Care sunt cauzele care duc la căderea părului?

Care sunt cauzele care duc la căderea părului?

Căderea părului este un proces normal și natural. În fiecare zi, poți pierde între 70-100 fire de păr. Dacă observi însă că îți cad cantități semnificative de păr în fiecare zi, atunci este foarte posibil să suferi de o afecțiune. Iar cele mai frecvente afecțiuni care au ca simptom căderea părului poți să le descoperi în acest material!

Dacă îți cade foarte mult păr în fiecare zi, este foarte probabil să suferi de o afecțiune. În general, cauza principală a căderii părului este de natură hormonală sau declanșată de utilizarea unor medicamente. Predispoziția genetică este și ea foarte importantă.

Căderea excesivă a părului poate să apară treptat sau brusc, în funcție de cauza care o declanșează. În cele mai multe din cazuri, părul se subțiază aproape de rădăcină și se rupe. De asemenea, căderea părului poate să afecteze o zonă întreagă a capului. Poți observa petice întregi în care părul lipsește, caz în care cauza declanșatoare este, cel mai probabil, o micoză a scalpului. În unele cazuri, căderea părului poate să fie însoțită și de alte simptome, precum durere a pielii sau mâncărime a scalpului. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale căderii părului!

Șocul emoțional poate duce la căderea părului

Șocul emoțional este o cauză destul de des întâlnită a căderii părului. Dacă ai trecut recent printr-o traumă sau printr-o situație care te-a solicitat emoțional foarte mult (un divorț, pierderea cuiva drag) atunci este posibil să observi că părul începe să cadă mai mult decât de obicei. Un consult dermatologic și psihoterapia pot remedia acest aspect, dacă natura problemei este de cauză emoțională.

Probleme ale glandei tiroide

Hipertiroidismul și hipotiroidismul pot duce la căderea părului, acesta fiind un simptom destul de des întâlnit. Atunci când glanda tiroidă începe să funcționeze necorespunzător și să producă fie prea mulți, fie prea puțini hormoni, încep să apară dezechilibre la nivelul corpului. Un consult endocrinologic poate fi un bun început pentru a descoperi cauza care a dus la căderea părului și dacă aceasta este de natură hormonală.

Micoza scalpului și psoriasis-ul duc la căderea părului

Micoza scalpului duce la căderea părului într-o anumită porțiune a capului, în cele mai multe dintre cazuri. Acea porțiune rămâne destul de repede fără niciun fir de păr care să o acopere. Dacă observi acest tipar de cădere a părului, programează-te la un consult dermatologic, pentru că este posibil să suferi de o micoză. Medicul de specialitate îți va recomanda un plan de tratament care să te ajute din acest punct de vedere. De asemenea, psoriazisul poate avea ca simptom căderea părului,alături de piele uscată și crăpată, precum și pete de culoare roșiatică ce sunt acoperite de solzi. Tot medicul dermatolog este cel care te poate ajuta să elimini simptomele neplăcute.

Produsele de styling, responsabile de căderea părului

Dacă obișnuiești să folosești foarte des produse de styling pentru părul, posibil ca acestea să fie direct responsabile de căderea părului. Gelul de păr, crema de stilizare, fixativul pot agresa și sensibiliza firul de păr. Încearcă să renunți o perioadă la acestea și să observi cu atenție dacă îți mai cad la fel de multe fire de păr.

Indiferent de cauza care declanșează căderea părului, este foarte important să mergi la un consult de specialitate, pentru un tratament eficient.