Insuficiența venoasă cronică afectează în principal femeile

Insuficiența venoasă cronică afectează în principal femeile

Insuficiența venoasă cronică periferică este o afecțiune a sistemului venos care se caracterizează prin dificultatea venelor de a-și îndeplini eficient funcțiile de transport al sângelui înapoi către inimă. Insuficiența venoasă afectează în special membrele inferioare, dar poate apărea și în alte zone ale corpului. Această afecțiune apare cu preponderență la femei.

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să revină la inimă. Astfel, sângele se poate acumula în exces la nivelul membrelor inferioare, presiunea venoasă crește și apare dilatarea venelor, rezultatul fiind venele varicoase.

Este periculoasă insuficiența venoasă cronică?

Insuficiența venoasă cronică periferică poate fi periculoasă deoarece poate cauza complicații severe, cum ar fi ulcerul venos. Ulcerul venos este o leziune deschisă și dureroasă care se formează în jurul gleznei sau a gambelor, ca rezultat al insuficienței venoase cronice.

Aceasta poate fi greu de tratat și poate duce la infecții recurente și alte complicații.

De asemenea, insuficiența venoasă cronică periferică poate afecta calitatea vieții pacienților. Aceasta poate genera durere, disconfort, greutate și oboseală în membrele inferioare, ducând la limitarea mobilității pacientului.  

Cine este predispus către insuficiență venoasă cronică?

Există factori care pot crește riscul pentru dezvoltarea insuficienței venoase cronice periferice.  Aceștia includ vârsta înaintată, sexul feminin, obezitatea, sedentarismul, sarcina, istoricul familial și antecedentele de tromboze venoase profunde.

Pe lista factorilor de risc se mai află fumatul, lipsa activității fizice, precum și prezența cheagurilor de sânge.

Câte tipuri de insuficiență venoasă cronică periferică există?

În funcție de gravitatea simptomelor, insuficiența venoasă cronică poate fi încadrată în trei categorii diferite:

  1. În acest stadiu, apar umflăturile și modificări de culoare ale pielii
  2. Pe lângă prezența umflăturilor și ale modificărilor de culoare ale pielii, apare și dermatita.
  3. În acestă etapă, apar varicele și ulcerele.  

Cum este diagnosticată insuficiența venoasă cronică periferică?

Diagnosticarea insuficienței venoase periferice profunde implică o evaluare medicală completă, care poate include examinarea clinică, anamneza detaliată și teste suplimentare.

În cadrul unui consult, medicul va analiza simptomele și va efectua o examinare fizică, pentru a evalua prezența venelor varicoase, edemul membrelor inferioare, leziuni cutanate sau ulcere venoase.

De asemenea, pot fi efectuate teste suplimentare, cum ar fi ecografia Doppler, care permite vizualizarea fluxului sanguin și a eventualelor anomalii în venele membrelor inferioare.

Ce simptome are insuficiența venoasă cronică periferică?

În fazele timpurii, este posibil ca această afecțiune să nu genereze simptome, însă atunci când apar, simptomele pot fi:

  • Durere surdă la nivelul picioarelor
  • Crampe
  • Oboseală
  • Parestezii la nivelul gambelor inferioare

Simptomele apar în momentul în care pacientul stă în picioare sau merge, iar în momentul în care este în repaus se ameliorează.

În momentul în care apar și modificările cutanate, acestea pot fi însoțite de mâncărimi. Simptomele evoluează odată cu stadiul bolii. Pot apărea următoarele semne, care anunță dermatita de stază venoasă:

  • Durere locală
  • Hiperpigmentare roșu-maronie
  • Ectazii venoase
  • Ulcerații de stază venoasă

Atunci când apar aceste semne, ele indică deja o boală cronică sau hipertensiune venoasă severă.

Cum se manifestă ulcerațiile de stază venoasă?

Acestea apar fie spontan, fie în urma scărpinatului. În general, sunt umede și pot căpăta un miros deranjant, mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător.

Insuficiența venoasă cronică poate crește riscul de tromboză venoasă profundă

Insuficiența venoasă cronică poate crește riscul de tromboză venoasă profundă, o afecțiune în care se formează cheaguri de sânge în venele profunde. Acest lucru este cauzat de stagnarea sângelui în venele membrelor inferioare și poate fi o complicație gravă, din cauză ca acele cheaguri pot migra către plămâni și pot cauza embolism pulmonar.

Cum este diagnosticată insuficiența venoasă cronică?

De obicei, diagnosticarea este realizată în urma unei anamneze și a unei examinări fizice. Există și posibilitatea ca medicul să recomande realizarea unor investigații suplimentare, precum:

  • Scanare CT
  • Examinare RMN
  • Analize de sânge.

În ultimii ani, au fost dezvoltate noi opțiuni de tratament pentru IVCP. Acestea includ proceduri minim invazive, cum ar fi ablația cu laser endovenos sau terapia cu radiofrecvență, care implică distrugerea termică a venelor dilatate. De asemenea, există tehnici precum scleroterapia, care pot fi utilizate pentru a închide venele varicoase.

Dacă ai fost diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică, beneficiezi de servicii medicale GRATUITE, decontate CAS în cadrul departamentului de Spitalizare Zi al Centrului Medical Iowemed Medicover. Vezi ce alte patologii sunt monitorizate și tratate în cadrul Spitalizării de Zi.