Ce riscuri există primăvara? Simptome la care să ai maximă atenție!
Fiecare anotimp vine cu riscurile aferente în ceea ce privește afecțiunile, mai ales dacă există o predispoziție în acest sens sau un sistem imunitar slăbit în urma sezonului rece. Acestea sunt bolile specifice primăverii. Vezi cum le poți trata și ce metode de prevenție poți aplica!
Schimbările de temperatură pot aduce cu ele o serie de provocări în ceea ce privește sănătatea, indiferent de vârstă. Primăvara este anotimpul alergiilor și al virozelor respiratorii, însă acestea nu sunt singurele pericole legate de sănătate.
Alergiile sezoniere, marea provocare a primăverii
Totul poate începe cu un strănut și cu senzația de ochi care lăcrimează. Acestea sunt, de altfel și primele simptome ale unei alergii, fie că este vorba de o alergie la polen, mucegai sau orice alt tip de alergeni prezenți în aer. Acești alergeni pot provoca rinită alergică sau conjunctivită, printre altele.
Rinita alergică este o afecțiune comună a sistemului respirator care apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la o substanță străină, cum ar fi polenul, acarienii, mucegaiul sau alți alergeni din mediul înconjurător. Această reacție exagerată declanșează inflamația și umflarea mucoasei nazale și a sinusurilor. Odată cu inflamația, apar și simptome precum congestia nazală, secreția nazală apoasă, mâncărimea nazală și a gâtului, precum și strănutul.
Rinita alergică poate fi sezonieră sau perenă, în funcție de alergenii care declanșează simptomele. De exemplu, dacă alergia este declanșată de polenul sau de iarbă, atunci simptomele vor apărea doar în timpul sezonului respectiv. Dacă alergia este declanșată de acarieni sau de alți alergeni, atunci simptomele vor persista pe tot parcursul anului.
Printre factorii de risc pentru rinita alergică se numără istoricul familial de alergii sau astm, expunerea la factori de mediu poluanți și nivelul de stres.
Tratamentul rinitei alergice poate include medicamente, cum ar fi antihistaminicele, decongestionantele și steroizii nazali, precum și terapia imunologică. În plus, se pot lua măsuri preventive, cum ar fi evitarea expunerii la alergeni, utilizarea filtrelor de aer și menținerea igienei adecvate pentru a reduce expunerea la alergeni.
Infecțiile respiratorii, frecvente primăvara
Infecțiile respiratorii sunt afecțiuni ale sistemului respirator cauzate de virusuri sau bacterii. Acestea afectează sinusurile, gâtul, laringele, traheea, bronhiile sau plămânii.
Tipurile comune de infecții respiratorii includ:
- Răceala - aceasta este o infecție virală a tractului respirator superior care poate provoca simptome precum nasul înfundat, secreții nazale, tuse, dureri în gât și febră ușoară.
- Gripa - gripa este o infecție virală care poate fi cauzată de diferite tulpini de virus gripal. Simptomele includ febră ridicată, tuse, dureri musculare și de cap, oboseală și secreții nazale.
- Bronșita - aceasta este o infecție a căilor respiratorii inferioare care poate provoca tuse persistentă, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.
- Pneumonia - aceasta este o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de virusuri sau bacterii. Simptomele includ tuse persistentă, febră, dureri toracice și dificultăți de respirație.
Infecțiile respiratorii pot fi tratate cu medicamente antivirale sau antibiotice, dacă este cazul. Odihna și hidratarea optimă sunt la fel de importante în vindecarea pacientului sau ameliorarea simptomelor. Deoarece infecțiile respiratorii pot fi transmise mai departe cu ușurință, este recomandată evitarea contactului cu alte persoane și o igienă corespunzătoare a mâinilor, pentru a preveni răspândirea infecției.
În cazurile severe, cum ar fi pneumonia, pot fi necesare spitalizarea și alte tratamente medicale pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura recuperarea completă.
Dermatita de contact
Dermatita de contact apare în urma contactului cu diferite plante sau substanțe care duc la iritarea pielii. Primele simptome ale dermatitei de contact sunt roșeață, mâncărime precum și uscăciune sau apariția unor leziuni la nivelul pielii. Anumite plante precum urzica sau iedera pot duce la dermatită de contact. Dintre substanțe, nichelul, cobaltul, substanțele chimice din detergenți sau produse cosmetice pot genera aceleași simptome.
Tratamentul depinde de cauza și severitatea dermatitei de contact și poate include utilizarea de creme cu corticosteroizi, antihistaminice orale sau medicamente imunosupresive, în cazurile mai severe. De asemenea, evitarea expunerii la substanțele care provoacă reacția este cât se poate de importantă în prevenirea recidivelor.
Tulburările de somn și primăvara
Tulburările de somn apar frecvent la schimbarea de anotimp, și asta deoarece lungimea zilei se schimbă, iar acest lucru afectează ritmul circadian al corpului. Pot apărea, în perioada primăverii, atât insomnii frecvente, cât și somnolență excesivă.
Este important să acordați atenție simptomelor și să consultați medicul dacă observați orice schimbare neobișnuită în starea dumneavoastră de sănătate, pentru a putea primi tratamentul adecvat.
De asemenea, este important să vă protejați sănătatea prin măsuri preventive, cum ar fi evitarea expunerii la alergeni, îmbrăcarea adecvată și menținerea unei igiene corespunzătoare.