Top 3 afecțiuni ale copiilor în perioada verii
Pe cât de mult ne bucurăm de sezonul cald, pe atât de mari pot fi riscurile în ceea ce îi privește pe cei mici, dacă nu luăm măsuri de prevenție. Există câteva afecțiuni foarte des întâlnite la pacienții copii, mai ales în perioada verii. Află care sunt aceste afecțiuni, cum pot fi tratate și cum pot fi prevenite, din acest material.
Sezonul cald este sezonul concediilor, în care toată lumea se bucură de soare și de mare. Însă această bucurie poate fi umbrită de câteva riscuri, mai ales în ceea ce privește sănătatea celor mici. Sunt destul de multe afecțiuni care pot apărea, toate tratabile foarte ușor, din fericire. Important este să vă prezentați la un consult de specialitate, în momentul în care observați instalarea primelor simptome.
Otita la copii
Otita externă sau otita înotătorului este una dintre afecțiunile des întâlnite, atât la pacienții copii, cât și la pacienții adulți. Simptomul care o anunță este durerea locală, care poate fi destul de agresivă și se poate accentua în momentul în care locul este atins. Tot durerea este cea care face mestecatul imposibil și implicit mâncatul. De asemenea, mai pot apărea și mâncărimi.
Inflamarea canalului auditiv duce la apariția unei roșeți la nivelul urechii externe și la inflamarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. În cazuri foarte rare, auzul poate fi afectat temporar.
Otita externă este produsă de infecția cu bacterii, preluate în urma unor activități precum:
- Curățarea canalului auditiv cu bețișoare de urechi.
- Spălarea urechilor cu șampon sau săpun, care intră în canalul auditiv
- Înotul sau scăldatul în piscine sau locuri cu apă stătătoare, precum bălți și lacuri. În general, acestea sunt spații prielnice pentru dezvoltarea bacteriilor, iar prin contact cu apa acestea sunt preluate.
- Folosirea dopurilor de urechi, căști și alte dispozitive care sunt introduse în canalul urechii și pot duce la declanșarea otitei externe
Tratamentul pentru otita externă constă în administrarea de antiseptice și antibiotice, precum și antiinflamatoare. Este foarte important de stabilit însă dacă otita este de cauză bacteriană, iar acest lucru se poate face prin recoltarea unei mostre din interiorul urechii. Curățarea urechii este un pas foarte important, iar aceasta se realizează întotdeauna de către un medic de specialitate.
De aceea, odată ce apar primele simptome care indică prezența unei otite, este necesar să vă prezentați la un consult de specialitate.
Enterocolita la copii
Probabil că nu există niciun părinte care să nu fi trecut, alături de cel mic, printr-un episod de enterocolită în perioada sezonului cald, fie în concediu, fie acasă. Enterocolita se numără și ea printre afecțiunile frecvent întâlnite în rândul copiilor.
Această afecțiune apare în urma consumului unor alimente alterate sau păstrate în medii neadecvate, fiind o afecțiune gastrointestinală. Aceasta se manifestă prin inflamarea tractului digestiv ca urmare a infecției cu bacterii, viruși sau paraziți.
Simptomele enterocolitei pot fi recunoscute foarte ușor:
- Stări de greață și vărsături
- Crampe abdominale
- Balonare
- Deshidratare
- Frisoane
Există câteva bacterii care favorizează instalarea acestei afecțiuni, iar acestea sunt: Salmonella, E-coli, Shigella, Staphylococcus aureus, Clostridium difficile.
Enterocolita poate fi de mai multe feluri: bacteriană, virală, parazitară, toxică și mecanică. De aceea, este recomandat ca atunci când apar primele simptome, să veniți cu cel mic la un consult de specialitate. Soluțiile de tratament diferă în funcție de tipul de enterocolită pe care îl are micul pacient.
Diagnosticarea acestei afecțiuni se face prin anamneză, examinare clinică și eventuale investigații suplimentare, atunci când este cazul.
Este foarte important ca enterocolita să fie diagnosticată și tratată la timp, deoarece poate duce la multiple complicații, printre care se numără și deshidratarea organismului.
Ca recomandări suplimentare, mai ales pentru perioada sezonului cald, încercați să evitați să mâncați în locuri în care condițiile de igienă sunt precare, să vă spălați cât mai des pe mâini (atât voi, cât și cel mic) și să consumați alimente gătite la o temperatură foarte ridicată.
Insolația și arsurile solare la copii
Temperaturile ridicate din perioada verii pot duce la apariția insolației și arsurilor solare, afecțiuni greu de îndurat de cei mici, al căror organism este mult mai sensibil decât al adulților.
Insolația se manifestă, de cele mai multe ori, prin senzații de greață, vomă, iritabilitate, dureri de cap și o temperatură crescută a corpului. Pot apărea inclusiv dureri la nivelul picioarelor și mâinilor, simptome care pot și cu greu recunoscute de părinți. La nivelul pielii, ușor de observat sunt erupțiile, pielea fierbinte, roșie și uscată. În cazuri grave, pot apărea convulsii și comă.
De cele mai multe ori, insolația este însoțită și de arsuri solare, ca urmare a expunerii excesive la soare.
Specialiștii Centrului Medical Iowemed - Medicover vă recomandă ca atunci când observați instalarea primelor simptome, să vă prezentați cu cel mic, cât mai repede, la un consult de specialitate. Simptomele pot evolua rapid, iar starea copilului se poate altera foarte repede.
Nu îi administrați medicație celui mic decât la recomandarea medicului de specialitate.