Te simți obosit? Aplică aceste recomandări!

Te simți obosit? Aplică aceste recomandări!

De multe ori, starea de oboseală se poate instala în perioade stresante ale vieții sau în perioada de recuperare după boală. Uneori, poate indica și anumite afecțiuni, tocmai de aceea este și recomandat un consult de specialitate, pentru a vedea care este cauza exactă pentru apariția simptomului. Până la consult însă, puteți aplica aceste recomandări, care pot ameliora starea de oboseală și pot energiza întregul organism.

Există soluții pentru starea de oboseală, iar unele dintre acestea sunt cât se poate de simple. De cele mai multe ori, hidratarea și alimentația sunt soluții cât se poate de eficiente, care pot energiza organismul. Le poți aplica, până la consultul de specialitate care să indice cauza declanșatoare a stării de oboseală.

Nu sări peste micul dejun

Un mic dejun sănătos poate să ofere organismului energia de care are nevoie pentru a putea desfășura activitățile zilnice. Un bol de fulgi de ovăz sau ouăle sunt două alimente care pot reduce starea de oboseală. Fulgii de ovăz conțin vitamina B1, o vitamină cât se poate de eficientă în lupta cu oboseala. De asemenea, ouăle sunt o sursă de grăsimi sănătoase și ajută organismul să absoarbă vitaminele. Potrivit unor studii, persoanele care consumă ouă de dimineață au mai multă energie decât cele care nu consumă acest aliment la primele ore ale zilei.

Evită băuturile pe bază de cofeină

Cofeina are efecte benefice, dacă este consumată moderat, oferind corpului o sursă bună de energie. Însă dacă mesele nu sunt echilibrate, iar alimentația este nesănătoasă, cafeaua poate face mai mult rău decât bine, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol sau se ajunge la exces. Mare atenție, excesul de cafea poate duce inclusiv la palpitații și alte disfuncții în funcționarea inimii.

Evită consumul excesiv de zahăr

Zahărul oferă o falsă senzație de energie și dacă îl consumi în exces, vei observa că starea de oboseală se instalează chiar foarte repede după ce consumi acest aliment.

Mănâncă la intervale regulate de timp

Poate fi o provocare acest lucru, însă este necesar dacă vrei să eviți sau să ameliorezi starea de oboseală. Important este ca alimentația să fie cât se poate de echilibrată, pentru a ajuta organismul să digere mâncarea ușor. Dacă mănânci carbohidrați în exces și grăsimi nesănătoase, vei ”da de lucru” foarte mult organismului pentru a procesa mâncarea, iar acesta își va direcționa resursele de energie către acest proces, lăsându-te fără vlagă. De asemenea, dacă mănânci cantități mari de mâncare la o singură masă, se va întâmpla același lucru.

Hidratează-te

Apa este cât se poate de importantă pentru organism și ajută la buna funcționare a acestuia, facilitând procesele ce au loc la nivelul întregului corp. Un nivel scăzut de hidratare poate să ducă la modificarea proceselor ce au loc în corp, generând stări de oboseală, schimbări bruște de dispoziție și dificultăți de concetrare. Dacă vrei să nu mai resimți stare de oboseală, asigură-te că ai un nivel optim de hidratare și că bei suficient de multă apă. Pepenele verde reprezintă și el o sursă foarte bună de apă și poate asigura un nivel optim de hidratare, așa că poți consuma pepene verde ori de câte ori vrei să reduci starea de oboseală.

De asemenea, evită consumul de alcool, care nu ajută la hidratare, ci dimpotrivă, duce la deshidratare. Berea este unul din alimentele care duc la deshidratare rapidă. Mai mult, consumul excesiv de alcool îți poate perturba somnul și poate duce la senzația de oboseală a doua zi.

Apelează la suplimente alimentare, doar în urma unei recomandări avizate

Autoadministrarea de suplimente alimentare poate face mai mult rău decât bine. Înainte de a apela la acest tip de tratament, este nevoie mai întâi de un consult de specialitate și de un set de analize de sânge, care să ofere ”argumentul” pentru administrarea suplimentelor respective. De exemplu, dacă te simți obosit/ă și autoadministrezi suplimente de fier, în condițiile în care cauza declanșatoare pentru starea de oboseală este altă, poți duce la o intoxicație cu fier, ce afectează întregul organism.

Alimentele bogate în fier ajută la eliminarea stării de oboseală

Fierul este recunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra organismului. Un deficit de fier poate să ducă la o stare de oboseală, pe care o resimți încontinuu. Înainte de un consult de specialitate și un set de analize recomandate de medic, poți introduce în dieta alimentară zilnică alimente bogate în fier, pentru a observa schimbările care se produc.

Printre alimentele bogate în fier se numără carnea roșie, cerealele și legumele verzi.

Consumă alimente proaspete

Alimentele procesate sunt aproape lipsite de nutrienți, și asta deoarce au în compoziție mulți conservanți și alte ingrediente care afectează buna funcționare a organismului. Alimentele proaspete, precum fructele și legumele de sezon (mai puțin cele exotice) sunt o sursă bună de nutrienți, așa că sunt recomandate atunci când resimți oboseală.

Ajută vitamina C la eliminarea stării de oboseală?

Vitamina C are rolul de a reduce nivelul de cortizol de la nivelul organismului. Cortizolul este denumit și hormonul stresului. Odată ce acest nivel este redus, apare din nou starea de energie. Pentru un efect aproape imediat, puteți consuma fructe care conțin vitamina C, în ideea de a elimina starea de oboseală.

Alte alimente pe care este indicat să le consumi atunci când te simți obosit sunt:

  • Migdale – conținut ridicat de magneziu;
  • Coacăze – bogate în antioxidanți;
  • Banane – bogate în zahăr natural și aminoacizi;
  • Semințe de chia – cele mai bune alimente pentru a combate oboseala și foamea;
  • Somon – bogat în proteine, accelerează metabolismul;
  • Avocado – conținut ridicat de grăsimi sănătoase.