Greața și balonarea: când să te îngrijoreze?
În această perioadă, este foarte posibil să resimți mai mult aceste simptome mai ales dacă exagerezi cu mâncarea și cu alimentele bogate în colesterol. Greața și balonarea pot indica anumite boli, mai ales dacă se manifestă pentru o perioadă mai lungă. Așa că mare atenție la aceste două simptome, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.
Greața și balonarea sunt două simptome specifice bolilor digestive. Acestea pot indica fie un episod minor de indigestie, fie un stadiu mai evoluat al bolii, în funcție de intensitatea și frecvența lor. De multe ori, aceste simptome au legătură cu o afectare fie temporară, fie permanentă, a unor organe precum pancreasul, vezica biliară și tubul digestiv.
Ce afecțiuni poate indica greața?
Un episod rar de greață, care trece după câteva minute nu reprezintă un semn de îngrijorare. Însă atunci când acest simptom se manifestă frecvent sau are o intensitate mare și durează mai mult timp, este cazul să te îngrijorezi, pentru că poate ascunde o afecțiune.
Greața poate indica o indigestie alimentară
În cazul cel mai fericit, greața și balonarea pot indica o indigestie alimentară, rezultată în urma unui exces alimentar sau al unei alimentații bogate în grăsimi. Iar acest lucru se întâmplă frecvent în perioada Crăciunului și a Anului Nou, când pacienții trec brusc de la post la mesele îmbelșugate.
Indigestia alimentară poate să apară și în urma consumului unor alimente alterate, care afectează absorbția nutrienților și procesul digestiv în sine.
Indigestia alimentară se poate manifesta prin greață, vărsături, durere în zona abdominală superioară și senzație de preaplin după masă.
Consumul excesiv de alcool, cofeină sau băuturi carbogazoase, precum și mâncatul prea rapid sau în cantități prea mari sunt cauzele principale pentru apariția indigestiei alimentare.
Însă mare atenție! Indigestia alimentară poate ascunde și anumite afecțiuni digestive, deja existente.
Gastrita are ca simptom principal greața
Gastrita apare în momentul în care există leziuni de tip inflamator la nivelul mucoasei gastrice. Această boală poate fi clasificată în mai multe categorii, în funcție de cauza declanșatoare. Pot fi gastrite de cauză infecțioasă, gastrite autoimune sau gastritele generate de boli precum boala Crohn.
Pe lângă greață, gastrita mai are și alte simptome, cum ar fi durerile epigastrice, pierderea poftei de mâncare și arsurile gastrice, în lipsa refluxului gastroesofagian.
Diagnosticarea exactă se realizează doar în urma unui consult de specialitate și a unor investigații suplimentare, tocmai de aceea este interzisă automedicația în momentul apariției simptomelor. O simplă pastilă poate face mai mult rău decât bine.
Ulcerul peptic, o afecțiune gravă
Ulcerul peptic este tot o leziune ce apare în urma distrugerii mucoasei gastrice de către sucurile gastrice. În cele mai multe din cazuri, este dat de infecția cu Helicobacter pylori și accentuat de stresul acut.
Grețurile și vărsăturile sunt simptome specifice pentru ulcerul peptic, iar în unele cazuri poate să apară și senzația de balonare, dată de inflamația leziunii.
Alte simptome ce mai pot apărea sunt senzația de apăsare și durere în capul pieptului. Această durere poate să dureze până la o oră și apare după masă. Dacă nu este tratat, ulcerul peptic poate duce la hemoragii digestive superioare și perforații.
Colica biliară, frecvent întâlnită în perioada sărbătorilor de iarnă
Colica biliară este anunțată prin greață și prin durere abdominala cu o intensitate foarte ridicata, iar cauza o reprezintă de cele mai multe ori blocarea căilor de excreție ale vezicii biliare de către unul sau mai mulți calculi biliari.
Această afecțiune apare cu precădere la persoanele care au o dietă alimentară zilnică bogată în colesterol, calculii biliari fiind, de altfel, depuneri cristalizate/solidificate de colesterol.
Colica biliară este o afecțiune care are nevoie de o diagnosticare exactă și un plan de tratament corespunzător, pentru a evita apariția complicațiilor. În general, colica biliară este un episod acut și dureros în cadrul litiazei biliare. De menționat este faptul că nu trece de la sine niciodată și este nevoie, în majoritatea cazurilor, de o intervenție chirurgicală, care să elimine calculii biliari.
Ce afecțiuni poate indica balonarea?
Balonarea poate părea și ea un simptom banal, însă nu întotdeauna este așa. Sunt cazuri în care balonarea indică și boli mai grave, pentru care este nevoie de diagnosticare exactă.
Boala de reflux gastroesofagian, greața și balonarea
Dacă simți senzație de balonare după fiecare masă, atunci este clar că ai nevoie de un consult, pentru că poate fi vorba de boala de reflux gastroesofagian sau o afecțiune din această zonă. Balonarea este acumularea de gaze ce apare ca urmare a eșecului tractului digestiv de a susține contracțiile peristaltice sau a unei cantități insuficiente de enzime care să descompună alimentele. Dacă balonarea persistă pentru o perioadă mai îndelungată de timp, recomandarea noastră este să vii la un consult de specialitate.
Pentru a afla mai multe despre simptomele afecțiunilor gastrointestinale, poți accesa acest link.
Sindromul de intestin iritabil, anunțat prin balonare
Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune digestivă inflamatorie, anunțată prin balonare, dureri abdominale, diaree și flatulență. Printre factorii de risc ai acestei afecțiuni se numără alimentația necorespunzătoare, fluctuațiile hormonale și stresul. Este important ca această afecțiune să fie diagnosticată în timp util.
Află mail multe despre această afecțiune aici.