. Află tot ceea ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni și ce soluții de tratament există în cazul acestora.

Apariția umflăturilor la nivelul gâtului reprezintă de cele mai multe ori un semn pentru faptul că există fie unul, fie mai mulți noduli tiroidieni. În unele cazuri, prezența acestora declanșează și alte simptome, iar în altele sunt asimptomatici. Ce sunt noduli tiroidieni, care sunt simptomele și cine este mai predispus să îi dezvolte? Află citind acest material.

Ce sunt nodulii tiroidieni? Cum se formează aceștia?

Nodulii tiroidieni sunt umflături care se dezvoltă în structura glandei tiroide. Nodulii tiroidieni apar în urma unei creșteri anormale a celulelor tiroidieni și ceea ce trebuie menționat este faptul că aproape 50% din populația adultă prezintă această afecțiune, uneori chiar fără să știe.

Cauza principală este necunoscută, dar incidența nodulilor tiroidieni este mult mai frecventă la femei decât la bărbați.

Femeile dezvoltă adesea noduli tiroidieni în timpul sarcinii. De asemenea, această afecțiune este des întâlnită fie în țările, fie în zonele care au deficit de iod.

Alți factori care pot duce la creșterea riscului de dezvoltare a nodulilor tiroidieni sunt obezitatea, fumatul și antecedente de expunere la iradiere.

Simptome noduli tiroidieni: la ce să fii atent/ă?

În unele cazuri, nodulii tiroidieni sunt asimptomatici, însă atunci când apar simptomele, acestea cresc starea de disconfort a pacientului. Dincolo de umflătura sau umflăturile prezente la nivelul gâtului, pot să apară inclusiv dificultăți la înghițire sau chiar la respirație, precum și senzația de sufocare. De asemenea, vocea răgușită este de multe ori un semn clar pentru prezența nodului tiroidian.

Atunci când apar aceste simptome, înseamnă că nodulul tiroidian este mare și face compresie pe trahee sau esofag. În majoritatea cazurilor, nodulii tiroidieni sunt depistați în urma unei ecografii.

Sunt nodulii tiroidieni un motiv de îngrijorare?

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt inofensivi. Însă pentru a elimina orice suspiciune, este necesar un consult de specialitate și investigații suplimentare. Procentual,  aproximativ nouăzeci la sută din toți nodulii sunt benigni.

Sunt anumite simptome la care este nevoie să fii atent/ă, pentru că acestea pot indica un nodul canceros sau cancer tiroidian.

  • nodul care crește repede în dimensiuni și este dur la palpare
  • dificultăți la înghițit sau la respirație
  • modificări de voce

Ce trebuie să faci dacă ai un nodul tiroidian?

În primul rând, este nevoie să te programezi la un consult de specialitate, un consult endocrinologic, în cadrul căruia medicul poate afla mai multe informații despre tipul de nodul tiroidian prezent.

Dincolo de examinarea fizică, medicul va efectua o ecografie, care va oferi informații despre dimensiunile nodului tiroidian, contur, vascularizație, prezența calcificărilor, precum și raportul acestuia cu structurile învecinate.

Ecografia de tiroidă este foarte importantă atât în diagnosticare, cât și în monitorizarea evoluției eventualilor noduli.

Cu siguranță medicul va recomanda și efectuarea analizelor de sânge care să ofere informații despre parametri de funcționare ai tiroidei.

Ecografia poate fi însoțită de o biopsie cu ac fin pentru a vedea mai îndeaproape celulele la microscop. Rareori este recomandată o scanare RMN.

Când este necesară o intervenție chirurgicală?

Intervenția chirurgicală este tratamentul de elecție pentru nodulii tiroidieni care sunt canceroși sau în cazul în care aceștia  produc simptome la nivelul gâtului.