Despre vaccinuri

Despre vaccinuri

Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile sunt produse ce se administrează, de obicei, în copilărie cu scopul de a oferi protecţie împotriva unor boli grave, adesea mortale. Stimulând sistemul de apărare naturală, acestea vă pregătesc organismul pentru a putea combate mai rapid şi mai eficient boala.

Cum funcţionează vaccinurile?

Vaccinurile ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva infecţiilor, declanşând un răspuns imunitar la anumite boli. În cazul în care organismul va contracta virusul sau bacteria respectivă, sistemul imunitar va şti deja cum să lupte împotriva lui.

Sunt sigure vaccinurile?

Vaccinurile sunt foarte sigure. Copilul dumneavoastră este mai expus riscului de a suferi din cauza unei boli ce poate fi prevenită prin vaccinare decât din cauza unui vaccin. Toate vaccinurile sunt supuse unei testări riguroase din punctul de vedere al siguranţei, inclusiv prin studii clinice, înainte de a fi aprobate pentru uz uman. Toate ţările înregistrează şi distribuie doar vaccinurile care îndeplinesc standarde riguroase de calitate şi siguranţă.

De ce ar trebui să vaccinez copilul?

Vaccinurile salvează vieţi. Se estimează că doar vaccinurile împotriva rujeolei au reuşit să prevină peste 21 de milioane de decese între anul 2000 şi 2017. Vaccinurile pot proteja copilul împotriva unor boli ce pot duce la afectarea gravă a sănătăţii sau la deces, mai ales în cazul persoanelor al căror sistem imunitar este în curs de dezvoltare, precum sugarii.

Este important să vă vaccinaţi copilul. În caz contrar, vor reapărea boli extrem de contagioase, precum rujeola, difteria şi poliomielita, care au fost eradicate la un moment dat în numeroase ţări.

Poate face faţă bebeluşul tuturor acestor vaccinuri?

Da. Numeroşi părinţi se tem că administrarea mai multor vaccinuri va copleşi sistemul imunitar al copilului lor. Însă copiii sunt expuşi zilnic la sute de germeni. De fapt, o răceală comună sau o banală durere în gât va pune o presiune mai mare asupra sistemului imunitar al copilului dumneavoastră decât vaccinurile.

Dacă aceste boli nu sunt prezente în comunitate, trebuie să vaccinez copilul în aceste condiţii?

Da. Deşi este posibil ca anumite boli să fi fost eradicate în ţara sau regiunea dumneavoastră, trăim într-o lume tot mai interconectată, motiv pentru care aceste boli se pot răspândi din zonele în care sunt încă prezente.

Ce este imunitatea de grup?

În cazul în care un număr suficient de persoane din comunitatea dumneavoastră sunt imunizate la o anumită boală, se poate obţine ceea ce se numeşte imunitate de grup. În această situaţie, bolile nu se vor putea răspândi cu uşurinţă de la o persoană la alta, deoarece este imună majoritatea populaţiei. Aceasta oferă o anumită protecţie împotriva bolii chiar şi celor care nu pot fi vaccinaţi, precum sugarii.

Imunitatea de grup previne de asemenea apariţia focarelor, îngreunând răspândirea bolii. Boala va deveni tot mai rară, putând uneori chiar dispărea complet din comunitate.

Se poate simţi rău bebeluşul din cauza unui vaccin?

Vaccinurile sunt extrem de sigure, iar efectele secundare grave sunt rar întâlnite. Aproape orice stare de rău sau de disconfort apărută în urma vaccinării este minoră şi temporară, precum durere la locul injectării sau febră uşoară. Astfel de stări pot fi tratate deseori prin administrarea unor analgezice fără reţetă, urmând sfatul medicului, sau prin aplicarea unei comprese reci pe locul injectării. În situaţia în care părinţii sunt îngrijoraţi, ar trebui să contacteze medicul sau furnizorul de servicii medicale.

Studiile şi cercetările ample arată că nu există dovezi care să indice vreo legătură între vaccinuri şi autism.

Ce boli previn vaccinurile?

Vaccinurile vă protejează copilul împotriva unor boli grave precum poliomielita, care poate provoca paralizie, rujeola, care poate duce la inflamaţie cerebrală şi orbire, şi tetanosul, care poate cauza contracţii musculare dureroase şi dificultăţi la înghiţire şi respiraţie, mai ales în cazul nou-născuţilor.

Se pot amâna vaccinurile din schema de vaccinare?

Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care vă puteţi proteja copilul este să urmaţi schema de vaccinare recomandată în ţara dumneavoastră. De fiecare dată când amânaţi un vaccin, creşteţi vulnerabilitatea copilului la boală.

Îl pot lăsa pe copil să facă varicelă în loc să îl vaccinez?

Cu toate că varicela este o boală uşoară de care îşi aduc aminte mulţi părinţi din copilărie (vaccinul a fost introdus în 1995), unii copii vor face forme grave, cu complicaţii ce pot fi fatale sau pot cauza dizabilităţi permanente. Vaccinul elimină riscul complicaţiilor provocate de boală şi împiedică infectarea fraţilor, a prietenilor şi a colegilor copiilor bolnavi.
Care este schema de vaccinare recomandată?

Schemele de vaccinare diferă de la o ţară la alta, în funcţie de bolile cele mai răspândite. Puteţi obţine informaţii despre vaccinurile recomandate şi datele aproximative în care trebuie făcută vaccinarea de la medicul de familie, medicul pediatru, medicul specialist boli infectioase sau de pe site-ul Iowemed.