Anxietatea, primul semn al tulburării glandelor endocrine
Cât de des resimțiți anxietatea? Pare că indiferent de ce ați face, este acolo și așteaptă un motiv să iasă la suprafață? Mare atenție, anxietatea este unul dintre primele semne ale tulburărilor endocrine! Aflați mai multe despre cum puteți identifica anxietatea și ce trebuie să faceți în momentul în care observați că episoadele de anxietate devin din ce în ce mai dese.
Anxietatea este direct legată de nivelul de stres din organism. Stresul este cel care care duce la apariția majorității bolilor, iar disfuncțiile glandei endocrine nu sunt o excepție, stresul fiind principalul factor declanșator al acestora.
Cum recunoști anxietatea?
Anxietatea este o reacție normală a organismului la teamă, manifestată prin încordare și incertitudine, cu efecte atât fizice, cât și psihologice. Intenstitatea și frecvența episoadelor de anxietate pot să difere de la un om la altul, în funcție de structura lui psihologică și de modul în care controlează stresul din viața sa. Anxietatea schimbă felul în care gândim și amplifică senzațiile fizice. De exemplu, o persoană fără anxietate poate resimți o durere ușoară în mână și i se va părea normală, în timp ce o persoană cu anxietate va resimți acea durere sever, pentru că mintea a fost modificată să devină extra-sensibilă la modul în care corpul simte.
Anxietatea poate fi recunoscută foarte ușor, după următoarele simptome:
- Tuse și atacuri de astm
- Tremor la nivelul toracelui și dureri în piept
- Spasme esofagiene
- Senzația de lipsă de aer și teama de a nu putea respira
- Senzația că vă fortați pentru a respira
- Căscat excesiv
- Dureri sau înțepături în piept
- Dificultate la înghițire
- Dureri de cap
- Aerofagie
- Simptom de limbă umflată
- Furnicături și măncărimi pe interiorul obrajilor
Dar ce legătură există între anxietate și glandele endocrine?
Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt trimiși/ distribuiți în corp prin intermediul sistemului circulator. Hormonii echilibrează o mare parte dintre procesele organismului, cum ar fi respirația și controlul greutății. Când există anxietate, corpul secretă hormonii de stres, adrenalina și cortizol, pregătind corpul pentru un pericol iminent, de tipul ”luptă sau fugi”.
Atunci când în organism există exces de cortizol, acesta inhibă funcția glandei tiroide, cea mai mare glandă a sistemului endocrin, declanșând o disfuncție a acesteia.
Anxietatea este un simptom subtil al hipertiroidismului, alături de scăderea în greutate, insomnia și palpitațiile inimii.
Mare atenție la modul în care manifestați anxietatea și frecvența acesteia în viața dumneavoastră!
Pentru mai multă siguranță, vă sfătuim să ajungeți la un medic specialist endocrinolog, care să pună un diagnostic clar sau care să elimine orice suspiciune privind diagnosticul de hipertiroidism.