Top 4 mituri legate de bolile cardiovasculare

Top 4 mituri legate de bolile cardiovasculare

Bolile de inimă apar la persoanele în vârstă. Dacă iei medicamente care scad colesterolul, poți să mănânci orice vrei. Îți sună cunoscut? Acestea sunt doar două dintre miturile legate de bolile cardiovasculare, pe care mai mult ca sigur le-ai auzit de la cunoscuți sau le-ai văzut în online, pe diferite site-uri. Acestea nu numai că sunt simple mituri, dar îți pot pune și viața în pericol, dacă le aplici. Citește cu atenție acest material, pentru a afla și celelalte mituri legate de bolile cardiovasculare.

Bolile de inimă se află pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea și sunt responsabile de moartea a peste 17 milioane de oameni, la nivel global, în fiecare an. Există opinia preconcepută că bolile cardiovasculare apar numai după o anumită vârstă și că nu sunt atât de periculoase pe cât par. Mare atenție la aceste mituri, pe care le poți găsi foarte des în jurul tău!

Mitul 1: Persoanele tinere nu dezvoltă boli de inimă.

Este foarte adevărat că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai predispuse în a face un atac de cord, dar datele s-au schimbat în ultimii ani. Stresul, sedentarismul și stilul de viață nesănătos au dus la scăderea considerabilă a vârstei la care apar bolile de inimă, implicit atacul de cord. În prezent, acestea afectează și oamenii sub vârsta de 45 de ani, în special bărbații.

În plus, obezitatea este un factor foarte important în declanșarea bolilor de inimă și o afecțiune în creștere constantă în ultimele decenii.

O metodă de prevenție foarte eficientă este aceea de a renunța la fumat și de a schimba total regimul alimentar și stilul de viață.

Mitul 2: Dacă iei medicamente pentru scăderea colesterolului, poți să mănânci cât vrei

Total eronat. Chiar dacă iei medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge, asta nu înseamnă că poți să mănânci excesiv alimente bogate în grăsimi. Colesterolul este ”consumat” fie din alimente, fie produs în ficat. Medicamentele blochează activitatea enzimei din ficat, necesară în producerea colesterolului, reducând nivelul colesterolului din sânge. Dar acest lucru nu se aplică și colesterolului care ajunge în sânge, prin alimentele consumate.

Mitul 3: Bolile de inimă afectează doar bărbații

Din nou, cât se poate de fals. Este adevărat  că bărbații au un risc mai mare în a dezvolta boli de inimă de la vârste mai mici, dar femeile au un risc mai mare de a face atac de cord. Bolile de inimă afectează în egală măsură bărbații și femeile, iar măsurile de prevenție pentru apariția acestora sunt aceleași: stil de viață sănătos și regim alimentar echilibrat.

Mitul 4: Am istoric de boli cardiovasculare în familie, nu pot face nimic

Aceasta este una dintre cele mai mari mituri existente și cel mai periculos pentru sănătatea unei persoane. Chiar dacă există un istoric în familie de astfel de boli, asta nu înseamnă că și tu vei dezvolta obligatoriu aceste afecțiuni. Prevenția funcționează și în acest caz și acest istoric existent ar trebui să impulsioneze pe oricine să își schimbe stilul de viață și pe cel alimentar. Chiar dacă riscul este puțin mai crescut, soluții pot exista, important este să fie aplicate în timpul util.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții este că bolile cardiovasculare sunt comune, dar nu inevitabile. Stă în puterea ta să le previi, prin consultații de specialitate regulate, precum și prin schimbări făcute în stilul de viață, indiferent de vârsta pe care o ai.