Ce este anemia prin carență de fier?
Slăbiciunea generală a corpului și starea de oboseală pot fi două simptome ale anemiei prin carență de fier. În același timp, aceste două simptome pot indica și alte afecțiuni. Tocmai de aceea, principalele modalități prin care poate fi diagnosticată anemia prin carență de fier sunt reprezentate de examinarea clinică, anamneza și efectuarea hemoleucogramei complete. În niciun caz nu luați suplimente de fier dacă aveți doar aceste două simptome, fără recomandarea medicului de specialitate. Diagnosticarea anemiei prin carență de fier este un proces complex și necesită investigații amănunțite.
“Ma simt slăbit/ă! Sunt anemic/ă! Vă rog să-mi prescrieți Fier!”. Acestea sunt doar câteva exemple din replicile pe care majoritatea pacienților le spun într-un cabinet de specialitate, înainte de consult. Însă un medic nu are cum să prescrie suplimente sau tratamente medicamentoase fără o diagnosticare exactă a afecțiunii și a cauzelor declanșatoare.
Procesul de diagnosticare al anemiei prin carență de fier este unul complex și necesită mai multe investigații.
Ce rol are fierul în organism?
Fierul ajută la producerea sângelui. Peste 60% din cantitatea de fier din organism se găsește în hemoglobină și mioglobină. Hemoglobina ajută la transportarea oxigenului în sânge, iar mioglobina stochează, transportă și eliberează oxigenul.
În concluzie, fierul este important pentru funcționarea hemoglobinei și pentru menținerea în parametri normali a proceselor esențiale din corp. Fierul este important în menținerea focusării, în procesele gastrointestinale și cele care țin de sistemul imunitar. Când cantitatea de fier de la nivelul organismului este fie prea mare, fie prea mică, apar probleme de sănătate.
Ce este anemia prin carență de fier?
Anemia reprezintă reducerea masei eritrocitare totale, definite prin mai mulți parametri:
- scăderea numărului de eritrocite
- scăderea hemoglobinei
- Scăderea hematocritului
Sub valorile normale acceptate pentru vârstă și sex.
Anemia feriprivă/prin carență de fier este tipul de anemie hipocromă, microcitară, în care sinteza de hemoglobină este deficitară, cauza fiind scăderea cantității de fier din organism.
Starea de slăbiciune și oboseală nu înseamnă anemie. Diagnosticul de anemie este pus pe o serie de examene paraclinice, cel mai important fiind hemoleucograma completă (HLG). Acesta este primul test de sânge ce se recomandă.
Care sunt cauzele anemiei feriprive?
Anemia feriprivă este cel mai des întâlnit tip de anemie, iar cauzele sunt multiple:
- Aport insuficient (alimentație deficitară, tulburări de absorbție după operații de stomac, depozite de fier blocate în țesuturi în unele infecții, inflamații cronice, neoplazii)
- Necesități crescute (perioada de creștere din copilărie și adolescență, sarcină și lăuzie, sportivi de performanță)
- Pierderi crescute (digestive, genito-urinare, respiratorii).
Anemia feriprivă prin pierderi crescute de fier este cel mai des întâlnită și are drept cauză sangerări în cantități mari, vizibile cu ochiul liber. În unele cazuri, sângerările pot fi în cantități mici, repetate, care nu sunt vizibile, așa numitele sângerări oculte.
Care sunt cele mai des întâlnite cauze de sângerări?
Sunt mai multe cauze care duc la apariția sângerărilor, tocmai de aceea procesul de diagnosticare a anemiei feriprive este unul complex. Primul pas spre diagnosticare este consultul de Medicină Internă.
- Digestive: varice esofagiene rupte, hernie gastrică transhiatală, ulcer gastric și duodenal, cancere digestive, polipoza gastrică sau colonică, rectocolita ulcero-hemoragică, boala Crohn, hemoroizi sângerânzi.
- Genito-urinare: hipermenoree, endometrite, tumori uterine benigne sau maligne, hematurie în tuberculoza renală, tumori renale sau vezicale, boli inflamatorii pelvine.
- Respiratorie: epistaxis, tuberculoză, cancere ORL sau bronhopulmonare, bronsiectazii.
Care sunt simptomele anemiei prin carență de fier?
Simptomele anemiei variază, în funcție de stadiul în care se află carența, de tipul sângerărilor și de frecvența acestora. Mai mult, simptomele țin și de valorile hemoglobinei și fierului, afecțiunea care a determinat sângerarea, timpul scurs de la instalarea deficitului de fier și depistarea acestuia.
Simptomele anemiei prin deficit de fier sunt:
- astenie fizică
- cefalee
- dificultate de concentrare
- somnolență
- dispnee de efort
- palpitații
- paloare tegumentară
Ce examinări paraclinice sunt recomandate?
Diagnosticarea anemiei prin carență de fier implică mai multe examinări paraclinice. Printre acestea se numără:
- Hemogramă
- Hemoglobina
- Număr reticulocite
- Frotiul de sânge periferic
- Indicii eritrocitari VEM, HEM, CHEM
- Frotiul de măduvă osoasă
- Sideremia
- Transferina
- Capacitatea totală de legare a fierului CTLF
- Feritina serică.
Pentru diagnosticul etiologic al cauzei ce a determinat apariția anemiei prin deficit de fier sunt necesare o serie de investigații și consulturi de specialitate:
- Consult gastroenterologic (radiografie eso-gastro-duodenală, gastroscopie, colonoscopie, tușeu rectal, rectoscopie).
- Consult ginecologic (tușeu vaginal, test Papanicolau).
- Consult pneumologic (frotiu din spută, radiografie pulmonară, bronhoscopie).
- Consult urologic ( examenul urinei, ecografie, cistoscopie).
Anemia feriprivă este un “semn de boală”. De aceea este foarte important să găsim cauza și să o tratăm. Tratamentul medicamentos vizează corectarea anemiei și refacerea depozitelor de fier prin administrarea pe cale orală a preparatelor de fier.
Chiar și în prezenta unei anemii (scaderea numărului de eritrocite, a hemoglobinei și hematocritului), administrarea de fier este recomandată doar în cazul anemiilor ce au drept cauză scăderea cantiății de fier din corp, confimată prin Sideremie.