Mituri despre depresie: este o boală sau un ”moft”?
Există multe mituri în ceea ce privește depresia, inclusiv că aceasta nu este o boală reală sau că afectează doar anumite persoane. Pe lângă faptul că aceste mituri descurajează oamenii să caute ajutor, contribuie în egală măsură și la stigmatizarea afecțiunii. Acest articol detaliază unele dintre cele mai comune mituri care înconjoară depresia, explicând în același timp de ce este important ajutorul de specialitate.
Depresia este o condiție medicală care afectează populația adultă. Netratată, aceasta poate duce la multiple complicații și împiedică pacientul, indiferent de vârsta lui, să se mai bucure de viață. În timp, depresia poate de asemenea să schimbe modul în care o persoană gândește, simte și să afecteze capacitatea acesteia de a funcționa.
Mit 1: Depresia nu este o afecțiune reală
Unii oameni sunt de părere că depresia este o alegere pe care o face o persoană sau un rezultat al unei trăsături de personalitate.
Mai sunt oameni care consideră că depresia este un tip de tristețe sau autocompătimire, mai degrabă decât o afecțiune de sănătate mentală, ce poate fi diagnosticată și tratată.
În realitate însă, depresia este o afecțiune medicală, cu simptome atât fizice, cât și emoționale.
Pentru a primi un diagnostic de depresie, o persoană trebuie să îndeplinească anumite criterii. Printre acestea se numără durata simptomelor (mai mult de două săptămâni) și cât de mult au schimbat simptomele modul în care o persoană gândește, simte și acționează.
Prin urmare, depresia nu este echivalentă cu un simplu episod de tristețe sau autocompătimire.
Mit 2: Medicamentele sunt cea mai eficientă formă de tratament pentru depresie
Antidepresivele pot îmbunătăți modul în care creierul utilizează substanțele chimice care gestionează starea de spirit și stresul, iar medicii le prescriu adesea pentru a ajuta la tratamentul depresiei.
Cu toate acestea, antidepresivele nu sunt un remediu universal pentru depresie și nu funcționează pentru toată lumea.
Pentru a trata depresia, este nevoie de mult mai mult decât atât.
În majoritatea situațiilor, medicii prescriu de obicei antidepresivele alături de psihoterapie și schimbări ale stilului de viață.
Mit 3: Trauma declanșează depresia
Multe persoane sunt de părere că depresia se instalează în urma unei traume sau a unui eveniment traumatic. Realitatea este însă departe de acest mit.
Da, este adevărat că trauma poate fi un factor de risc pentru depresie sau un trigger. Însă depresia, de cele mai multe ori, este un cumul de factori, nu are o cauză singulară.
De asemenea, nu toți cei care trec prin evenimente traumatice vor dezvolta depresie. Afecțiunea poate să apară și în cazul celor în viața cărora totul merge aparent bine.
Mit 4: Depresia afectează doar femeile
Oricine poate experimenta depresia, atât femeile, cât și bărbații. Studiile arată însă că manifestările sunt diferite de la un sex la altul.
Bărbații pot experimenta mai multă furie și o tendință de a consuma diferite substanțe, fiind mai puțin dornici de a căuta ajutor de specialitate. Tot studiile arată faptul că incidența sinuciderilor în rândul bărbaților cu depresie este mult mai mare decât în cazul femeilor.
Pe de altă parte, depresia este mai des întâlnită la femei. Femeile pot experimenta de asemenea un tip de depresie pe care medicii îl numesc depresie postpartum (după naștere). Efectele acesteia includ de obicei anxietate și oboseală, care persistă.
Specialiștii cred că depresia postpartum se dezvoltă din mai multe motive, inclusiv schimbări bruște ale nivelurilor hormonale.
Persoanele cu depresie postpartum pot simți epuizare și o tristețe extremă la un nivel care le împiedică să aibă grijă de ele însele și de bebelușii lor. Cele care prezintă aceste simptome ar trebui să beneficieze de ajutorul unui specialist.
Mit 5: A vorbi despre depresie înrăutățește situația
Acesta este un mit care persistă și care duce la diagnosticarea târzie a afecțiunii, tocmai din cauza stigmatului pus de familie sau de societate. Din teama de a nu fi ridiculizate, multe persoane evită să vorbească despre depresie sau să recunoască oricare dintre simptomele pe care le pot experimenta.
NU este adevărat că a vorbi despre depresie duce la înrăutățirea lucrurilor. De fapt, persoanele cu depresie ar trebui să facă tot posibilul să vorbească despre ea, și asta pentru că mulți vor avea nevoie de o formă de ajutor din exterior pentru a începe să se simtă mai bine.
Persoanele cu depresie pot încerca să vorbească cu o persoană în care au încredere, cum ar fi un prieten sau membru al familiei.
Deși depresia se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, sunt câteva semne comune care pot indica instalarea ei. Pacientul cu depresie poate piede interesul sau plăcerea în a face diferite activități. De asemenea, poate avea o dispoziție posacă, tristă, deprimată.
Mai mult decât atât, depresia poate cauza simptome precum schimbări în ceea ce privește pofta de mâncare sau greutate corporală, niveluri scăzute de energie și dificultăți de concentrare sau de a lua decizii.