Cum poți să îți întărești sistemul imunitar?

Cum poți să îți întărești sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este cel care joacă un rol vital în menținerea sănătății și prevenirea bolilor. De asemenea, este esențial în procesele de vindecare și reparare a țesuturilor. Cu toate acestea, există momente în care poate funcționa incorect, iar efectele sunt cât se poate de vizibile: pacientul se îmbolnăvește mai ușor, iar infecțiile pot fi recurente. Află din acest material cum poți să îți întărești sistemul imunitar, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de sezonul virozelor respiratorii!

Sistemul imunitar este un complex de celule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a proteja organismul de infecții și de alte tipuri de boli. El servește ca principală linie de apărare a organismului împotriva agentilor patogeni, cum ar fi bacterii, virusuri și paraziți, precum și a altor corpuri străine.

Atunci când sistemul imunitar este slăbit, pot apărea o serie de efecte.

Ce se întâmplă atunci când sistemul imunitar este slăbit?

Când sistemul imunitar este slăbit, organismul devine mai susceptibil la infecții și alte afecțiuni. Sistemul imunitar este mecanismul natural al organismului de a se apăra împotriva bacteriilor, virusurilor și altor agenți patogeni. Dacă este compromis, pot apărea:

 • Infecții frecvente sau severe: Poate fi vorba de infecții ale tractului respirator, ale tractului urinar, ale pielii sau ale oricărei alte părți a corpului.
 • Convalescență prelungită: Când sistemul imunitar este slăbit, este posibil să ai nevoie de mai mult timp pentru a te recupera decât în mod normal.
 • Febră și oboseală, care pot apărea fără o cauză aparentă.
 • Probleme digestive: Poate include diaree sau constipație.
 • Infecții ale pielii: Cum ar fi celulită, acnee sau alte erupții cutanate.
 • Răceli sau gripă repetate: Poate observa că te îmbolnăvești mai des sau că simptomele sunt mai severe decât la alte persoane.
 • Reacții alergice: Sensibilitate crescută la alergeni, care pot provoca reacții precum erupții cutanate, strănut, congestionare nasală sau astm.

Cauzele unui sistem imunitar slăbit pot varia și pot include:

 • Boli autoimune, în care sistemul imunitar atacă țesuturile propriului corp.
 • Boli cronice cum ar fi diabetul sau HIV.
 • Terapie cu medicamente imunosupresoare, adesea administrată după transplanturi de organe sau pentru tratamentul unor boli autoimune.
 • Chimioterapie sau radioterapie.
 • Malnutriție sau lipsa anumitor nutrienți esențiali.
 • Vârstă înaintată.
 • Stresul cronic sau factori emoționali.
 • Expunerea prelungită la agenți toxici sau poluanți.

Cele mai bune metode prin care poți să îți întărești sistemul imunitar

Din fericire însă, există metode eficiente prin care îți poți întări sistemul imunitar, iar printre acestea se numără cele de mai jos:

Adoptă o dietă echilibrată

Legumele și fructele: Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, ele sunt aliații tăi în lupta împotriva bolilor.

Probioticele: Alimente precum iaurtul, kefirul sau varza murată îmbunătățesc flora intestinală și susțin sistemul imunitar.

Fă mișcare

 Nu vorbim doar de sală și antrenamente intense. O simplă plimbare poate stimula circulația și poate ajuta la eliminarea toxinelor.

Odihnă

Este esențial să oferim corpului 7-8 ore de somn de calitate pe noapte. Un somn odihnitor reface și fortifică barierele naturale ale organismului.

Hidratează-te

Apa purifică organismul și ajută la transportul nutrienților. Bea minim 2 litri pe zi pentru o funcționare optimă.

Redu stresul

 Practică meditația, cititul sau orice activitate care îți aduce liniște interioară. Stresul cronic poate afecta negativ sistemul imunitar.

Suplimente

Vitamina C, zincul și echinacea sunt doar câteva dintre suplimentele care pot sprijini sistemul imunitar. Totuși, este important să consulți un specialist înainte de a începe orice tratament.

Igienă corespunzătoare

Spălarea regulată a mâinilor și menținerea unui mediu curat în jurul tău pot limita expunerea la germeni și bacterii.

Sănătatea noastră foarte importantă. Fiecare pas pe care îl faci pentru a întări sistemul tău imunitar este un pas către o viață plină de vitalitate și energie!