Care sunt cele mai des întalnite boli de inima la copii?
Malformațiile cardiace congenitale se numără printre cele mai des întâlnite boli de inimă la copii. Însă acestea nu sunt singurele. Copiii, indiferent de vârsta pe care o au, pot suferi și de hipertensiune arterială sau chiar de insuficiență cardiacă. Află care sunt riscurile și cum îți poți da seama de faptul că cel mic are o boală de inimă din acest material.
Bolile de inimă nu se întâlnesc numai la adulți, ci și în cazul pacienților copii, de la bebeluși până la adolescenți. Diagnosticarea bolilor de inimă reprezintă un proces complex și vital, în unele cazuri, tocmai de aceea este și recomandat consultul de cardiologie pediatrică de la apariția primelor simptome.
Malformațiile congenitale, cele mai des întâlnite boli de inimă la copii
Cele mai frecvente boli cardiovasculare la copii sunt malformațiile congenitale, care apar în urma dezvoltării anormale a pereților inimii și a vaselor de sânge. Printre acestea se numără defectele septale ventriculare și atrioventriculare, stenoze, transpoziții, precum și sindromul cordului stâng hipoplazic. În unele situații, aceste probleme se rezolvă de la sine, odată cu înaintarea în vârstă, dar aceasta nu este o regulă. De cele mai multe ori, bolile de inimă la copii sunt tratate prin intervenție chirurgicală, atunci când situația o permite.
Orice malformație congenitală care nu este diagnosticată și tratată poate crește riscul de apariție a complicațiilor și în unele cazuri, crește și riscul de deces, în funcție de patologia existentă și particularitățile fiecărui caz.
Cum sunt diagnosticate malformațiile cardiace congenitale la copii?
Diagnosticarea unei posibile boli de inimă la copil se poate face încă din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiilor de sarcină ce se efectuează în al treilea trimestru. Aceasta este perioada în care se dezvoltă organele fătului, iar investigația imagistică permite vizualizarea structurilor cu o acuratețe ridicată. În cazul în care sunt observate imagistic astfel de malformații, tratamentul chirurgical poate fi programat chiar după naștere, în funcție de recomandările medicului de specialitate. Aceste intervenții se realizează în centre specializate.
În alte cazuri, dacă defectul cardiac nu pune în pericol viața copilului, intervenția chirurgicală poate fi programată la o vârstă mai înaintată.
În destul de multe cazuri, malformațiile cardiace congenitale sunt depistate în viața de adult, când pacientul dezvoltă deja insuficiențe cardiace sau alte afecțiuni ce îi pot pune atât sănătatea, dar și viața în pericol. Motivul este reprezentat de faptul că puțini părinți îl duc pe cel mic la controale anuale de rutină, în urma cărora ar putea fi diagnosticate timpuriu astfel de afecțiuni.
Hipertensiunea arterială la copii
Valorile crescute ale tensiunii arteriale se întâlnesc și la copii, încă de la vârste fragede. Principala cauză pentru apariția hipertensiunii arteriale la copii o reprezintă obezitatea infantilă, aflată în trend ascendant la nivel mondial. Sedentarismul și o dietă alimentară lipsită de vitamine și minerale sunt principalii factori care pot duce la obezitate și implicit la hipertensiune arterială la copii.
De altfel, ca și în cazul adulților, hipertensiunea arterială poate fi un prim pas în declanșarea bolilor cardiovasculare. Sunt cazuri în care pacienții adolescenți au suferit infarcturi miocardice. Tocmai de aceea, prevenția este cea mai bună soluție de tratament în cazul bolilor de inimă la copii!
Riscurile sunt majore, deoarece un copil cu hipertensiune arterială riscă să dezvolte prematur în viața de adult boli coronariene ischemice, cu potențial letal.
În cazul în care copul tău suferă de obezitate infantilă, îl poți programa pentru un consult de specialitate la Centrul Medical Iowemed Medicover, printr-un simplu telefon la numărul 0241.962.
Aritmiile la copii
Aritmia la copii și la adulți reprezintă o tulburare în ritmul bătăilor inimii. În cazul aritmiei, inima poate să bată fie mai repede, fie mai încet decât în mod normal. Una dintre cauzele care duc la apariția aritmiei este o anomalie cardiacă sau un răspuns la factorii externi, precum o infecție, febra sau administrarea anumitor medicamente.
Chiar dacă aritmiile sunt inofensive în majoritatea cazurilor, acestea necesită investigații suplimentare de fiecare dată, și asta deoarece aritmiile pot influența funcționarea unor organe precum inima, creierul și ficatul.
Există mai multe tipuri de aritmii la copii. Unele sunt aritmii ventriculare, altele atriale.
Din categoria aritmiilor atriale la copii fac parte:
- Flutter atrial
- Fibrilație atrială
- Contracții atriale premature
- Tahicardie supraventriculară
- Tahicardie nodală AV de reintrare
Printre aritmiile ventriculare la copii se numără boala de nod sinusal și tahicardia ventriculară.
Desigur, patologia de aritmii la copii este cât se poate de diversificată, iar aritmiile au nevoie de identificarea exactă a cauzei, pentru a putea fi tratate.
Cum poți recunoaște o boală de inimă la copii?
Chiar dacă bolile de inimă la copii pot avea simptome specifice, tabloul clinic comun cuprinde câteva simptome similare, care ajută părinții să realizeze că ceva este în neregulă cu cel mic.
Tabloul clinic comun include simptome precum:
- Dureri în piept
- Respirație sacadată
- Stare de slăbiciune sau oboseală
- Amețeală sau leșin
- Paloare a feței, de la lipsa de oxigenare suficientă
- Hrănire cu greutate, în cazul copiilor și iritabilitate în cazul sugarilor
Atunci când copilul prezintă aceste simptome, este nevoie de o consultație de cardiologie pediatrică, pentru a identifica o cauză exactă. Programați-vă acum la specialiștii Centrului Medical Iowemed Medicover, printr-un simplu telefon la 0241.962!