Boala ”obrajilor pălmuiți”: ce este și cum se manifestă?
Boala ”obrajilor pălmuiți”, cunoscută și sub numele de eritem infecțios sau a cincea boală, este o infecție virală frecvent întâlnită în rândul copiilor, provocată de parvovirusul B19. Este numită așa datorită caracteristicii sale distinctive: roșeața puternică a obrajilor care apare la copii. Află din acest material ce alte simptome are boala obrajilor pălmuiți și ce soluții de tratament există.
Boala obrajilor pălmuiți este de fapt o erupție cutanată, de natură infecțioasă, care poate să apară atât la copii, cât și la adulți. Aproape 20% dintre persoanele care suferă de această afecțiune sunt asimptomatice. Ceea ce este foarte important de menționat este faptul că această boală este contagioasă și a figurat pe lista celor 6 boli ale copilăriei care evoluează cu erupții cutanate, alături de rubeolă, rujeolă, scarlatină, varicelă și roseola infantum. Pentru moment, nu există vaccin pentru această a cincea boală a copilăriei.
Boala obrajilor pălmuiți, produsă de infecția cu Parvovirus B19
A cincea boală a copilăriei este de natură infecțioasă, fiind cauzată de infecția cu Parvovirus B19. Acest virus este frecvent confundat cu parvovirusul ce afectează câinii și pisicile, însă acestea sunt total diferite. Virusul se transmite rapid de la o persoană la alta prin contactul cu particulele eliberate atunci când o persoană tușește, strănută sau vorbește.
De asemenea, există și posibilitatea ca această infecție să fie transmisă de la mamă la făt, în timpul sarcinii.
Incidența acesti boli este mai crescută primăvara, iar riscul de a o contracta este mult mai mare în mediile aglomerate, precum școlile sau grădinițele.
Poate afecta și adulții?
Da, boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios poate afecta inclusiv adulții, chiar dacă este considerată o boală a copilăriei. Potrivit statisticilor existente, aproape 50% dintre adulți sunt imuni deja la boala obrajilor pălmuiți, deoarece au avut această boală în copilărie.
Boala obrajilor pălmuiți: cum se manifestă?
Simptomele inițiale pentru a cincea boală pot include febră ușoară, oboseală, dureri de cap și congestie nazală. Aceste simptome sunt adesea ușoare și pot fi confundate cu cele ale unei răceli obișnuite.
După câteva zile de la apariția simptomelor inițiale, se dezvoltă erupții distinctive. Prima fază a erupției se caracterizează printr-o roșeață intensă pe obraji, care poate părea ca și cum copilul ar fi fost pălmuit. Ulterior, erupția se poate extinde pe brațe, picioare și trunchi, prezentând un aspect de dantelă sau reticulat.
În cazuri mai rare, mai ales la adulți, starea generală de sănătate se poate altera: boala poate duce la dureri articulare (artralgie) sau chiar artrită, care poate persista pentru săptămâni sau luni.
Perioada de contagiozitate este mai accentuată înainte de apariția erupției cutanate, când simptomele sunt încă ușoare. După apariția erupției, riscul de transmitere scade semnificativ.
Boala poate duce la anemie severă, în cazuri foarte rare
Anemia severă poate fi o complicație rară, dar serioasă, a bolii ”obrajilor pălmuiți”. Există risc crescut în anumite grupuri de persoane, din cauza efectului pe care parvovirusul B19 îl are asupra producției de celule roșii în măduva osoasă.
- Indivizii cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cei cu HIV/SIDA sau pacienții care urmează tratamente imunosupresoare pot avea o incapacitate de a elimina virusul eficient, ceea ce poate duce la o infecție persistentă și afectarea prelungită a măduvei osoase.
- Persoanele cu condiții precum anemia falciformă sau talasemia majoră pot experimenta „crize aplastice” în urma infecției cu parvovirus B19. În aceste crize, producția de celule roșii de sânge este brusc oprită, ceea ce duce la o scădere dramatică a numărului de celule roșii și, prin urmare, la anemie severă.
- Infecția cu parvovirus B19 în timpul sarcinii poate cauza anemie fetală severă și, în cazuri extreme, poate duce la hidrops fetal, o condiție gravă care necesită intervenție medicală urgentă.
Cum este diagnosticată boala?
Boala obrajilor pălmuiți sau boala a cincea este diagnosticată în urma unui consult de specialitate, în cadrul căruia medicul efectuează o examinare clinică și ia în considerare istoricul medical al pacientului. În cazul copiilor, diagnosticarea este efectuată de un medic pediatru.
Dacă informațiile obținute în urma consultului de specialitate sunt neconcludente sau insuficiente, atunci medicul poate recomanda efectuarea unor teste de laborator: teste de sânge pentru a detecta anticoprii specifici împotriva Parvovirus B19 și/sau o hemoleucogramă completă.
Poate fi tratată boala obrajilor pălmuiți?
Nu există un tratament specific pentru boala ”obrajilor pălmuiți”, gestionarea ei concentrându-se pe ameliorarea simptomelor, cu atât mai mult cu cât această afecțiune trece de la sine, în majoritatea cazurilor.
Este importantă odihna, hidratarea și, dacă este necesar, utilizarea medicamentelor pentru febră sau durere, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.
În anumite situații, pot fi recomandate creme sau loțiuni specifice, pentru calmarea senzației de mâncărime.
De asemenea, persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate și cei cu anumite condiții hematologice pot avea nevoie de îngrijire medicală suplimentară.