Cum îl convingi pe cel mic să poarte mască?
Un copil poate înțelege mai greu de ce este nevoie să poarte mască, mai ales dacă vorbim de un copil de vârstă mai mică. Pentru a-l face să înțeagă, este nevoie ca părintele să aibă răbdare, în primul rând și să îi ofere un exemplu, din acest punct de vedere. Care sunt cele mai eficiente soluții pentru a-l determina pe copil să poarte mască? Aflați în următorul material.
Sunt câteva sfaturi recomandate de specialiștii noștri, care îl pot face pe cel mic să înțeleagă de ce este nevoie să poarte mască și cum îl ajută acest lucru. Părintele este cel responsabil de acest lucru, iar explicațiile pe care le dă trebuie să fie clare și exacte, construite pe linie pozitivă, nu negativă.
Puterea exemplului
Indiferent de vârstă, copilul tinde să imite comportamentul părinților. Așa că dacă va observa că mama și tata poartă mască, pentru el este suficient acest lucru și se va lăsa convins ușor. Mecanismul este simplu: pentru copiii de vârsta mai mică, dacă o persoană cu autoritate poartă mască (în acest caz părintele sau cadrul didactic), el va imita comportamentul, fără a pune prea multe întrebări. Sigur, este nevoie ca părintele să explice scopul măștii, cum îl protejează și cum îl ajută să rămână sănătos, pentru ca cel mic să înțeleagă întregul tablou al evenimentelor.
Măști colorate pentru copii
Dincolo de faptul că masca pentru adulți nu are nicio eficiență la copii, culoarea măștii poate reprezenta și ea un argument în a convinge copilul să o poarte. Alegeți o mască pentru copii, colorată sau care are imprimat unul din eroii lui preferați pe materialul textil. Acest lucru va crește atractivitatea ideii de a purta mască.
Creșteți abilitatea copilului de adaptare la nou
Schimbarea poate genera blocaje atât la adulți, cât și la copii, însă cel mic are nevoie să înțeleagă că această situație, de a purta mască, este una temporară și mai ales utilă pentru sănătatea lui. Părintele are misiunea cea mai grea: să îi explice acest lucru cu multă răbdare și blândețe, fără a incita la ură și revoltă. Acest tip de situații îl pot face pe cel mic să elimine rezistența la nou și îl pot ajuta în viața de adult.
Inventați o poveste
Pentru că cei mici nu au foarte multe repere reale, pot fi ajutați cu o poveste, în care să li se explice cum a apărut masca și de ce este nevoie să o poarte. Povestea poate fi construită în jurul unui erou sau a unui personaj preferat, ce trece prin tot felul de peripeții. În toate aceste peripeții, masca este scutul lui de protecție, care îl ajută să își ducă misiunea cu succes, până la capăt.
Construiți frazele pe pozitiv, nu negativ
Este foarte important ca cel mic să nu resimtă frică, teamă sau panică din explicațiile părintelui. De aceea, sugestia specialiștilor noștri este de a explica celui mic cu multă răbdare întreaga situație.
Sunt foarte multe cazuri în care părinții ”amenință” verbal copiii: ”Dacă nu ești atent și nu porți mască, bunica o să se îmbolnăvească”. În momentul în care persoana respectivă se îmbolnăvește, din oricare motiv, copilul va resimți că el este cel vinovat pentru acest lucru.
Este recomandat ca explicațiile să fie construite folosind cuvinte ce au conotații pozitive și să se evite cazurile în care copilul poate dezvolta mustrări de conștiință.